Mergeţi la medic pentru consultaţia preventivă gratuită!

Pacienţii asiguraţi medical au dreptul la consultaţie preventivă gratuită (FOTO: Arhiva GdS)


Consultaţia preventivă gratuită ne poate feri de multe boli. Toţi doljenii care plătesc asigurări sociale de sănătate au dreptul la o astfel de consultaţie. Însă, de o jumătate de an, de când a intrat în vigoare noul pachet de servicii medicale de sănătate ce pune accent pe prevenţie, puţini doljeni au mers la medic.

Prevenţia ar trebui să fie literă de lege şi pentru români, însă în țara noastră nu se acordă mare atenţie acestei metode care ne poate feri de boli ce uneori ajung să fie incurabile. România se află pe primul loc în UE la mortalitatea prin boli cronice, pe primul loc la mortalitate prin boli cardiovasculare, tot prima în Europa este şi în privinţa numărului bolnavilor de hepatită şi în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, iar lista nu se opreşte aici. Prevenţia este esenţială, iar acest lucru se poate face prin dezvoltarea şi sprijinirea programelor de prevenţie. Noul contract-cadru ce a intrat în vigoare de la 1 iulie anul acesta pune accent pe depistarea din timp a bolilor. Pe hârtie, totul pare bine pus la punct, în realitate, însă, pacienţii ajung la medic de cele mai multe ori atunci când boala se află în stadiu avansat.

Când se face consultația preventivă

Doljenii asiguraţi medical trebuie să ştie că pot beneficia gratuit de consultaţie preventivă. Iată ce prevede pachetul de servicii de bază în privinţa persoanelor care beneficiază de această consultaţie: „Toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani beneficiază de consultație gratuită o dată la trei ani, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc, finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare. Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se acordă anual“. În cazul persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 40 de ani, consultaţia de prevenţie trebuie făcută anual.

Medicul de familie Gabriela Rădulescu ne-a spus în ce constă această consultație. „Se întreabă pacientul dacă există modificări în starea de sănătate de la ultima consultaţie, despre stilul de viață, dacă a avut nevoie de îngrijiri medicale, altele decât prin medicul de familie. Se face un consult clinic general, se măsoară tensiunea arterială, şi, în funcţie de medicul de familie şi de dotarea cabinetului, se face EKG. Se măsoară greutatea şi înălţimea şi se calculează indicele de masă corporală. În urma acestor investigaţii, dacă e nevoie, se recomandă investigaţii de laborator, ecografie, radiografie“, a explicat medicul de familie Gabriela Rădulescu.

Românii nu au educație medicală

Cu toate acestea, doctorii din Dolj recunosc că au făcut puţine consultaţii de prevenţie, pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să meargă la medic fără să îi doară nimic. „Nu prea vin oamenii la cabinet fără să îi doară nimic. S-a discutat despre faptul că fiecare pacient trebuie să vină şi să facă această consultaţie preventivă în luna în care este născut, dar noi nu am fost de acord pentru că nu trebuie să limităm omul. După ce că nu vin la medic, să îi limităm doar la o lună nu este bine. Ar trebui prevăzută o sancţiune pentru cei care nu se prezintă la control pentru că altfel nu vin. Oamenii nu au educaţia medicală necesară“, a spus medicul de familie Adriana Dogaru.


Dacă în urma consultaţiei se constată că pacientul are nevoie de investigații amănunţite, medicul de familie trebuie să recomande analizele necesare. Frecvent, pacienţii se confruntă cu lipsa plafonului. „Apar mai multe probleme pentru că, atunci când omul vine şi trebuie să facă mai multe analize, îl trimitem să le facă, dar nu mai găseşte plafon şi în consecinţă trebuie să scoată bani din buzunar. Ca medic recomanzi analizele, dar, dacă omul nu are bani, nu se tratează. Stăm destul de prost la prevenţie în general“, a adăugat dr. Adriana Dogaru.

„Nu am mers la medic pentru că nu am avut nevoie“

Pe de altă parte, puţini oameni merg la medic fără să simtă durere şi puţini ştiu că trebuie să meargă anual sau o dată la trei ani măcar la un consult medical. Ligia Ion spune că în ultimii cinci ani nu a mers deloc la medicul de familie. „Nu am mers la medic pentru că nu am avut nevoie. Nu am avut dureri mari în afară de simple răceli de sezon. Nu ştiam de aceste prevederi care spun că după 40 de ani trebuie să te duci o dată pe an la consult, dar o să încerc să îmi fac timp să merg“, a spus femeia.

Este nevoie de programe naţionale de screening de care orice persoană să beneficieze în mod obligatoriu. Medicul Adriana Dogaru spune că în Europa, în cazul celor trei tipuri de cancer cel mai des întâlnite, cancer de col uterin, cancer de colon şi cancer mamar, există programe de screening la care europenii sunt determinaţi să participe, însă la noi există doar programul pentru cancerul de col uterin.

Un exemplu în acest sens îl oferă Japonia, unde mulţi oameni sunt predispuşi la cancer de stomac. În această țară, o dată pe an oamenii trebuie să facă obligatoriu o endoscopie de tract digestiv superior şi o colonoscopie. Dacă nu fac testul, pierd asigurarea de sănătate.Comenteaza acum

Alte stiri

21 iunie 2018

Mehedinţean dat dispărut de familie

Polițiștii mehedinţeni au fost sesizați, ieri, cu privire la faptul că, în seara zilei de 16 iunie, Ionică Popescu, de 43 de ani, din comuna Obârșia Cloșani, a plecat în mod voluntar de la o stână aflată pe raza aceleiași comune și

Sumarul ediției de miercuri, 10 decembrie 2014

Actualitate

» Horoscop
» Craiova: Declaraţii ale fostului primar Solomon la eliberarea din penitenciar – VIDEO
» Guvernul a aprobat creșterea salariului de bază minim brut pe ţară
» Vremea rece a umplut spitalele din Gorj
» Guvernul a declarat datele de 24 şi 31 decembrie drept zile libere
» Craiova: Antonie Solomon a ieşit din penitenciar
» Vremea se-ncălzeşte
» Gospodării şi locuinţe sociale inundate în judeţul Vâlcea
» Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, eliberat

Local

» Îmbulzeală la alimentele de la Uniunea Europeană
» Olt: Proiectul noului regulament de parcare din Slatina, suspendat
» Coadă la ajutoare de la UE
» Premii de la Primăria Vâlcea pentru 22 de cupluri care şi-au aniversat Nunta de Aur
» Mehedinţi: Îmbulzeală la alimentele de la UE

Dolj

» De ce a cerut Ministerul Culturii amânarea chermezei de la Bruxelles
» România vrea spital de 200 de milioane de euro la Craiova
» Antonie Solomon: Nu regret că am fost primarul Craiovei
» Inundații cu scandal la Teasc
» Sute de hectare de teren acoperite de ape
» Şirul luminii lui Amza Pellea, la Băileşti
» Profesorii fug de examenul de definitivat
» Școlile nu mai pot face angajări fără să anunțe public posturile
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Polițist acuzat că „sifona“ informații din dosarele colegilor
» 350.000 de euro pentru demolarea stadionului „Oblemenco“
» Monografia „Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România“, lansată astăzi la Craiova
» Terenuri agricole inundate în Dolj
» Lacul Florilor le-a inundat grădinile
» Profesorii se pregătesc de examen
» Autoritățile, în alertă din cauza precipitațiilor
» Expoziţie comună de pictură pentru zece elevi craioveni
» Dolj: Nouă şoferi au rămas pietoni în urma unei acţiuni a poliţiştilor de la Rutieră

Gorj

» Inundaţii la Bengeşti-Ciocadia
» Bătaie pe locurile de muncă din străinătate
» Profesoară spulberată pe trecerea de pietoni
» Zăpadă de 50 de centimetri la Rânca
» Gorj: Traficant de droguri, condamnat la muncă în folosul comunităţii
» Gorj: Marin Condescu şi Viorel Temelescu nu scapă de controlul judiciar
» Gorj: Profesoară accidentată grav pe trecerea de pietoni

Mehedinţi

» Preot pedepsit de… poliţişti

Sport

» Pârvuț a înlocuit-o pe Ada Nechita
» Alex Coman a vrut să facă fotbal, dar este numărul 1 în tenis
» Fotbal – Liga Campionilor
» Polo – Ungaria – România, scor 20-10, în Liga Mondială
» Felix Grigore: ” Nu ne-am propus să jucăm în Europa”
» Alex Coman – ” Djokovic” din Bănie
» Handbal (m) – Liviu Andrieș: Încheiem anul 2014 cu o deplasare foarte grea
» Fotbal – Dan Matei, noul antrenor al echipei Gaz Metan Mediaş

Bani & Afaceri

» Olt: Taxele şi impozitele locale nu se modifică în 2015 pentru slătineni

Magazin

» Bancul zilei

Top