24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu venit primele manuale digitale pentru şcolarii din Dolj

Au venit primele manuale digitale pentru şcolarii din Dolj

Elevii din clasele I și a II-a din Dolj primesc mult așteptatele manuale digitale, care nu sunt altceva decât cărți tipărite la care s-a atașat un CD cu jocuri și activități complementare, în conformitate cu noua programă școlară. Aceste manuale se acordă pentru disciplinele matematică, limba engleză și comunicare în limba română. Excepție face doar abecedarul pentru clasa I, care va fi distribuit cel târziu în luna ianuarie 2015.

A început distribuirea noilor manuale școlare. Acestea se regăsesc în depozitul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, unde sunt așteptați reprezentanții școlilor. Elevii vor învăța în continuare după cărți tipărite. Noutatea mult așteptată, adică partea digitală, nu constă în vreo tabletă, ci într-un CD care va fi utilizat cu ajutorul calculatorului și al videoproiectorului. În plus, în loc de o carte, elevii primesc două cărți la fiecare disciplină de studiu, câte una pentru fiecare semestru. Cărțile vor fi folosite la clasă imediat ce ajung în posesia elevilor. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj susțin că nu vor fi dificultăți în utilizarea lor pentru că, în prezent, în fiecare unitate de învățământ există cel puțin un calculator la clasă. Nu același lucru se poate spune despre videoproiectoare.
„Manualele se prezintă în format printat pe hârtie și pe CD. Acestea sunt gratuite și se acordă pentru fiecare elev. După CD se lucrează și la clasă, pentru că există câte un calculator și în majoritatea cazurilor se găsește și câte un videoproiector. La nivelul județului Dolj sunt 23.000 de elevi de clasa I și clasa a II-a care beneficiază de noile manuale“, a declarat Mihăiță Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Transmisibile timp de patru ani

La nivelul județului Dolj, noile manuale provin de la 11 edituri. În funcție de opțiunile fiecărei unități școlare, elevii vor avea pe masă cărți de la Edusoft, Intuitext, Didactica, Ascendia Design, Corint, Aramis, Litera, Humanitas, Art și de la firmele SC Uniscan Grup Educational, SC CD Press SRL. În ceea ce privește manualele de clasa a II-a, se păstrează vechile reguli, adică manualele sunt transmisibile timp de patru ani, atât în format tipărit, cât și în cel digital, adică CD-ul. Cadrele didactice sunt rezervate în privința menținerii acestor dispozitive în stare bună pentru a fi folosite de patru promoții. Regula nu se aplică pentru elevii de clasa I, pentru că au exerciții care se rezolvă direct pe carte. În plus, elevii de clasa I mai au de așteptat până vine abecedarul. Inspectorii școlari au spus că și acesta va fi distribuit cel târziu în ianuarie 2015. Până atunci, elevii învață după vechile abecedare. Totodată, de anul viitor vor începe procedurile și pentru a achiziționa manualele pentru clasa a III-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS