14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât cheltuiesc craiovenii pentru masa de Crăciun

Cât cheltuiesc craiovenii pentru masa de Crăciun

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar craiovenii au început deja să dea târcoale magazinelor cu carne. Oamenii din Bănie care vor să aibă o masă îmbelșugată în ziua de Crăciun trebuie să își pregătească buzunarele și să facă economii din timp.

Ca în fiecare an, de Sărbătorile de iarnă românului îi place să aibă masa plină. Și cum elementul principal al mâncărurilor tradiționale este porcul, craiovenii nu se mai uită la preț și scot din buzunar sume costisitoare de bani. „Doar o dată pe an e Crăciunul“, ar spune un client care stă la coadă să cumpere carne de porc. E mare înghesuială la carmangeriile din Piața Mare. Oamenii testează prețurile, se mută de la un raion la altul și abia apoi se încumetă să scoată banii din buzunar. Listele sunt lungi, dar, din păcate, veniturile nu le pot satisface toate dorințele craiovenilor. Din acest motiv, oamenii ajung să cumpere câte puțin din fiecare, astfel încât să se simtă că e sărbătoare în fiecare familie. Marian Nicolae are un buget de 250 de lei în care trebuie să se încadreze pentru masa de Crăciun. „Caut să cumpăr carne de porc și văd că prețurile sunt bunicele. Trebuie să ne încadrăm în 200, maximum 250 de lei. Nu cred că o să depășim bugetul pentru că o să cumpărăm numai carnea pentru că prăjiturile le face soția, iar vinul și țuica le avem de la țară“, susține bărbatul.

„500-600 de lei vrem să cheltuim pentru masa de Crăciun”

Întrebați cum li se par prețurile la carne, oamenii dau din umeri și cumpără fiecare în funcție de buget. „Am luat carne de lucru, cotlet și carne pentru sarmale. Până acum, am cheltuit vreo 300 de lei și mai avem o grămadă de cumpărat. Să vedem dacă mai rămân bani că pe listă sunt trecute multe. În jur de 500-600 de lei vrem să cheltuim pentru masa de Crăciun de anul acesta“, susține familia Marica. Și dacă tot cumpără carne pentru Sărbători, craiovenii preferă să combine preparatele de porc cu cele de vită. „Am luat 3 kg de carne de porc și 5 kg de vițel. Nu prea ajunge carnea pentru Sărbători, dar ăștia sunt banii și nu avem decât să ne limităm. Prețurile sunt cam mari și cum noi nu lucrăm e destul de greu să ne descurcăm“, ne spune Mihaela Rădulescu.
Unii craioveni consumă mai mult carnea de vită decât de porc. Motivul este evident: „E mult mai ușoară pentru organism“, spune un pensionar care a cumpărat câteva kilograme de carne de vițel.
136 de lei sunt banii pe care îi dă Lucian Preoteasa în schimbul a 8 kg de carne de vită. „E 17 lei kilogramul de carne de vită. E mai scumpă decât carnea de porc, dar e mult mai sănătoasă. Am ajuns să mănânc mai mult carne de vită, dar nu renunț nici la cea de porc. O să facem un amestec“, afirmă bărbatul, care a făcut economii din timp ca să își permită o masă decentă pentru Sărbătorile de iarnă.

Mâncarea tradițională făcută în casă, preferata craiovenilor

Craiovenii spun că mâncărurile tradiționale sunt cele mai bune, iar gustul sarmalelor făcute în casă nu se compară cu nici un preparat cumpărat „de-a gata“. Așa că, indiferent câte ore petrec în bucătărie, gospodinele nu renunță să prepare caltaboșul, cârnații și sarmalele cu mâinile lor. Cumpără carnea și mirodeniile, apoi sunt gata să se apuce de treabă. „Acum am cumpărat pulpă de vită să pun la cârnați, iar zilele trecute mi-am luat și carne de porc. Le fac pe toate în casă, începând cu cârnații, caltaboșul, sarmalele și terminând cu prăjiturile. Cu toate pregătirile pentru masa de Crăciun cred că o să cheltuiesc în jur de 500 de lei, dar sunt sigură că nu se va mânca toată mâncarea, pentru că așa e românul, gătește mult și după aceea aruncă. Cumpărăm prea multe, apoi se învechesc și le ducem la gunoi“, susține o bătrână în timp ce își așază cumpărăturile în sacoșă. Și familia Marica este de părere că farmecul Sărbătorilor nu ar fi același dacă în casele credincioșilor nu ar mirosi a cozonaci rumeni și a sarmele abia scoase din cuptor. „Toate le preparăm în casă: sarmalele, cârnații, cozonacii și tot ce pune omul pe masă în zi de sărbătoare. Ieșim și mult mai ieftin, iar atmosfera este minunată atunci când ne strângem toți și preparăm delicatesele de Crăciun“, spun pensionarii care abia așteaptă Sărbătorile de iarnă.

Infobox

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS