8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn prag de Sărbători, sute de copii îşi plâng de dor părinţii

În prag de Sărbători, sute de copii îşi plâng de dor părinţii

Departe de cei cărora le-au dat viaţă, copiii din centrele instituţionalizate ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj se pregătesc de Sărbători. Cu bradul împodobit, vizitaţi de colindători şi de oameni de bine, sute de copii îl aşteaptă pe Moş Crăciun nu cu daruri, ci cu veşti de la părinţi.

Casandra, Andreea, Alina, Edera sunt doar câţiva dintre copiii internaţi într-unul din apartamentele de tip familial ale DGASPC Dolj. În aşteptarea Sărbătorilor, copiii au împodobit bradul din sufragerie, iar cu câteva fire de beteală – mobilierul din camerele în care dorm. Fiecare dintre aceşti copii ascunde o poveste tristă de viaţă. Alina are 11 ani şi a ajuns în grija statului la numai un an. „De atunci am ajuns la un asistent maternal care m-a îngrijit până în urmă cu trei ani. A devenit mama mea, femeia pe care o iubesc cel mai mult şi căreia îi sunt recunoscătoare pentru tot ce am învăţat. Mami Maria (asistenta maternală – n.r.) are acum în grijă alţi copii. De mama mea biologică nu ştiu prea multe, am văzut-o o singură dată pe la vârsta de patru ani. Îmi amintesc doar că mi-a promis că vine şi mă ia acasă, însă nu a mai ajuns… Ştiu că are alt soţ, alt copil, o nouă familie din care eu nu fac parte. Nu îi reproşez nimic, nu o urăsc, îmi este practic străină… Aş vrea să ştiu doar de ce a ales să mă părăsească. Atât. De-abia aştept însă Sărbătorile. Mami Maria a depus cerere de învoire pentru mine pentru a mă lua în această vacanţă în familia ei până pe 3 ianuarie. Asta este tot ce îmi puteam dori de la Moş Crăciun. În rest nu vreau nimic. În schimb, mi-aş dori să pot să îmi permit să dăruiesc. Mi-aş dori să îi cumpăr mamei un colier pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru faptul că m-a crescut la fel ca şi pe copiii ei naturali“, a povestit fetiţa.

Nu îşi doreşte cadouri de la Moş Crăciun, o vrea doar pe mama înapoi

Andreea are zece ani şi se află în grija Direcţiei pentru Protecţia Copilului de aproximativ trei ani. Zâmbeşte acum, însă tristeţea i-a rămas întipărită pe chip. Vorbeşte cu acea amărăciune specifică omului care a suferit. Şi asta i se poate citi încă în ochi. A văzut multe. Şi-a văzut de multe ori, aşa cum povesteşte, mama lovită cu bestialitate de către tatăl ei, a asistat la certuri şi jigniri. Acum e liniştită. „Din cauza bătăilor, mama fugea mereu de acasă. Oriunde, doar pentru a se ascunde de pumnul lui tata. Într-o zi însă a plecat. Nu a mai suportat şi s-a dus în lume. Am înţeles că e în Italia, la muncă, însă nu ştiu din ce câştigă bani, unde stă…Am ajuns în apartamentul acesta împreună cu surorile mele, de 13 şi respectiv 15 ani. Mama ne mai sună atunci când poate. Ne-a promis că ne va trimite un pachet cu cadouri şi că într-o zi ne va lua la ea. Ne-a spus că şi-a găsit liniştea lângă un alt bărbat. De la Moş Crăciun nu îmi doresc nimic. Am şi haine, şi jucării… Îmi doresc însă din tot sufletul meu să avem sănătate, iar într-o zi să fiu iar împreună cu surorile mele în braţele mamei, iar ea să nu mai plece niciodată de lângă noi“, a povestit fetiţa.

67 de copii din centre vor petrece Sărbătorile în familie

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj, în serviciile de tip rezidenţial se află în acest moment peste 350 de copii, dintre care 142 cu handicap şi 217 copii separaţi temporar sau definitiv de familie. „Aşa cum este firesc, ca la orice sărbătoare, toţi reprezentanţii apartamentelor de tip familial sau ai centrelor de plasament au făcut referate pentru a primi tot ce au nevoie pentru copiii pe care îi au în îngrijire. Vor avea parte de bucate tradiţionale, sarmale, cozonaci, salate, dulciuri, cadouri. Nouă copii vor merge în familia naturală, după ce aceasta a cerut învoire, 15 vor petrece Sărbătorile la rude, 32 de copii – la asistenţii maternali care i-au îngrijit de-a lungul anilor, 11 – la alte persoane care şi-au exprimat dorinţa de a-i avea alături“, a spus Maria Manolache, directoarea DGASPC Dolj.
Potrivit statisticii DGASPC Dolj, pe 30 noiembrie 2014, cei mai mulţi copii aflaţi în serviciile de tip rezidenţial (plasament şi plasament în regim de urgenţă) sunt cei cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani – 108 copii, urmaţi de cei între 14 şi 17 ani – 104 copii, 7-9 ani – 44 de beneficiari, 3-6 ani – 32 de beneficiari, 1-2 ani – 15 beneficiari.
În anul 2014 au avut loc peste 100 de încetări a măsurii de protecţie specială a copilului. 47 de copii au fost reintegraţi în familie, 41 de măsuri de protecţie au fost sistate (tineri cu vârsta între 18 – 26 de ani care nu mai urmează cursuri şcolare), iar 37 de copii au fost adoptaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS