6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCanalizarea, bătaie de cap pentru locatarii din Romanești

Canalizarea, bătaie de cap pentru locatarii din Romanești

Locuitorii de pe mai multe străzi din cartierul craiovean Romanești sunt disperați. Aceștia se plâng de felul în care se circulă pe străzile lor din cauza lucrărilor la canalizare, de faptul că le intră apa în curți și stau cu frica în sân, gândindu-se la zăpada care va veni și la faptul că unei salvări sau pompierilor le-ar fi imposibil să ajungă la ei. Constructorul a precizat că până la Crăciun se încearcă realizarea unei revizii a tuturor străzilor și că, prin proiect, trebuie să aducă drumurile la starea inițială și nimic mai mult. Compania de Apă, beneficiarul lucrării, nu a emis nici un punct de vedere.

Aleea I Odesa, Ipotești și Bihorului sunt câteva dintre străzile din cartierul Romanești unde s-au desfășurat lucrări pe materplanul de apă și canalizare în Craiova.

Probleme cu apa…

Deși constructorul mai are câteva luni la dispoziție pentru a finaliza lucrarea, oamenii se plâng de acum de felul în care au fost lăsate unele străzi, mai ales fiindcă vine iarna și s-ar putea să rămână izolați. „Strada e fărâmată de când au făcut canalizarea, de o lună și ceva. De vreo două săptămâni s-a lăsat. Până la jumătate e făcută. Ea se mai lasă, ei bagă piatră, iar vin apele, iar ne înălțăm și apa ne vine toată în curte și în beciuri. Primăria nici nu dă pe aici, dar îmi place de ei că fac centrul ăla. Noi plătim impozite, s-au făcut cartiere întregi cu asfalt, cu canalizare. Noi plătim degeaba? Să vină ei să stea în apa asta“, a spus unul dintre locatari, Florin.

… și cu accesul

Oamenii sunt îngrijorați mai ales fiindcă, în ultimele săptămâni, pe stradă au rămas înțepenite mașini și chiar și un dric care transporta un sicriu. Aceștia se gândesc că prin aceleași lucruri ar putea trece și o salvare sau o mașină de pompieri, dacă ar fi nevoie ca acestea să intervină. „Mașinile nu mai intră la noi. Vrem să ne asfalteze și nouă străzile. Suntem la țară? Nici la țară nu e așa. E jale, dezastru! Dacă facem sesizare, nu se întâmplă nimic. Când auzim că se anunță vremea și vedem că vin iar ploile, ne e groază. Unde să ne ducem? Dacă ia casa foc, cum poate să intre mașina de pompieri? Ești bolnav, îți vine rău, cum intră salvarea? Nu interesează pe nimeni“, povestesc două femei, vecine. Locatarii nu acuză neapărat constructorul, ci pe toți cei care au condus primăria în ultimii zeci de ani. „Oamenii fac ce știu ei. Atunci când a plouat, ei au adus piatră, au făcut tot ce au putut. Nu oamenii care lucrează sunt de vină, ci cei care n-au făcut nimic de 40 de ani“, povestește o altă doamnă.
Locatarii din Romanești privesc cu teamă către zilele în care va veni zăpada. Având în vedere felul în care arată străzile, cu un amestec de pământ, pietriș și bolovani, ei nu știu dacă vreun utilaj cu lamă va avea curaj să intre pe stradă și, dacă va intra, nu se știe dacă va mai ieși.

„Noi trebuie să aducem strada la starea inițială“

Reprezentanții constructorului care se ocupă de masterplanul de apă pe Craiova, MITLIV, au explicat pentru GdS că oamenii au dreptate și că există probleme pe anumite străzi, lăsate așa de TMUCB, liderul de asociere care a intrat în insolvență de câteva luni și ale cărui lucrări au fost preluate de MITLIV. „Noi avem echipe care lucrează acum în Bariera Vâlcii, dar și în Romanești. Oamenii au dreptate, sunt străzi lăsate în urmă de TMUCB care au rămas așa. Ne dorim ca până la Crăciun să avem o revizie a tuturor străzilor și să vedem ce se face. Prin proiect, noi trebuie să facem lucrarea de canalizare și să aducem strada la starea inițială. Dacă strada era cu balast, o facem cu balast, spre exemplu. Toate lucrările pe masterplanul de apă și canalizare pe Craiova trebuie să fie gata până la sfârșitul lui aprilie 2015“, au precizat reprezentanții constructorului.
GdS a transmis o solicitare către Compania de Apă Oltenia, beneficiarul lucrării, în cursul zilei de vineri, 12 decembrie, întrebând care este mersul lucrărilor și în ce stadiu vor fi străzile la finalul proiectului, însă compania nu a transmis nici un răspuns până la încheierea ediției. În masterplanul de apă, pentru cartierul Romanești există patru zone de acțiune, cu peste 68 de alei și străzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS