13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Schutz, mai aproape de judecată

Maria Schutz, mai aproape de judecată

Maria Schutz va afla pe 12 ianuarie dacă va fi judecată și pentru fraudarea fondurilor  Uniunii Europene (FOTO: Arhiva GdS)
Maria Schutz va afla pe 12 ianuarie dacă va fi judecată și pentru fraudarea fondurilor
Uniunii Europene (FOTO: Arhiva GdS)

Magistrații de la Tribunalul Dolj au respins toate cererile și excepțiile invocate de avocatul Mariei Schutz într-un dosar privind fraudarea fondurilor Uniunii Europene cu peste 900.000 de lei și au dispus începerea judecării inculpaților. În același dosar au mai fost deferite justiției alte trei persoane, printre care și o inspectoare din cadrul APIA Dolj, fina Mariei Schutz.

Procurorii anticorup­ție anunțau la începutul lunii septembrie că au dispus trimiterea în judecată a Mariei (Lili) Schutz, fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj. Maria Schutz, care mai este judecată într-un dosar privind fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste cinci milioane de euro, a fost acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC IZAMAR SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei.
În rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova s-a reținut că, în cursul anului 2008, inculpata Schutz Maria, administratorul de fapt al SC IZAMAR SRL, „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică să semneze, în calitate de administrator al SC IZAMAR SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC IZAMAR SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“.
Anchetatorii mai spun că aceeași Maria Schutz a convins-o pe fina sa, Mihaela Bunciu, inspector superior în cadrul APIA Dolj, să își îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Pentru că existau diferențe între suprafeţele declarate de SC IZAMAR SRL şi suprafeţele determinate la plată, fina Mariei Schutz a modificat în sistemul informatic suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, diminuând unele parcele. În acest fel, suprafaţa declarată a coincis cu suprafaţa determinată şi, prin urmare, a fost emisă o decizie fără sancţiuni. Procurorii DNA au mai reținut că Mihaela Bunciu a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unor colegi ai săi. Ulterior, după ce s-a asigurat că sistemul informatic nu mai poate detecta erori sancţionabile, pe 20 iulie 2008, fina Mariei Schutz a listat formularul Raportul de control administrativ, prin care se atesta că datele referitoare la dosarul fermierului SC IZAMAR SRL nu prezintă erori în sistemul informatic. În final, dosarul a ajuns la Alexandru Cercel, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat acţiunile Mihaelei Bunciu, „fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată“, au mai precizat anchetatorii. Aceste acțiuni au dus la obținerea, fără drept, de către SC IZAMAR SRL a unor fonduri europene în valoare totală de 919.473,61 lei (echivalentul a 274.953 de euro).
Dosarul în care cei patru inculpați au fost acuzați de fraudarea fondurilor Uniunii Europene a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 10 septembrie.

Cereri și excepții respinse de instanță

La sfârșitul lunii octombrie, Tribunalul Dolj a hotărât să respingă ca nefondate cererile şi excepţiile invocate de inculpata Maria Schutz privind nulitatea actelor de urmărire penală și cererea privind restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmării penale.
„În baza articolului 346 Noul Cod de Procedură Penală constată legalitatea sesizării instanţei a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii în cauza penală privind pe inculpaţii: Schutz Maria, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (zece acte materiale), Bădoi Ionică, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, Bunciu Mihaela, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (zece acte materiale) şi Cercel Dan Alexandru, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu“, au hotărât magistrații de la Tribunalul Dolj.
Hotărârea instanței a fost contestată de Maria Schutz, iar, la termenul de pe 11 decembrie, Curtea de Apel Craiova a amânat luarea unei decizii pentru 12 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS