5 ani de SMURD în MehedinţiServiciul SMURD al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Drobeta” aniversează, la data de 21 decembrie, cinci ani de existenţă.

În urmă cu cinci ani, primele două ambulanţe SMURD, sosite la sediul ISU “Drobeta”, au fost repartizate Detaşamentului de pompieri Dr.Tr.Severin şi Pichetului de pompieri Strehaia. Cei 24 de pompieri, care absolviseră cursurile de prim-ajutor calificat, au fost încadraţi, din acea zi, pe cele două ambulanţe. Tot din acea zi, cei 24 de pompieri, deveniţi paramedici, au pornit pe un drum nou, formând o echipă nouă. Scopul misiunilor lor urma să fie acelaşi: salvarea de vieţi omeneşti.

Prima solicitare a venit în seara zilei de 21 decembrie 2009, la ora 21.00, pentru SMURD-ul Pichetului de pompieri Strehaia. Un cetăţean cu dureri precordiale avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale şi transportare la spital. Plt. Bologa Dorin, în calitate de comndant de echipaj, şi-a condus colegii pe drumul cel nou, rezolvând cu succes situaţia întâlnită. Operativitatea pompierilor şi modul de desfăşurare a intervenţiei i-a mulţumit pe cetăţenii care au beneficiat de prim-ajutor calificat, acordat de paramedicii SMURD.

De la acea dată, Serviciul SMURD a început să îşi arate eficienţa, acest lucru datorându-se, în principal, creşterii capacităţii de a răspunde apelurilor de urgenţă cu două echipaje, unul în municipiul Dr.Tr.Severin şi celălalt în oraşul Strehaia.

Cel de-al treilea echipaj SMURD a devenit operaţional la începutul lunii mai 2010, în oraşul Vânju Mare, iar la 26 iunie 2012, după eforturi şi demersuri susţinute, alte două ambulanţe SMURD au devenit operaţionale la subunităţile din Orşova şi Baia de Aramă. Treptat, toate subunităţile ISU “Drobeta” care îşi au sediile în oraşele şi municipiile judeţului Mehedinţi au primit, în dotare, o ambulanţă SMURD.


Cele 5 echipaje SMURD asigură, alături de Serviciul de Ambulanţă Judeţean, servicii medicale de urgenţă, acoperind tot teritoriul judeţului, ceea ce înseamnă o micşorare a timpului de răspuns la intervenţii, o creştere a capacităţii de intervenţie şi a calităţii serviciilor medicale oferite cetăţenilor mehedinţeni.

Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare acţionează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât de repede se poate, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor şi altor situaţii de urgenţă, în care funcţiile vitale ale persoanelor afectate sunt, sau se presupune a fi, în pericol iminent. Profesionalismul şi eficienţa paramedicilor ce încadrează ambulanţele SMURD au fost probate şi recunoscute în  aproape 13.000 de intervenţii, acumulate de la operaţionalizare şi până astăzi. Datele statistice înregistrate în această perioadă arată clar eforturile depuse de paramedicii pompieri în sprijinul comunităţii. Profesionalismul paramedicilor SMURD din cadrul ISU „Drobeta” s-a remarcat şi la competiţii. La etapa zonală a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului-Ajutor Calificat (desfăşurată în perioada 04-06 iunie a.c., în municipiul Craiova ), echipajul  SMURD al I.S.U. „Drobeta” s-a clasat pe locul al II-lea, rezultat care ne onorează.

Cei cinci ani de existenţă a Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare în judeţul Mehedinţi se concretizează în zeci de mii de misiuni şi ore de muncă în slujba oamenilor, pentru salvarea vieţii acestora. Astăzi, paramedicii SMURD au cu ce se mândri: 12.875 de intervenţii in sprijinul cetăţenilor (11.316 adulţi şi 1261 copii). Dintre acestea, 8437 au fost intervenţii desfăşurate în mediul rural şi 4438 în mediul urban, cele mai multe intervenţii desfăşurându-se în anul 2011. SMURD Mehedinţi a participat la 315 accidente rutiere, acordând primul ajutor-medical şi transportând la spital persoane rănite, a descarcerat 34 de persoane, ca urmare a producerii accidentelor rutiere şi a acordat primul-ajutor unui număr de 45 de persoane aflate în stop cardio-respirator. Cele mai multe intervenţii au fost desfăşurate de către SMURD Dr.Tr.Severin (5710), urmat de SMURD VJ. Mare(3456), SMURD Strehaia (2718), apoi SMURD Baia de Aramă (533) şi SMURD Orşova(455), ultimele două fiind şi ultimele echipaje înfiinţate.Comenteaza acum

Alte stiri

19 iulie 2018

Mehedinţi: Bătrână salvată de pompieri

Două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin au intervenit pentru salvarea unei persoane cu probleme medicale, care rămăsese blocată in apartamentul în care locuia. Femeia, de 79 de ani, nu a mai putut fi contactată, ...

Sumarul ediției de luni, 15 decembrie 2014

Actualitate

» Acţiunea „De la copii pentru copii, un crâmpei de bucurii“, la Biblioteca „Aman“
» Parlamentul a validat noul Guvern
» Încă o victimă a accidentului aviatic din Constanța a fost adusă la mal
» Cod Galben de ceață în Dolj, Mehedinți și Olt până la ora 23:00
» Facilităţile de transport se vor acorda numai pe baza cardului de sănătate începând din 2015
» A început şedinţa Parlamentului pentru validarea noului Guvern
» Raed Arafat: Trei persoane din elicopterul SMURD prăbușit sunt date dispărute, cea salvată a fost transportată la spital
» Australia: Luarea de ostatici de la Sydney s-a încheiat în urma intervenției poliției
» Bal Vienez la Craiova
» Atenţie la carnea de porc !
» Un copil, pasagerul premiat de Wizz Air
» Manualul digital a ajuns în şcoli
» Constanţa: Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol
» Sistemul de rezervări bilete al CFR, blocat

Publireportaj

» 2014, un an prielnic pentru investiţii în oraşul Filiaşi

Local

» Județele Mehedinți și Dolj, în ceață
» Mehedinţi: 124 de şoferi, sancţionaţi în weekend

Dolj

» Maria Schutz, mai aproape de judecată
» Trei ani și jumătate de închisoare pentru că a încercat să vândă heroină
» Clădire de peste 19 milioane de euro în curtea „Filantropia“
» Peste 370 de angajați ai Ford pe listele de plecări voluntare
» Elevii Colegiului „Carol I“ au fost Moș Crăciun pentru persoanele fără adăpost
» Au venit primele manuale digitale pentru şcolarii din Dolj
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Târg de Crăciun „Winterland“, la Universitatea din Craiova
» Câți bani primește noul „Oblemenco“?
» CJ Dolj, campion național la consum de internet
» Un miliard de euro, datorii irecuperabile din evaziune în Oltenia
» Craiova: Serbare de Crăciun la Lectoratul Francez
» Craiova: Expoziţie-cadou pentru o elevă de la Liceul “Petrache Trişcu”
» Craiova: Cadouri pentru femeile şi copiii de la Centrul pentru Persoane fără Adăpost “Sf. Vasile”
» Craiova: Acţiune caritabilă în sprijinul persoanelor vârstnice
» Craiova, tarâmul iernii pentru o fetiță bolnavă
» Craiova: Voluntarii şi susţinătorii voluntariatului, premiaţi de Direcţia pentru Sport şi Tineret
» Craiova: Festivalul Brazilor de Crăciun, la Galeriile “Cromatic”

Gorj

» Impozitele şi taxele locale din Târgu Jiu rămân neschimbate
» Peste 150 de medici de familie au cititoare de carduri
» Săracii, puşi degeaba pe drumuri
» Gorj: Primăria Târgu Jiu primeşte colindători

Mehedinţi

» S-a oprit apa rece

Sport

» Beldeanu știe ce ar trebui să-i aducă Moșul lui CSU Craiova
» Craiovenii, pregătiți să-i elimine pe unguri
» „Spovedania“ lui Marius Toma
» România a învins Spania, scor 22-20, în grupa principală I la CE de handbal feminin
» „Țâcă Zamfir“, la ceas aniversar
» Învinși de campioană

Bani & Afaceri

» Ofertă din partea unei companii chineze pentru Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea

Sanatate

» Rețeta electronică dă uneori rateuri

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top