Fost comandant al „Scorpionilor Roșii“, numit șef al Statului Major

Începând cu 15 octombrie, Nicolae Ciucă a fost locțiitorul actualului șef al Statului Major, generalul Ștefan Dănilă
Autori


Cunoscut ca „generalul deșertului“, general-locotenentul Nicolae Ciucă, fost comandant al „Scorpionilor Roșii“ între anii 2001 și 2004, a fost numit șef al Statului Major General începând cu 1 ianuarie 2015.

Administrația prezidențială a anunțat luni că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind numirea general-locotenentului cu trei stele Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major, începând cu 1 ianuarie 2015. Nicolae Ciucă a fost în ultimele două luni locțiitorul actualului șef al Statului Major, generalul Ștefan Dănilă.

Nicolae Ciucă s-a născut în 1967 în comuna doljeană Plenița, iar în 1985 a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. După o carieră militară de 30 de ani, la numai o lună după ce a fost înaintat în gradul de general-locotenent (1 decembrie 2014), Nicolae Ciucă a fost numit în rangul de conducere cel mai înalt din armată.

Statul Major General asigură, printre altele, conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006, conducerea, organizarea, planificarea şi operaţionalizarea forţelor, mobilizarea armatei, antrenarea comandamentelor şi trupelor, planificarea armamentelor, standardizarea în domeniul militar, implementarea sistemului de comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, informatică, supraveghere, recunoaştere, logistică şi infrastructură, dar și desfăşurarea relaţiilor militare internaţionale, asistenţa religioasă în Ministerul Apărării Naţionale şi încheierea înţelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovarea valorilor specifice culturii militare şi educaţiei civice.

Șeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, fiind numit de preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

„Scorpionul“ Nicolae Ciucă

Generalul-locotenent Nicolae Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operațiuni, potrivit hotnews. Ciucă a fost singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

A fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie Craiova, cunoscut drept „Scorpionii Roșii“, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial.

Potrivit informațiilor făcute publice de Ministerul Apărării Naționale (MApN), în 1985, Nicolae Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu“ Craiova, iar trei ani mai târziu Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu“ Sibiu. Între august 1988 și martie 1989, a fost comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat Craiova, iar din martie 1989 și până în septembrie 1992 a fost comandant de pluton cercetare și instrucție la Batalionul 121 Cercetare Craiova.


Din septembrie 1992 și până în octombrie 1993, Nicolae Ciucă a fost ofițer de stat major în Biroul operații, Batalionul 121 Cercetare Craiova, iar iulie1995 și până în mai1996, ofițer de stat major în Biroul operații și pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată Craiova.

Din mai 1996 și până în mai 1997, Nicolae Ciucă a fost ofițer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, apoi a revenit ofițer de stat major la Brigada 2 Mecanizată Craiova.

Din noiembrie 1998, Nicolae Ciucă a fost numit șef de stat major al Batalionului 26 Infanterie Craiova, iar din februarie 2001 și până în octombrie 2004 a fost comandantul „Scorpionilor Roșii“.

Între iunie 2002 și ianuarie 2003, Batalionul 26 Infanterie, condus de Nicolae Ciucă, a participat la misiunea Enduring Freedom din Afganistan. În 2003 a fost conducător/director al exercițiului OCE/EXDIR, în cadrul misiunii ISAF, iar în primele șase luni ale anului 2004 a participat la misiunea „IRAQI FREEDOM“ din Irak.

Ulterior, până în martie 2007, când a plecat la Focșani ca locțiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, Ciucă a fost șef operații la Brigada 2 Infanterie Craiova, respectiv împuternicit șef de stat major la aceeași brigadă.

În ianuarie, anul acesta, Nicolae Ciucă a fost numit șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar pe 15 octombrie locțiitor al șefului Statului Major General. Începând cu 1 decembrie, în baza Decretului nr. 709/28.11.2014, Ciucă a fost înaintat la gradul de general-locotenent.

Distincții și decorații

Pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a primit o serie de distincții și decorații: Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Semnul onorific „În Serviciul Patriei“ pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, Ordinul „Virtutea Militară“ în grad de Cavaler, Emblema de merit „În Serviciul Armatei României“ cls. a III-a, Emblema de merit „În Slujba Păcii“ cls. a III-a, Emblema de Onoare a Statului Major General, Ordinul naţional „Pentru Merit“ în grad de Ofiţer, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Armatei României, Titlul onorific de „Militar Veteran“ pentru militari, Emblema de merit „Ştiinţa Militară“ cls. I, Ordinul naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler, dar și Medalia Naţiunilor Unite.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 decembrie 2014

Actualitate

» Air Wings are bază operațională în Bănie
» In ce investeşte ABA Jiu anul viitor
» Apă şi canalizare la Unirea, în 2015
» Legea bugetului de stat pe 2015, publicată în Monitorul Oficial
» MAE avertizează asupra căderilor masive de zăpadă din Grecia şi temperaturilor extrem de scăzute din Serbia
» Grecia: Un cargobot sub pavilion moldovenesc a cerut ajutor, semnalând prezenţa unor persoane înarmate la bord
» Pe trotuar ca la patinoar
» Judecătorii Alexandru Șerban și Marius Tudose, în cursa pentru șefia CSM
» Situaţia drumurilor naţionale la nivelul întregii ţări: 13 din acestea rămân închise
» Primarul din Daneți, în arest la domiciliu
» ANM: Vreme geroasă în toată ţara, până pe 2 ianuarie
» Fragmente ale avionului AirAsia dispărut duminică, depistate în Marea Java. Peste 40 de cadavre au fost recuperate
» Dolj: Zeci de maşini înzăpezite între Băileşti şi Galiciuica din cauza unui blocaj pe o porţiune de aproximativ doi kilometri
» Bucureşti: Cursele de pe Aeroportul Henri Coandă au întârzieri între 30 de minute şi o oră
» Dolj: Şapte drumuri judeţene, închise din cauza zăpezii
» Vremea rea face ravagii în Europa: Mii de maşini au fost blocate şi zeci de mii locuinţe au rămas fără electricitate
» Prognoza meteo: Vreme geroasă în ultimele două zile ale acestui an
» Noi secretari de stat la ministerele Energiei, Fondurilor Europene și Afacerilor Externe
» Circulaţia rutieră a fost reluată pe DN67C Novaci – Rânca. Alte 17 drumuri naţionale rămân închise

Interviu

» Noul şef al Armatei, după Bătălia de la Nassiriyah: “Teama îţi dă putere. Dumnezeu ne protejează cum poate El mai bine”. O poveste cu oameni cărora le-a bubuit AG-ul pe la ureche

Publireportaj

» Apel de selecţie pentru proiecte pe măsurile 111, 121, 322 în cadrul planului de dezvoltare locală a teritoriului GAL Sudolt

Local

» Frigul face victime în Mehedinți
» Mehedinţi: Şase pacienţi au ajuns în şoc hipotermic la Spitalul din Drobeta Turnu Severin
» Revelion în stradă la Drobeta Turnu Severin
» Expoziţie de porumbei la Râmnicu Vâlcea

Dolj

» Cercetarea, o prioritate a Universității din Craiova
» 50 de mașini înzăpezite între Galiciuica și Băilești
» Pe drumul județean se circulă mai greu ca pe uliță
» Restricţii temporare de circulaţie în centrul Craiovei, pentru spectacolul de Revelion
» Craiova: Trotuarele din unele zone ale orașului s-au transformat în patinoare
» Situaţia drumurilor naţionale din Oltenia: 15 drumuri acoperite de zăpadă
» Dolj: A lovit cu maşina un copac după ce a derapat din cauza zăpezii
» Craiova: Peste 100 de tone de material antiderapant folosite în întreg oraşul, în cursul nopţii trecute
» Craiova: Pocnitori şi artificii comercializate ilegal, confiscate de poliţişti
» Craiova: Doi şoferi amendaţi pentru că nu aveau maşinile echipate cu anvelope de iarnă
» Nepăsarea loveşte sute de familii: Cu carul cu boi pe drumul Murgaşi – Veleşti
» Prima ninsoare serioasă n-a ridicat probleme în Craiova
» Ofertă unică pentru construirea noului „Oblemenco“
» Plătesc căldură, dar nu am
» Poveștile Sărbătorilor petrecute în spital – Amintiri din gardă
» Satul din Dolj uitat de autorități

Gorj

» Dosarul „Transalpina“ a fost clasat

Sport

» Fotbal – Cristiano Ronaldo, desemnat cel mai bun fotbalist în 2014 de revista World Soccer
» Fotbal – FC Barcelona nu poate efectua transferuri de jucători până în ianuarie 2016
» Fotbal – Olăroiu a debutat cu înfrângere pe banca Arabiei Saudite
» Fotbal – Pîrvulescu promite să scoată Pandurii la liman
» Handbalistele craiovene, învinse la limită de CSM Ploieşti
» Șapte ani fără antrenorul emerit Virgil Bălan

Educatie

» A fost stabilit calendarul simulărilor Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului 2015
» Profesorii doljeni, învinși de sistem

Top