Senatorul Dincă, despre bugetul pe 2015: „La autostrada Craiova – București nu există nici o fișă de investiții“

Senatorul Mărinică Dincă a vorbit despre amendamentele pe care le va aduce bugetului de stat pentru anul 2015, dintre care multe sunt legate de investiții din Craiova și Dolj (Foto: Anca Ungurenuș)


Senatorul PNL, Mărinică Dincă a vorbit, ieri, o conferință de presă despre sumele care ar trebui prevăzute în bugetul național necesare investițiilor din Craiova și din județ, printre care stadionul, parcarea subterană și două drumuri din județ. Acesta a punctat că la Secretariatul General al Guvernului și la Ministerul Transporturilor nu există nici o fișă de investiții pentru autostrada Craiova – Alexandria-București.

„Pentru proiectele care sunt deja în lucru – parcarea subterană, centrul istoric și altele -, bugetul Primăriei Craiova are nevoie de sume importante pentru că cele mai mari sume se plătesc la recepția lucrărilor. Iar anul fiscal-bugetar 2015 va fi cel mai greu pentru toate primăriile din țară pentru că este anul în care se închid toate proiectele pe fonduri europene. Acum îi e cel mai greu voinicului. Am propus, pentru Craiova, suplimentarea fie din zona sumelor defalcate din TVA, fie prin suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale (MDR), a unor sume de bani privind cofinanțarea parcării subterane de la Teatrul Național, în sumă de 6,672 milioane de lei. De asemenea, pentru stadionul „Ion Oblemenco“, am cerut 231 de milioane de lei. Am cerut MDR să suplimenteze bugetul cu 1,5 milioane de lei pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor. Iată că în această zonă putem vorbi de sume suplimentare care pot fi aduse în Craiova, și cred că orașul merită din plin acest lucru. În ceea ce privește apa și canalizarea, am cerut suplimentarea cu 351.000 de lei pentru cofinanțarea proiectului din Bariera Vâlcii și Romanești“, a precizat Dincă.

Vorbind despre județ, acesta a amintit de drumurile Craiova – Bechet și de o porțiune a drumului județean care leagă două sate din comuna Murgași. „Drumul județean din Murgași, care trece prin satele Balota și Velești, pe o lungime de 10,7 km, este singurul drum din Dolj pe care, de câte ori ninge, autobuzul nu mai poate să meargă până la cele două sate. Am cerut o suplimentare de 21,5 milioane de lei, sumă suficientă pentru realizarea drumului pe această distanță amintită. În plus, am cerut suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului (SGG) cu 60 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de consolidare și amenajare a scurgerii pe DN55, Craiova – Bechet, care traversează județul de la nord la sud“.

Unde e autostrada Craiova – București?

Un subiect fierbinte, discutat de foarte mult timp, este cel care vizează construirea autostrăzii Craiova – București. Mărinică Dincă a explicat că aceasta nu are nici o fișă de investiții pentru anul viitor. „Dacă ne uităm și la SGG, și la Ministerul Transporturilor, vedem că doar trei autostrăzi sunt prinse în planul de investiții. În ambele instituții, în buget sunt identificate fiecare fișă de investiții pentru fiecare investiție în parte, fie autostradă, drum european, național sau județean, pentru fiecare an care a curs până acum, pentru acest an și ce mai rămâne de investit pentru anul următor. La autostrada Craiova – București nu există nimic“, a precizat Dincă, completând cu faptul că și Centura de Sud a Craiovei, cea care leagă DN56, DN 55 și DN6, (Cârcea – Malu Mare – Podari), este în aceeași situație.


Amendament pentru felul în care se împart banii MDR

Legat de problema stadionului și, implicit, de toate celelalte investiții ale MDR, trebuie spus că bugetul instituției este unul privilegiat. Concret, direcția investițiilor rămâne la latitudinea ministrului Liviu Dragnea. Dincă a spus că va face un amendament prin care să ceară prezentarea în detaliu a proiectelor. „Dacă la MT sau la SGG există detaliat bugetul chiar și pe fiecare investiție în parte, la MDR, pe acest program special care cuprinde multe tipuri de proiecte și în care este inclusă celebra Companie Națională de Investiții, suma este lăsată la dispoziția ministerului. Prin hotărâre de guvern, ei pot decide unde se duce această sumă și pe ce tip de proiecte. Este prevăzută o sumă pentru a fi cheltuită de CNI pe vreo nouă programe, inclusiv partea de locuințe sociale, dar nu este identificat în ce proiecte se duc. Amendamentul meu a fost făcut punctual pe investiții. Drept urmare, nimeni, fie că e primar sau președinte de consiliu județean, parlamentar sau membru al guvernului, nu știe unde se vor duce acești bani. Împreună cu ceilalți colegi, vom discuta să facem un amendament, să-i obligăm să prezinte încă de acum, înainte de aprobare, pe ce proiecte se duc banii“, a încheiat Dincă.

Lucrul în comisii pentru bugetul pe anul 2015 va începe marți, iar până vineri, el trebuie aprobat, în condițiile în care nici măcar nu a fost supus dezbaterii publice, așa cum prevede legea, pentru o perioadă de 30 de zile.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 15 decembrie 2014

Actualitate

» Acţiunea „De la copii pentru copii, un crâmpei de bucurii“, la Biblioteca „Aman“
» Parlamentul a validat noul Guvern
» Încă o victimă a accidentului aviatic din Constanța a fost adusă la mal
» Cod Galben de ceață în Dolj, Mehedinți și Olt până la ora 23:00
» Facilităţile de transport se vor acorda numai pe baza cardului de sănătate începând din 2015
» A început şedinţa Parlamentului pentru validarea noului Guvern
» Raed Arafat: Trei persoane din elicopterul SMURD prăbușit sunt date dispărute, cea salvată a fost transportată la spital
» Australia: Luarea de ostatici de la Sydney s-a încheiat în urma intervenției poliției
» Bal Vienez la Craiova
» Atenţie la carnea de porc !
» Un copil, pasagerul premiat de Wizz Air
» Manualul digital a ajuns în şcoli
» Constanţa: Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol
» Sistemul de rezervări bilete al CFR, blocat

Publireportaj

» 2014, un an prielnic pentru investiţii în oraşul Filiaşi

Local

» Județele Mehedinți și Dolj, în ceață
» Mehedinţi: 124 de şoferi, sancţionaţi în weekend

Dolj

» Maria Schutz, mai aproape de judecată
» Trei ani și jumătate de închisoare pentru că a încercat să vândă heroină
» Clădire de peste 19 milioane de euro în curtea „Filantropia“
» Peste 370 de angajați ai Ford pe listele de plecări voluntare
» Elevii Colegiului „Carol I“ au fost Moș Crăciun pentru persoanele fără adăpost
» Au venit primele manuale digitale pentru şcolarii din Dolj
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Târg de Crăciun „Winterland“, la Universitatea din Craiova
» Câți bani primește noul „Oblemenco“?
» CJ Dolj, campion național la consum de internet
» Un miliard de euro, datorii irecuperabile din evaziune în Oltenia
» Craiova: Serbare de Crăciun la Lectoratul Francez
» Craiova: Expoziţie-cadou pentru o elevă de la Liceul “Petrache Trişcu”
» Craiova: Cadouri pentru femeile şi copiii de la Centrul pentru Persoane fără Adăpost “Sf. Vasile”
» Craiova: Acţiune caritabilă în sprijinul persoanelor vârstnice
» Craiova, tarâmul iernii pentru o fetiță bolnavă
» Craiova: Voluntarii şi susţinătorii voluntariatului, premiaţi de Direcţia pentru Sport şi Tineret
» Craiova: Festivalul Brazilor de Crăciun, la Galeriile “Cromatic”

Gorj

» Impozitele şi taxele locale din Târgu Jiu rămân neschimbate
» Peste 150 de medici de familie au cititoare de carduri
» Săracii, puşi degeaba pe drumuri
» Gorj: Primăria Târgu Jiu primeşte colindători

Mehedinţi

» S-a oprit apa rece

Sport

» Beldeanu știe ce ar trebui să-i aducă Moșul lui CSU Craiova
» Craiovenii, pregătiți să-i elimine pe unguri
» „Spovedania“ lui Marius Toma
» România a învins Spania, scor 22-20, în grupa principală I la CE de handbal feminin
» „Țâcă Zamfir“, la ceas aniversar
» Învinși de campioană

Bani & Afaceri

» Ofertă din partea unei companii chineze pentru Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea

Sanatate

» Rețeta electronică dă uneori rateuri

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top