11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocatarii nu scapă de plata căldurii din subsol

Locatarii nu scapă de plata căldurii din subsol

Florea Miulescu nu înțelege de ce mai plătește căldura din subsol
Florea Miulescu nu înțelege de ce mai plătește căldura din subsol

Și-a scos caloriferele din apartament, a anulat conductele care îi tranzitează locuința, ca să nu mai fie taxat pentru căldura din sistemul centralizat al orașului, dar tot nu a scăpat de factura la Termo. În această situație se găsește un craiovean, proprietar în blocul E5, scara 2, Calea București, arondat la Asociația de proprietari nr. 9.

Florea Miulescu și-a debranșat întreg apartamentul de la sistemul de căldură al blocului, cele două camere, baia și bucătăria ca să nu mai plătească factură la furnizorul de căldură al orașului. „Eu nu înțeleg de ce plătesc părțile comune atât de mult. Eu vreau să plătesc în raport cu căldura pe care o consum. Am două camere și m-am debranșat legal de la sistem. Prima dată am debranșat o cameră, baia și bucătăria și am rămas cu calorifer într-o cameră. Ei nu au recalculat suprafața încălzită. Eu plătesc pentru subsol raportat la suprafața utilă a apartamentului, dar eu știu că acum se plătește după suprafața echivalentă termic (SET). Eu trebuie să plătesc raportat la cei 43 mp, suprafața apartamentului. Nu am această suprafață încălzită, iar firma care face calculul trebuie să facă o reducere a suprafeței. Am mers peste tot, la primărie, la asociației, la firmă și îmi spun că eu plătesc doar pentru căldura din subsol“, se plânge Florea Miulescu.
Debranșarea de la rețeaua de căldură a blocului l-a scăpat pe respectivul locatar doar de factura individuală la căldură, dar nu și de factura pe părțile comune. A rămas să plătească doar căldura degajată de conductele din subsol, fiindcă și caloriferele de pe casa scării și din uscătorii au fost scoase. Proprietarul este și așa convins că trebuie să plătească mai puțin pentru căldura comună decât vecinii lui.

Plata părților comune, impusă legal

Totuși, reprezentanții firmelor de repartitoare, cei care calculează facturile în blocurile contorizate, îl contrazic pe proprietarul nemulțumit. Răspunsul acestora poate fi totodată lămuritor și pentru alți craioveni aflați într-o situație similară. „Cunosc situația acestui proprietar, dar pe dumnealui îl contrazice însuși cadrul legal. Cota de cheltuieli comune se calculează în funcție de suprafața utilă a apartamentului ținând cont de repartitorul martor. Se citește indicația repartitorului martor și în funcție de unitățile totale consumate în bloc se calculează cota pentru acest apartament debranșat“, a precizat Daiana Cerban, reprezentant ISTA, Craiova, firma care calculează facturile la căldură în blocurile cu repartitoare din Asociația nr. 9 Calea București.
La rândul său, reprezentantul altei firme de repartitoare vine și exemplifică această metodă de calcul cu exemple din legislația în vigoare în acest domeniu. „Pentru a înțelege oamenii clar, vă dau exemple din normele legale. Art. 52 din HG nr. 1588/2007 spune că nici un proprietar de apartament sau de spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință nu va fi exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință ori în alte situații. Avem art. 9 din Ordinul nr. 343/2010 unde se arată: «Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea costurilor se utilizează repartitoare de costuri sau contoare de energie termică individuale la nivel de apartament, se repartizează proporţional cu cota indiviză şi se achită de toţi proprietarii din cadrul condominiului, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice», a precizat Cătălin Popescu, reprezentant Techem Craiova.

Prevederi din Regulamentul asociațiilor de proprietari

Prevederi în acest sens sunt semnalizate și în HCL nr. 363/2013, în articolele 12 și 13.
Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea consumurilor se utilizează sau nu repartitoare de costuri, se repartizează proporţional cu cota indiviză şi se achită de toţi proprietarii/locatarii/chiriaşii din cadrul condominiului, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice, se arată în articolul 12 din hotărâre.
În articolul 13 se spune: „Cantitatea de căldură care va fi repartizată este cea înregistrată de contorul de branşament. Asociaţiile de proprietari/locatari sunt obligate să asigure accesul reprezentantului furnizorului la contorul de branşament montat în condominiu, în vederea citirii cantităţii de energie termică furnizate şi încheierii procesului-verbal între reprezentanţii celor două părţi.
Cantitatea de căldură care va fi repartizată este aferentă:
a) consumului comun, reprezentând căldura cedată de instalaţiile de încălzire din spaţiile comune (casa scării, culoare, spălătorii, subsol, uscătorii, holuri şi altele asemenea), căldură de care beneficiază indirect toţi proprietarii/locatarii din condominiu şi care se repartizează proporţional cu cota parte indiviză care îi revine fiecărui proprietar/locatar (suprafaţa utilă conform contractului de cumpărare/închiriere sau conform măsurătorilor dacă au avut loc modificări)“.

Lămurire legală

„Proprietarii apartamentelor individuale situate în imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termică, plătesc o cotă-parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză, proporţională cu cota indiviză“.
Art. 38 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică 325/2006

Ce spune legea

„Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună“, art 48 Legea nr. 230 / 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS