21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn sfert dintre agricultorii din Brabova, fără subvenția de la APIA

Un sfert dintre agricultorii din Brabova, fără subvenția de la APIA

CIMG8078

Zeci de oameni din Brabova nu pot încasa subvențiile pe suprafață de la APIA pe anul 2014. Ei acuză un funcționar din primărie, care ar fi trebuit să îi ajute pe oameni, că nu le-a dus dosarele să le înregistreze la centrul APIA de la Orodel. APIA Dolj susține că aceia care nu figurează în evidențe cu cereri depuse la termen nu au cum să primească banii. Prejudiciile aduse proprietarilor de terenuri sunt uriașe. Ei pierd mii de lei, iar o bătrână rămâne fără subvenția de 10.000 de lei.

O bătrână în vârstă de 84 de ani ne-a sesizat la redacție că, deși a depus cerere la Primăria Brabova pe 26.03.2014 pentru primirea subvenției pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), pentru cele 15,57 hectare de teren pe care le are în comună, ea nu a primit nici un leu drept subvenție. Suma pe care ar fi trebuit să o încaseze Ghiorghița Ciovică pentru terenul pe care îl are la Brabova se ridică la aproximativ 10.000 de lei. Bătrâna a așteptat să îi intre subvenția în cont, dar a constatat că nu a primit nici prima tranșă și nici pe a doua, dar vecinii dânsei cu care a mers la Primăria Brabova și împreună cu care a semnat cererile de plată a subvenției își primiseră banii cuveniți. Ghiorghița Ciovică spune că de cinci ani își depune cererea la Primăria Brabova, iar de acolo dosarele sunt duse la Centrul APIA de la Orodel sau la Craiova, și că până anul acesta nu s-a întâmplat să nu își primească subvenția pe suprafață.

47 de localnici au rămas fără banii din subvenție

Oamenii care au rămas fără bani susțin că alți consăteni care au depus cererile la primărie în aceeași zi cu ei au primit subvențiile pe suprafață (Foto: Traian Mitrache)
Oamenii care au rămas fără bani susțin că alți consăteni care au depus cererile la primărie în aceeași zi cu ei au primit subvențiile pe suprafață (Foto: Traian Mitrache)

Cazul femeii nu este singular. Zeci de proprietari de terenuri din Brabova s-au trezit că nu le-au intrat banii de la APIA în conturi, deși ei susțin că au depus documentația necesară la Primăria Brabova, la fel ca în alți ani. Proprietarii prejudiciați dețin de la două – trei hectare de teren până la 10 – 15, astfel că sumele pe care ei trebuia să le încaseze de la APIA sunt uriașe. Victor Sanda susține că, de fapt, păgubiții sunt în număr de 47. „Am depus dosarele pentru suprafața de cinci hectare și zece ari, dar când a fost să ne luăm banii nu s-a putut. Suntem 47 în total care nu și-au luat banii și ne-am trezit că nu avem nici un dosar depus. Am făcut plângere la Poliție, toți cei 47 care suntem în situația asta. Dosarele noi le-am depus la Primăria Brabova, dar funcționarul s-a dus prea târziu cu ele să le înregistreze. Nu se știe ce a făcut cu dosarele noastre. Eu am cinci hectare, ori 170 de euro pe hectar, faceți calculul cât trebuia să iau. Sunt vreo 3.500 de lei. În fiecare an depunem dosarele cu cererile pentru APIA aici, la primărie, ca să nu mai mergem la Orodel, dar i-au împuternicit pe cei de aici, de la Brabova“, a spus Victor Sanda.
Și alți localnici se plâng de faptul că au rămas fără subvenția pe suprafață, deși ei au mers să depună cererile la Primăria Brabova. Culmea este că, deși oamenii au depus în aceeași zi dosarele la primărie, împreună cu alți concetățeni, aceia au primit subvenția. „Am depus cererea și acum m-am dus la CEC unde am contul, iar doamna de acolo mi-a spus că nu apar cu nici un ban și să vin aici să îmi rezolv problema cu dosarul APIA. Am venit la primărie și abia atunci am aflat eu că sunt mai mulți în situația mea. Dar eu am depus împreună cu doi oameni de aici din comună și oamenii ăia au luat banii, pe când eu nu. Am mers și la Poliție, am făcut câte o plângere și acum să vedem ce va urma. Am de luat subvenția pe opt pogoane (patru hectare)“, a spus și Iulică Fugaru, alt localnic din Brabova. „Și eu am fost la APIA să întreb de ce nu primesc banii și mi-au spus de acolo că s-au dus dosarele foarte, foarte târziu. Eu am 4,45 hectare. De la APIA mi-au spus că trebuia dus dosarul direct la ei. De trei ani depun dosarul la Brabova și nu mi s-a mai întâmplat până acum să nu iau subvenția“, a declarat și Gheorghe Salan, din satul Urdinița.
Oamenii nu au nici o dovadă scrisă că și-au depus dosarele pentru APIA la Primăria Brabova, ci se bazează pe martorii cu care au fost să își depună cererile la primăria comunei. Ei mai susțin că la dosarele lor este anexată o chitanță cu o taxă de șase lei, pe care ei au plătit-o la primărie, dar nu se știe pentru ce anume au achitat acei bani.
Proprietarii de terenuri susțin că, dacă ar fi fost înștiințați din timp că nu li s-au depus dosarele la APIA, ei ar fi putut să le ducă personal și să suporte acea penalizare pentru întârziere, dar dacă nu i-a anunțat nimeni…
Perioada în care proprietarii de terenuri puteau depune cereri la APIA a expirat la 31 mai, dar se mai puteau depune dosare până pe 9 iunie, cu penalizare de 0,1% pe zi. Însă nici în această perioadă nu au fost depuse dosarele oamenilor de la Primăria Brabova la APIA.

Primarul dă vina pe un funcționar

Primarul spune că funcționarul care nu a dus la APIA dosarele oamenilor nu a mai venit la serviciu de o lună și jumătate (Foto: Traian Mitrache)
Primarul spune că funcționarul care nu a dus la APIA dosarele oamenilor nu a mai venit la serviciu de o lună și jumătate (Foto: Traian Mitrache)

Edilul-șef al comunei Brabova, Virgil Pleșea, susține că a aflat de incidentele legate de nedepunerea dosarelor la APIA „abia în luna noiembrie, când au început să mă sune oamenii că nu le-au intrat banii în cont“. Se pare că între primărie și APIA s-a făcut o înțelegere, dar verbală, pentru ca dosarele să poată să fie depuse la Brabova și nu la centrul APIA de la Orodel, așa cum era legal să se întâmple. „Nu știu câți sunt în total. Pot fi 20, 25, 30 și nici cei de la APIA nu știu exact (…). Deci nu am nimic oficial. Știu că sunt doar 24 – 25 de cazuri. Acțiunea este a APIA. Noi aparținem de Sucursala Orodel. Pentru ca oamenii să nu se deplaseze la Orodel, la noi beneficiarii subvenției APIA fiind foarte bătrâni, atunci s-a convenit verbal, nu numai de către Primăria Brabova, ci și de către celelalte primării din jur, ca o persoană care se pricepe din primărie, sub supravegherea celor de la APIA, să facă această activitate la nivel de localitate. La noi la Brabova s-a ocupat anul acesta Cioarec Florin, la fel ca și în ultimii patru ani. Până în 2014, nu au fost probleme de genul acesta“, a spus primarul Virgil Pleșea. Concret, primarul dă vina pe proprietarii de terenuri care nu ar fi stat lângă funcționar ca să introducă datele în aplicația informatică, ci doar i-au lăsat dosarele respectivului om din primărie, fiind aglomerație în acea perioadă a anului. Spusele primarului sunt în contradicție cu declarația bătrânei de 84 de ani care pierde 10.000 din subvenție și care susține că a stat lângă angajatul primăriei și a semnat tot ce trebuia semnat, respectiv a plătit și taxa cerută, pentru care nu i s-a eliberat nici o chitanță. Dosarele întocmite de funcționarul de la Primăria Brabova se predau pe bază de proces-verbal reprezentantului APIA desemnat să le ridice. Contactat telefonic, șeful centrului local APIA Orodel, Bogdan Fuior, susține că nu știe ce s-a întâmplat cu dosarele celor din Brabova, astfel încât nu au ajuns la Orodel sau la Craiova. „Procedural, proprietarii de terenuri trebuia să semneze cererea la noi, în fața funcționarului de la APIA“, a mai spus Fuior. În realitate, dosarele se depun la primării de către deținătorii de terenuri, mulți fiind prea bătrâni să se deplaseze în alte localități.

Funcționarul a intrat subit în concediu medical

În Brabova sunt circa 200 de proprietari de terenuri care au dreptul la subvenții pe suprafață. Dintre aceștia, aproape un sfert (47) nu și-au încasat subvențiile și nici nu se știe unde au ajuns dosarele lor. Cert este că dosarele pregătite pentru APIA ale celor 47 de proprietari de terenuri din Brabova nu au mai ajuns nici la centrul APIA din Orodel, nici la Craiova. Primarul spune că funcționarul care nu a transmis mai departe dosarele oamenilor este de negăsit și că ar fi intrat subit în concediu medical, imediat după ce situația cu dosarele oamenilor a ieșit la iveală la Primăria Brabova. „El nu a mai venit la serviciu de o lună și jumătate. Avea telefonul închis și m-am dus după el acasă, la Craiova. Era într-o situație exasperată. Am înțeles că după aceea a fost internat și în spital. A spus că nu știe de dosare, că el ce a avut aia a dus…“. Primarul a mai spus ce măsuri va lua împotriva respectivului funcționar al primăriei: „El a adus concediu medical până la 30 noiembrie. Să vedem dacă aduce și pe decembrie și, dacă nu aduce, așa cum am vorbit cu secretara noastră și cu juriștii de la prefectură, este o infracțiune în serviciu și poate avea și un final penal“.
Am încercat și noi să îl contactăm pe Florin Cioarec, pe numărul telefonului de serviciu, dar a fost de negăsit. Poliția confirmă existența mai multor plângeri pe numele funcționarului Primăriei Brabova. „Au fost depuse mai multe plângeri la Secția Rurală Breasta pe numele lui Cioarec Florin pentru comiterea de neîndeplinire a atribuțiilor de serviciu sau abuz în serviciu. În acest moment se fac verificări pentru a se stabili dacă se confirmă cele sesizate“, a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Dolj.

Ce spune APIA

Mai mult, APIA susține că proprietara de teren care este acum vitregită de subvenția de 10.000 de lei care i se cuvenea nu ar fi trebuit să depună dosarul la Brabova, deși locuitorii din zonă practică acest obicei de ani buni, conform unor „înțelegeri verbale“ cu cei de la APIA. „Faptul că dumneavoastră ați înaintat dosarul către o persoană din cadrul Primăriei Brabova care nu era în măsură să primească cererea dumneavoastră SAPS nu intră în competența de rezolvare a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dolj“, i-a răspuns APIA bătrânei Ghiorghița Ciovică, pe 2 decembrie 2014.
Reprezentanții APIA susțin că proprietarii de terenuri din Brabova care nu au depus cereri nu au cum să mai încaseze subvenția pe suprafață aferentă anului 2014. „Noi verificăm în baza de date. Dacă nu este depusă cererea și nu se găsește dosarul la noi, atunci nu pot fi făcute plățile pentru anul 2014. Noi nu avem cum să îi ajutăm. Știm că sunt mai multe persoane din Brabova aflate în situația aceasta, dar proprietarii de teren trebuie să ceară dovada că li s-a depus dosarul“, a declarat directorul adjunct al APIA Dolj, Dumitru Stroe.

Cei 47 de oameni pierd subvenția pe 2014?

Reprezentanții APIA susțin că solicitările trebuia să fie semnate de proprietarii de terenuri la centrele APIA, deci oamenii ar fi fost nevoiți să meargă fie la Orodel, fie la Craiova, pentru a-și semna cererile care se introduc în programul informatic unic pe țară. În realitate, de ani buni, cineva de la APIA preia dosarele de la primării pe bază de proces-verbal de predare-primire, dar proprietarii nu ajung să semneze, ei neavând nici o dovadă că au cerut legal subvențiile de la APIA. Bătrânii care au vorbit cu redactorii GdS se bucură că pot depune dosarele în comunele în care au terenul, dar nu au nici o siguranță că actele lor ajung în sistemul APIA.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS