Tristețe de Sărbători în Brabova

Autori


Case părăsite, bătrâni care plâng cu gândul că și anul acesta sunt singuri de Sărbători, oameni supărați din cauza lipsei locurilor de muncă. Acesta este peisajul din comuna doljeană Brabova în această iarnă.

Pe ulițe se văd puțini oameni. Cei care ies pe la porți sunt bătrâni. Unii se sprijină în baston când pășesc, alții au spatele adus ca o cobiliță. Mulți dintre ei își duc bătrânețile în singurătate, într-o comună în care se nasc trei copii pe an, dar mor 56 de oameni: Brabova. La unii vin copiii de Sărbători, dar alții rămân tot singuri și la final de an.

O lacrimă îi curge pe obraji când o întreb pe femeia care iese la poartă cum se descurcă la bătrânețe. „Prea greu, doamnă, prea greu! Suntem singuri aici (ea și soțul ei în vârstă de 84 de ani – n.r.). Stăm amândoi aici. Asta e bătrânețea! Lemne de foc nu prea avem. Au murit tinerii și au rămas bătrânii. Ne ajutăm noi între noi“, spune Oțăl Lucica, tristă că va petrece Sărbătorile alături de soțul ei bolnav, ducându-și zilele cu greu.

Pe strada principală se văd multe case părăsite, cu geamurile sparte. Unele se mai sprijină în câte o grindă, dar pridvorul din lemn din față ne arată că sunt construite în urmă cu zeci de ani. Alte case au geamurile sparte, acoperișurile rupte și sunt în ruină, semn că au fost părăsite de mult. „Sunt multe case părăsite din cauza sărăciei. Unii au plecat în străinătate, alții stau la oraș. Casele părăsite sunt de mult așa, din moși-strămoși. Sunt oameni săraci aici, dacă nu sunt locuri de muncă. Mai muncesc cu ziua prin sat pentru 30 de lei, dar în rest nu au locuri de muncă“, a spus Nicolae Stancu.

La o fântână publică din comună, tanti Elena Pipirlogea scoate ciutura plină cu apă și ne spune de ce sunt multe case părăsite în sat. „Au murit mulți, mamă, și de-aia sunt părăsite casele, că au murit… Eu sunt singură aici. Copiii au plecat prin străinătate și n-au mai venit. Și așa rămâne satul pustiu“, a spus Pipirlogea Elena, de 76 de ani, care își aștepta fiica acasă de Sărbători.

Tinerii au luat drumul străinătății

Familia Buricea, formată din Maria și Lucian, este una de oameni gospodari. I-am întâlnit ducându-și la pășune cele patru vaci din gospodărie. Acasă mai au 20 de porci pe care n-au putut să-i vândă pe toţi înainte de Crăciun, din cauză că „nu e cerere pe piață“. Ei au trei copii și toți trei au decis să muncească în străinătate. „Sunt puțini tineri în comună, dacă nu sunt locuri de muncă, ce să facă? Copiii sunt plecați toți în străinătate. Am trei copii și toți sunt plecați în Spania, în Portugalia. Ce să facă aicea? Aicea mor de foame! Și normal că le este mai bine acolo, la salariile pe care le au… E greu că sunt departe. De Sărbători nu vine nici unul acasă. Au fost unu’ înainte de Paști și unu’ după Paști și fata n-a mai venit de doi ani. Am mai fost noi la ei. Eu chiar am lucrat la fată, în Portugalia, într-o fabrică de prăjituri. E mult de muncă“, a povestit Maria, în timp ce soțul ei căra furaje pentru animale dintr-o căpiță.


Populația comunei scade încontinuu

În 2004, în Brabova trăiau 1.867 de suflete. Acum, în evidențele primăriei mai sunt 1.350 de oameni înregistrați în toate cele trei sate componente ale comunei: Mosna, Răchita de Jos și Urdinița. Primarul localității, Virgil Pleșea, spune că numai în anul 2014 au fost înregistrate 56 de decese și doar trei nașteri. „Populația localității este îmbătrânită. Tinerii sunt din ce în ce mai puțini. Un procent semnificativ din tinerii comunei lucrează peste hotare, în țări UE“, a spus primarul. „Casele sunt dărăpănate fie pentru că au murit proprietarii, fie nu sunt în localitate moștenitorii. Practic, sunt case părăsite. Majoritatea au moștenitori, dar ei nu le vând“, a explicat edilul comunei.

Casă boierească din 1870, în patrimoniul Muzeului Olteniei

Chiar în apropiere de sediul primăriei, pe o mică pantă se arată o casă boierească veche, cu etaj și cerdac din lemn. Pereții sunt crăpați, iar prin crăpături se observă că imobilul impozant este construit din cărămidă. Balustrada de lemn s-a rupt și stă atârnată, la etaj. Clădirea datează din 1870-1880, așa cum arată datele din analele localității, spune primarul. Conacul a fost proprietatea boierului Geblescu, cel care a deținut și clădirea care adăpostește primăria. Acum se numește cula Izvoranu. „A fost revendicată de generația a treia după Geblescu, care locuiește prin Monaco, în Franța. În urma unor procese costisitoare care au început prin 2006, ei au pierdut aceste clădiri, ele rămânând în inventarul domeniului public. După ce s-au dat hotărârile definitive și irevocabile, am făcut demersurile necesare la consiliul județean, pentru a reuși să reabilităm această clădire. A fost transferată consiliului județean, care a dat-o mai departe, în patrimoniu, Muzeului Olteniei“, a mai spus primarul Pleșea, care a menționat că rămâne de văzut cu ce fonduri se va reabilita clădirea respectivă, numită cula Izvoranu.

Se vând bine terenurile agricole

Comuna Brabova are o suprafață însemnată de terenuri agricole: circa 8.000 de hectare. Anul acesta, din cauza condițiilor meteorologice și a inundațiilor a fost lucrată o suprafață de teren ce reprezintă mai puțin de 80% din total, a precizat Virgil Pleșea. Primarul a menționat că terenurile agricole s-au vândut destul de bine, în sensul că circa 1.000 din cele 8.000 de hectare au fost tranzacționate. Cumpărători sunt atât câțiva tineri din comună, care au asociații familiale și lucrează pământurile din zonă, cât și alți întreprinzători cu afaceri în agricultură. Prețul mediu al terenului agricol din Brabova este de 1.000 de euro pe hectar, a mai precizat primarul comunei.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

21 martie 2018

Horoscop

Berbec În prima parte a zilei s-ar putea să faceţi cunoştinţă cu o persoană deosebită, care vă atrage din primul moment. Vă sfătuim să fiţi prudent şi modest. La locul de muncă sau în afaceri este recomandat să fiţi foarte

Sumarul ediției de luni, 29 decembrie 2014

Actualitate

» Dolj: Maşini rămase înzăpezite între Galiciuica şi Băileşti – UPDATE
» Ambasadorul României în Germania, rechemat în ţară de Klaus Iohannis
» Lectorii şi asistenţii universitari, fără titlu de doctor, rămân pe post întregul an universitar
» Flota auto a Poştei Române, dotată cu GPS de la 1 ianuarie 2015
» În România sunt închise 25 de dumuri naţionale şi o autostradă, din cauza ninsorii abundente
» Pe la Uscăci nu se trece! E mai rău ca la război !
» MAE: Atenţionare de călătorie în Ungaria şi Bulgaria, din cauza viscolului puternic
» Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit consilier personal al președintelui Klaus Iohannis
» Feribotul incendiat: Patru cadavre au fost recuperate de la bordul Norman Atlantic. Toţi pasagerii au fost evacuaţi
» Traficul feroviar se desfăşoară cu dificultate în jumătatea de sud a ţării
» General-locotenentul Nicolae Ciucă, numit în funcţia de Şef al Statului Major
» Autoritățile indoneziene: Avionul AirAsia, dispărut cu 162 de persoane la bord, se află probabil “pe fundul mării”
» Activitatea Parlamentului în 2014: 14 aleşi cu cereri de începere a urmăririi penale şi arestare preventivă
» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» Guvernul a aprobat hotărârea privind desfiinţarea Stadionului “Ion Oblemenco” din Craiova

Publireportaj

» Pachete speciale de sărbători oferite de Clinica Irina

Local

» Mehedinţi: Peste 49.000 de articole pirotehnice confiscate
» Vâlcea: Femeie rănită, după ce maşina în care se afla s-a răsturnat într-un şanţ

Dolj

» Nepăsarea loveşte sute de familii: Cu carul cu boi pe drumul Murgaşi – Veleşti
» Prima ninsoare serioasă n-a ridicat probleme în Craiova
» Ofertă unică pentru construirea noului „Oblemenco“
» Plătesc căldură, dar nu am
» Poveștile Sărbătorilor petrecute în spital – Amintiri din gardă
» Satul din Dolj uitat de autorități
» Fost comandant al „Scorpionilor Roșii“, numit șef al Statului Major
» Alei și parcări, lăsate în așteptare
» Șapte milioane de euro pentru 14 străzi și patru alei din Craiova
» S-a prelungit intervalul avertizării Cod galben de vânt în Dolj şi Mehedinţi
» Cârstovani – satul în care nu ajungi nici cu tractorul
» Licitație pentru reabilitarea mai multor străzi
» Craiova: Recital al pianistei Adela Liculescu, la Filarmonica “Oltenia”
» Cod galben de vânt în Dolj şi Mehedinţi
» UPDATE Dolj: Zeci de autoturisme înzăpezite pe câteva drumuri din judeţ

Gorj

» Dosarul „Transalpina“ a fost clasat
» Gorj: 18 cupluri se căsătoresc la Poarta Sărutului de Revelion
» Gorj: Condiţii speciale de trafic între Novaci şi Rânca

Sport

» Șapte ani fără antrenorul emerit Virgil Bălan
» Bilanţ pozitiv pentru cluburile craiovene
» Bălgrădean a fost la înălţime
» Tenis – Halep: Sper ca noul an să fie la fel ca 2014 sau chiar mai bun
» Se pregătesc asiduu pentru meciul cu Trentino
» Handbal – Paula Ungureanu și Mihai Popescu, cei mai buni în 2014
» Fotbal – Gabi Balint a refuzat naţionala de tineret
» Fotbal – ASA Târgu Mureş va anunţa noul antrenor după 1 ianuarie

Bani & Afaceri

» Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului pe anul 2015

Educatie

» Profesorii doljeni, învinși de sistem

Magazin

» Casă decorată cu 450.000 de luminiţe
» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» 2015 – rezistenţa democratică împotriva regimului Ponta se cere dusă mai departe

Top