5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima ninsoare serioasă n-a ridicat probleme în Craiova

Prima ninsoare serioasă n-a ridicat probleme în Craiova

Cetățenii sunt rugați de autorități să nu mai arunce zăpada în stradă atunci când își curăță trotuarul din fața casei Foto: Anca Ungurenuş
Cetățenii sunt rugați de autorități să nu mai arunce zăpada în stradă atunci când își curăță trotuarul din fața casei
Foto: Anca Ungurenuş

Prima zăpadă serioasă din această iarnă a scos pe străzi zeci de utilaje și peste o sută persoane care au intervenit pentru curățarea trotuarelor și carosabilului din Craiova, dar și a stațiilor de autobuz. Echipele au intervenit din după-amiaza zilei de 28 decembrie, ora 16.00, pentru îndepărtarea zăpezii de pe arterele și străzile secundare din municipiu. Până luni, la ora 7.00, fuseseră împrăștiate pe căile rutiere 892 de tone de sare, 76 de tone de nisip și 4,5 tone clorură de calciu.
Inițial, numărul utilajelor care au intervenit a fost de 39, însă acesta a ajuns la 58, din cauza căderii masive de zăpadă și a vântului care a îngreunat activitatea. Conform unui comunicat al SC Salubritate Craiova SRL, 103 muncitori necalificați din cadrul Salubrității, Companiei de Apă Oltenia, Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ, Regiei de Transport Craiova și Termoficării au acționat luni pentru curățarea trotuarelor din dreptul stațiilor mijloacelor de transport în comun, a căilor de acces către instituțiile publice din municipiu, precum și a refugiilor de pietoni ale stațiilor de tramvai. Reprezentanți ai Salubrității au mai explicat că toate cartierele craiovene sunt vizate pentru intervenții în ceea ce privește deszăpezirea.

Ce trebuie să facă oamenii

Craiovenii trebuie să știe că riscă amenzi dacă nu își curăță trotuarele din fața proprietăților. Aceștia sunt obligați, conform HCL nr. 319/2009, să îndepărteze gheața și zăpada în fața imobilelor pe care le dețin sau în care locuiesc, imediat după oprirea intemperiilor, și să presare nisip sau alte materiale antiderapante pe trotuare, în caz de polei. Dacă aceste lucruri nu se respectă, oamenii riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei (persoanele fizice) și între 1.000 și 2.500 de lei (persoanele juridice).
Mai mult, și sloiurile de gheață trebuie îndepărtate de la streșinile imobilelor. În acest caz, amenda este cuprinsă între 500 și 2.500 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru cele juridice, între 1.000 și 2.500 de lei.
Autoritățile fac apel la cetățeni să parcheze autovehiculele doar în locuri special amenajate în acest sens, să folosească, pe cât posibil, mijloacele de transport în comun și să depoziteze zăpada doar pe spațiile verzi și nu pe partea carosabilă. Cu toate acestea, o mare parte dintre persoanele care își curăță trotuarul sau mașina aruncă zăpada în stradă. GdS a încercat să ia legătura cu reprezentanți ai Poliției Locale Craiova, însă aceștia nu au putut fi contactați pentru a spune ce pățesc cei care aruncă zăpada în stradă.

Sunt nemulțumit de deszăpezire. Ce fac?

Cei care sunt nemulțumiți de felul în care s-a efectuat deszăpezirea sau de faptul că zona în care domiciliază nu a fost deszăpezită pot suna la dispeceratul Salubrității (0251.422.733, cu program 24/24), la Telefonul Cetățeanului (0251.984) sau pot face o sesizare prin e-mail, la adresa [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS