10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii primesc mai puțini „Bani de liceu“ în decembrie

Elevii primesc mai puțini „Bani de liceu“ în decembrie

Bursa „Bani de liceu“ în cuantum de 180 de lei pe lună se plătește în avans, fiind acordați și banii pe luna decembrie. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că banii au fost alocați mai devreme pentru ca elevii să aibă susținere financiară pentru a reveni la școală anul viitor. Numai că pe decembrie în loc de 180 de lei elevii au primit 110 lei.
„Bursa «Bani de liceu» se acordă doar pentru perioada cursurilor, nu și pentru perioada vacanței“, a explicat Doina Iliuță, contabil-șef în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Cu banii pe luna decembrie elevii trebuie să-și acopere însă cheltuielile pe toată luna ianuarie. Conform calendarului emis de Ministerul Educației Naționale, liceenii vor reveni din vacanța de iarnă pe 5 ianuarie, iar semestrul I se va încheia pe 30 ianuarie.
Elevii cred că modul în care sunt alocați banii nu este echitabil, deoarece nici pe luna decembrie nu au reușit să facă reduceri de cheltuieli.
„Chiar dacă în decembrie luăm vacanța de iarnă, am avut trei săptămâni de școală. Or, noi care suntem din afara Craiovei nu puteam să ne luăm abonament pe o jumătate de lună și am luat pe o lună întreagă. Am fost nevoiți să venim la școală mai ales în condițiile în care în ultimele zile ale acestei săptămâni s-au achitat acești bani și puteam să ne acoperim datoriile“, a declarat Alexandru, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ din Craiova.
În plus, nu sunt puțini cei care beneficiază de programul de protecție socială „Bani de liceu“. În Dolj, sunt 4.216 elevi care au nevoie de acest sprijin financiar, pentru că provin din familii cu un venit mai mic de 150 de lei pe membru de familie. În general, banii alocați prin programul „Bani de liceu“ sunt folosiți de adolescenți pentru a acoperi cheltuielile de cazare în cămin sau cele de transport, care în ambele cazuri ajung și la 300 de lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS