12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițist acuzat că „sifona“ informații din dosarele colegilor

Polițist acuzat că „sifona“ informații din dosarele colegilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reținut, marți seară, un agent de la Secția 6 Poliție Craiova, acuzat că obișnuia să tragă cu ochiul în dosarele penale instrumentate de colegii săi și să vândă informații suspecților sau inculpaților.

Cercetările față de agentul Nicolae Bărbuceanu de la Secția 6 Poliție Craiova au început încă din luna iunie, când anchetatorii au aflat că polițistul a intervenit într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Mai exact, atunci s-a stabilit că agentul Bărbuceanu îl învăța pe inculpatul din
respectivul dosar să dea declaraţii false, prin care să scape de o parte din probele strânse împotriva sa.
După ce procurorii doljeni au început urmărirea penală față de polițist, Tribunalul Dolj a emis un mandat de supraveghere tehnică, iar din ascultarea convorbirilor telefonice anchetatorii au aflat că Bărbuceanu a intervenit în mai multe dosare penale, instrumentate atât de către colegii săi, cât şi în dosare instrumentate de alte unităţi de poliție din afara judeţului Dolj, ajutând mai mulți inculpați în schimbul unor sume de bani sau diverse bunuri.
După ce au stabilit cu ce se ocupa polițistul, pe data de 8 decembrie, procurorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire, care a avut misiunea să-i promită o sumă de bani polițistului pentru a împiedica depistarea unui condamnat dat în urmărire internațională.
Potrivit procurorilor, „la data de 9.12.2014 a fost organizată constatarea în flagrant a infracţiunii, ocazie cu care agentul de poliţie Bărbuceanu Nicolae a fost surprins în timp ce primea de la investigatorul sub acoperire suma de 500 euro pentru a împiedica depistarea unei persoane urmărite general pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor şi condamnată la pedeapsa cu închisoarea“.
Este vorba despre Gabriel Stoica, condamnat definitiv pe 30 mai la patru ani și șase luni de închisoare pentru tentativă de omor, dat în urmărire generală în baza unui mandat de executare a pedepsei.
Marți seară, investigatorul sub acoperire s-a dus la Secția 6 și s-a întâlnit cu agentul Bărbuceanu, căruia i-a explicat că îi poate da suma de 500 de euro dacă poate aranja ca urmăritul Gabriel Stoica să nu fie depistat. Nicolae Bărbuceanu a luat banii, după care l-a învățat pe investigator să susțină că a aflat că Stoica ar fi fugit în SUA și nu în Anglia, unde bărbatul se află, de fapt, în acest moment. În plus, același Bărbuceanu și-a sunat un coleg și i-a spus că a obținut informații despre Gabriel Stoica, care ar fi plecat în SUA.
După discuția dintre cei doi, care a fost înregistrată, în biroul polițistului au intrat ofițerii Serviciului Județean Anticorupție și procurorul de caz, moment în care Bărbuceanu a scos cei 500 de euro din buzunar și i-a aruncat pe jos. Polițistul a fost scos încătușat din secția de poliție și dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar după ce a fost audiat, a fost reținut pentru 24 de ore. Anchetatorii au mai precizat că polițistul, care este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului și divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, va fi dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Ofițerii anticorupție și procurorii doljeni au fost ajutați în această anchetă de lucrătorii SRI Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS