12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFactura la căldură s-a încins puțin

Factura la căldură s-a încins puțin

La Asociația nr. 17 Brazda lui Novac, proprietarii își plătesc factura la căldură pe luna noiembrie (Foto: Maria Cernătescu)
La Asociația nr. 17 Brazda lui Novac, proprietarii își plătesc factura la căldură pe luna noiembrie (Foto: Maria Cernătescu)

Facturile la căldură pentru luna noiembrie din acest an în Craiova nu diferă cu mult față de cele emise de furnizorul de agent termic în 2013.  Explicația ar fi că în Bănie prețul gigacaloriei a rămas același ca anul trecut și nu s-ar justifica o creștere a costurilor căldurii consumate de craioveni. Diferențe mari sunt și de această dată între apartamentele cu repartitoare și cele care au căldura necontorizată, adică la paușal. De asemenea, discrepanțe mari apar și în cazul apartamentelor cu repartitoare, în funcție de câtă economie au făcut proprietarii.

Factura la căldură pe luna noiembrie la un apartament cu două camere și cu repartitoare pornește de la 51 de lei și poate ajunge chiar și la 270 de lei. Sunt însă și asociații de proprietari în care căldura consumată la paușal într-o garsonieră ajunge la 150 de lei, o sumă apropiată de contravaloarea facturii pe care o plătește proprietarul unui apartament cu două camere cu repartitoare.
În Asociația nr. 1 Mircești, din cartierul Valea Roșie, facturi mai mari la căldură au plătit proprietarii apartamentelor al căror consum de căldură nu este contorizat. În fapt, aceștia au plătit ce au consumat, comparativ cu cei care au repartitoare pe calorifere. Aceștia din urmă au plătit facturi mai mici, dar nici confort termic nu au avut în locuințe. „Comparativ cu anul trecut, facturile nu au înregistrat o creștere semnificativă. În 2013, pentru întreaga asociație, factura  la căldură  a fost de 47.111 lei, iar în acest an a fost de 47.553 de lei. Pot spune că au ieșit mai scump proprietarii de la paușal. Adică o garsonieră la paușal trebuie să plătească la căldură 150 de lei pe luna noiembrie, în timp ce o garsonieră cu repartitoare plătește 80 și 90 de lei. La două camere, cei de la paușal plătesc 210 lei, 190 de lei, iar cei cu repartitoare și tot la două camere plătesc 80, 90 până la 125 de lei. Diferențele sunt date și de suprafața echivalentă termic care a rezultat la inventar pentru fiecare apartament, dar și de sursele de căldură dintr-un bloc. Există un apartament cu trei camere, cu repartitor, care are costul la căldură 200 de lei. Dar aici, din 19 apartamente, doar șase mai primesc căldură din sistemul centralizat“, a explicat Gheorghe Albu, președintele Asociației nr. 1 Mircești.

Factură de la 21 de lei la 537 de lei

Și în Asociația de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac, craiovenii cu repartitoare au de plătit valori diferite la căldură. „Facturile la căldură sunt foarte diferite de la un apartament la altul. Explicația este că unii proprietari au ținut căldura închisă, iar alții au consumat cât au avut nevoie. Am pe lista de plată, la apartament cu două camere, factură de 21 de lei, de 39 de lei, dar și în valoare de 259 de lei și 537 de lei. De asemenea, pentru un apartament cu trei camere am factură de 98 de lei, 130 de lei și 223 de lei. Am la apartament cu patru camere factură în valoare de 224 de lei, iar la o garsonieră 345 de lei“, spune administratoarea Asociației nr. 17 Brazda lui Novac, Mariana Gherghe.

La paușal mai mult, cu repartitor mai puțin

Ca în fiecare sezon rece, proprietarii care sunt la paușal plătesc facturi mai mari. În realitate, costul este cel real fiindcă proprietarii achită căldura pe care o consumă ca să-și încălzească locuința, în timp ce proprietarii care și-au montat repartitoare de costuri plătesc facturi mai mici la căldură, dar au și o temperatură mai scăzută în locuință. „Sunt diferențe între apartamentele de la paușal și cele cu repartitoare. Sunt mai mari facturile la paușal, întrucât proprietarii acestor apartamente nu au posibilitatea să-și închidă caloriferele. De exemplu, un apartament de două camere la paușal are de plătit o factură la căldură de 173 de lei, dar și 201 lei, în timp ce un apartament similar cu repartitoare are de plătit 51 de lei, 70 de lei, până la 160 de lei. Aceeași situație se întâlnește la apartamentele cu trei camere. La paușal, valoarea facturii este între 247 de lei și 265 de lei, iar cu repartitoare factura la căldură este de 80 de lei, dar sunt apartamente care ajung la 312 lei“, spune administratoarea Asociației nr. 19 Brazda lui Novac, Violeta Crețu.

Creștere

La Asociația nr. 24 Brazda lui Novac, factura la căldură pentru cele 13 blocuri a fost în noiembrie 2013 în valoare de 28.510 lei, iar în noiembrie 2014, în valoare de 30.583 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS