15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTudose, ministrul Economiei: Ipoteza falimentului Oltchim este exclusă

Tudose, ministrul Economiei: Ipoteza falimentului Oltchim este exclusă

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, deputatul brăilean Mihai Tudose, consideră că societatea Oltchim trebuie reorganizată înainte de a fi privatizată şi exclude ipoteza falimentului, conform unui comunicat al Ministerului Economiei.
Mihai Tudose, s-a întâlnit ieri cu administratorii judiciari ai societătii Oltchim S.A., consorţiul format din RomInsolv şi BDO Business Restructuring, reprezentat de Gheorghe Piperea şi Nic Bălan, însoţiţi de administorul special Bogdan Stănescu, precum şi cu o delegaţie a Sindicatului Liber Oltchim, condusă de Mihai Diculoiu şi Achile Duţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie.
În cadrul acestor întâlniri, Ministrul Mihai Tudose le-a declarat celor prezenţi că îşi doreşte continuarea parteneriatului cu administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea şi a colaborării cu partenerii sociali în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea societăţii Oltchim.

Pe de altă parte, reprezentanţii sindicatelor de la Oltchim i-au cerut Ministrului Mihai Tudose să verifice activitatea administratorilor judiciari, arătându-se nemulţumiţi de prestaţia acestora, în special în ceea ce priveşte pierderile pe care societatea continuă să le înregistreze de la declanşarea procedurii insolvenţei. De asemenea, aceştia au solicitat semnarea unui Protocol cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului de informare şi consultare reciprocă periodică privind activitatea combinatului Oltchim, urmând că în perioada următoare să fie agreat un astfel de Protocol cu toţi partenerii sociali din cadrul societăţii.

În acest context, ministrul Economiei le-a declarat atât administratorilor judiciari, cât şi reprezentanţilor sindicatelor de la Oltchim că plata salariilor compensatorii restante ale celor disponibilizaţi trebuie să constituie o prioritate pentru conducerea combinatului şi că va întreprinde toate demersurile necesare pentru a sprijini o astfel de soluţie.

Administratorii judiciari ai Oltchim, la rândul lor, au arătat că cifra de afaceri a societăţii a crescut de la intrarea în insolvenţă (februarie 2013), de la 5,4 milioane de Euro pe luna la 16 milioane de Euro pe luna în ultimele luni din 2014, înregistrând, pentru pima dată în ultimii trei ani, un profit brut din exploatare cumulat de cca. 580 mii Euro în lunile octombrie şi noiembrie ale anului trecut. Totodată, cei 2247 de angajaţi ai Oltchim îşi primesc luna de luna drepturile salariale, mai puţin restanţele salariale de 2,5 luni înregistrate înainte de intrarea în insolvenţă.

În continuare, aceştia i-au prezentat Ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului, calendarul privind procedura de reorganizare a societăţii care prevede definitivarea tabelului creanţelor în dată de 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare în 30 de zile de la această dată şi aprobarea acestuia cel mai târziu în dată de 7 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS