14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSeminar pe tema combaterii corupţiei, organizat de IPJ Olt

Seminar pe tema combaterii corupţiei, organizat de IPJ Olt

IMG_0273
Reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt au participat în această săptămână la seminarul cu tema „Corupţie – cauze, tendinţe şi urmări”, organizat la Slatina în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Uniţi împotriva corupţiei”. La activitate au participat partenerii din proiect, respectiv reprezentanţi ai Poliţiei de Stat din Letonia, Direcţiei Regionale de Poliţie Pleven (Bulgaria), Direcţiei Regionale de Poliţie Vidin (Bulgaria), Direcţiei Generale Anticorupţie, Transparency Internaţional Romania şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

Evenimentul a coincis cu sărbătorirea Zilei Internaţionale de Luptă Anticorupţie, marcată la data de 9 decembrie. În cadrul lucrărilor seminarului au fost abordate teme diverse, care au vizat atât prevenirea şi combaterea corupţiei interne, cât şi lupta împotriva corupţiei la nivelul întregii societăţi. De asemenea, au fost dezbătute aspecte legislative, respectiv un studiu comparativ privind cauzele de nepedepsire, respectiv prevederile legislative din vechiul Cod Penal şi din Noul Cod Penal, precum şi din legea specială Legea nr. 78/2000.

Partenerii letoni şi bulgari au prezentat cauzele şi tendinţele corupţiei instituţionale din ţările respective, precum şi cazuri soluţionate în acest domeniu. Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie au expus aspecte privind urmările corupţiei, activităţile de informare şi instruire, precum şi campaniile de conştientizare anticorupţie, derulate la nivel naţional.

Transparency Internaţional România a prezentat datele ultimului studiu „Indicele de Percepţie a Corupţiei”, care este realizat anual de Transparency International, respectiv opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din ţările evaluate, privind situaţia evoluţiei fenomenului de corupţie, la nivel internaţional, precum şi locul ocupat de ţările participante la proiect în acest studiu.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au expus aspecte privind managementul riscurilor de corupţie, acel segment al corupţiei profesionale, ce afectează buna desfăşurare a activităţii unei părţi a personalului Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cazuri de corupţie soluţionate de poliţiştii dâmboviţeni.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a prezentat scurte analize privind principalele tendinţe de corupţie, activitatea desfăşurată pentru prevenirea corupţiei, dar şi situaţia operativă înregistrată la nivelul instituţiei în ultimii doi ani. Totodată, au fost expuse cele mai importante cazuri de corupţie soluţionate de poliţiştii specializaţi în domeniu, în aceeaşi perioadă.

Participanţi la seminar

Din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au participat, alături de conducerea inspectoratului, şefii poliţiilor municipale şi orăşeneşti, precum şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii economice şi control intern, iar din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române, specialişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor şi Direcţiei de Control Intern.

Au fost prezenţi, ca invitaţi, reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii de la nivelul Judeţului Olt, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, Tribunalul Olt, dar şi ai altor autorităţi locale, precum Autoritatea Teritorială de Ordine Publică şi Consiliul Judeţean Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS