17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratoare condamnată pentru delapidare

Administratoare condamnată pentru delapidare

Fosta administratoare Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013 și a stat după gratii patru luni, până pe 7 octombrie (Foto: arhiva GdS)
Fosta administratoare Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013 și a stat după gratii patru luni, până pe 7 octombrie (Foto: arhiva GdS)

Fosta administratoare, casieră şi contabilă a Asociaţiei de Proprietari 1A Craioviţa Nouă a fost condamnată la trei ani și patru luni de închisoare pentru delapidare de aproape o jumătate de milion de lei. În plus, a fost obligată să înapoieze banii asociației, plus 632.662 de lei –  penalitățile de întârziere la Termoficare și Compania de Apă. În total, fosta administratoare, căreia i-a fost pus sechestru pe un… Matiz, are de achitat asociaţiei 1.081.516 lei.

Neregulile de la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă au fost descoperite în 2012, când noua conducere a cerut să fie făcută o expertiză contabilă. A urmat un control făcut de inspectorii Primăriei Craiova, care coordonează şi verifică activitatea asociaţiilor de proprietari şi locatari din municipiu, apoi cazul a fost preluat de ofiţerii de la Investigarea Fraudelor Dolj.
Cercetările făcute de anchetatori au arătat că Doina Liana Paraschiv, care a fost atât administratoare, contabilă şi casieră, cât şi membră a comitetului executiv la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, a băgat ani la rând mâna în banii locatarilor. Printre neregulile descoperite se numără acordarea de bonuri de masă ori prime atât administratoarei, cât şi celorlalţi angajaţi şi reprezentanţilor proprietarilor ori decontarea unor curse cu taxiul care nu erau făcute în interes de serviciu.
De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că femeia a efectuat lucrări de reparaţii şi modernizare a coloanelor imobilelor fără a avea constituit un fond de reparaţii, iar plăţile au fost efectuate din încasările zilnice. Documentele justificative de plată a furnizorilor, statele de plată, facturile şi chitanţele fiscale nu aveau viza cenzorului, iar în registrul de casă au fost descoperite ştersături şi modificări, dar şi sume mai mici faţă de cele înscrise în chitanţe prin care încasa banii de la proprietari.
În final, anchetatorii au reţinut că Doina Liana Paraschiv, care, între anii 2000 și 2012 a îndeplinit cumulativ funcţiile de administrator, contabil şi casier la Asociaţia de Proprietari 1A Craioviţa Nouă, şi-a însuşit din gestiune aproape 450.000 de lei.
La începutul lunii iunie 2013, după ce a fost finalizată a doua expertiză contabilă, poliţiştii au cerut arestarea preventivă a femeii pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare. Doina Liana Paraschiv a fost arestată preventiv pe 6 iunie 2013, iar două săptămâni mai târziu a şi fost trimisă în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova.

Un Matiz de un milion de lei

Doina Liana Paraschiv și-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o pedeapsă mai ușoară, iar miercuri,  17 decembrie, magistrații de la Judecătoria Craiova au găsit-o vinovată pe inculpată și au condamnat-o. Femeia a primit trei ani de închisoare pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, pedeapsă la care instanța a adăugat un spor de patru luni de închisoare. Din pedeapsa de trei ani și patru luni de închisoare se scade perioada cât Doina Liana Paraschiv a fost arestată preventiv, de pe 6 iunie 2013 și până pe 7 octombrie 2013.
Judecătorii au admis acțiunea civilă formulată de Asociaţia de Proprietari nr.1 A Craioviţa Nouă şi au obligat-o pe inculpată să achite asociației suma de 448.854 de lei drept daune materiale, la care se adaugă penalităţi de întârziere la Termoficare (500.438 de lei) şi la Compania de Apă (132.224 de lei). În total, Doina Liana Paraschiv trebuie să achite asociației pe care a condus-o mai bine de  zece ani suma totală de 1.081.516 de lei. De asemenea, instanța a dispus anularea documentelor falsificate – state de plată, registre de casă și chitanțe din perioada 2002-2012 și a constatat că inculpata a achitat din prejudiciul cauzat suma de… 2.000 de lei.
În final, Judecătoria Craiova a hotărât să mențină sechestrul pus pe bunurile femeii, un autoturism… Daewoo Matiz.
Hotărârea de miercuri a Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Asociația vrea banii

Întrebată dacă este mulțumită de hotărârea instanței, conducerea Asociaţiei de Proprietari nr.1 A Craioviţa Nouă a explicat că nu știe cum se va rezolva problema banilor, pentru că asociația a rămas cu datorii către Termoficare și Compania de Apă după plecarea Doinei Paraschiv.
„S-a făcut dreptate, dar pe noi ne interesează banii ca să ne acoperim datoriile. Fosta administratoare a făcut totul premeditat. Și-a aranjat copiii și nu mai are nimic pe numele ei, decât Matizul acela. Justiția a condamnat-o, dar nu a recuperat nici un ban de la ea, iar asociația are probleme cu penalitățile“, a explicat Nicolae Boblea, preşedintele Asociaţiei 1A Craioviţa Nouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS