12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIntervenţii ale ABA Jiu

Intervenţii ale ABA Jiu

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a intervenit în această dimineață în zona podului Răcari ( zonă neîndiguită) acționând pentru dirijarea apelor revărsate din râul Jiu spre aval, astfel încât să se evite întreruperea circulației în zonă și să se asigure apărarea împotriva inundațiilor a caselor din satul Ochișor, comuna Braloștița.
Pe zona neîndiguită a malului drept a râului Jiu, în localitățile Braloștița, Scaiești se pot produce inundară ale terenurilor agricole situate în lunca Jiului (albia majoră a râului).
De aseamenea,  în localitatea Bucovăț, aval pod râu Jiu, pe malul drept ( zonă neîndiguită) se pot produce revărsări ale Jiului care pot afecta gospodăriile riverane situate în zona inundabilă.
În cursul nopții trecute având în vedere situația hidro-meteorologică actuală pe cursurile de apă din județul Dolj, A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj a luat următoarele măsuri:

• În comuna Robăneşti, sat Lăcriţa, s-au folosit 170 saci încărcaţi cu nisip pentru izolarea unei gospodării şi obturarea unei conducte pentru a împiedica patrunderea apei în incintă.
• În comuna Sopot , S.G.A Dolj a transportat o maşină cu nisip şi 200 de saci pentru sprijinirea comitetului local.
• În comuna Greceşti, S.G.A Dolj a sprijinit comitetul local cu 100 saci pentru eventuale intervenţii.

Debitele şi nivelurile la staţiile hidrometrice pe răul Jiu, au fost în general în creştere în întreg bazinul hidrografic, datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
La ora 08.00 situaţia hidrologică se prezintă astfel:
Se situează la COTA DE PERICOL :
râul Jiu la Răcari H = 485 cm ; Q = 1002 mc/s ; tendinţ[ de creştere
Se situează peste COTA DE ATENŢIE :
COTA DE ATENŢIE
râul Jiu la Filiaşi H= 358 cm; Q= 809 mc/s; (CĂ + 58 cm); tendinţă de creştere
râul Jiu la Podari H= 380 cm; Q= 964 mc/s; (CĂ + 80 cm); tendinţă de creştere
Debitele şi nivelurile pe afluenţi şi râurile interioare la staţiile hidrometrice au fost în general în creştere, datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării din amonte.Creşteri mai importante cu depăşirea COTELOR DE APĂRARE, s-au înregistrat cu precădere pe unele râuri situate în sud-vestul bazinului aflat în administrare.
La ora 08.00 situaţia hidrologică se prezintă astfel: :
Se situează peste COTA DE INUNDAŢIE râurile la staţiile hidrometrice:
Desnăţui/Dragoia H = 464 cm (CI + 14 cm); Q = 33.0 mc/s; tendinţa staţionară
Motru/Broşteni H = 500 cm (CI + 0 cm); Q = 165.0 mc/s; tendinţa staţionară
Huşniţa/Strehaia H = 400 cm (CI + 0 cm); Q = 74.7 mc/s; tendinţa staţionară
Se situează peste COTA DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Desnăţui/Călugărei H = 206 cm (CA + 56 cm); Q = 11.7 mc/s; tendinţă de creştere
Terpeziţa/Gabru H = 238 cm (CA + 18 cm); Q = 15.8 mc/s; tendinţa scădere
Orlea/Celei H = 232 cm (CA + 52 cm); Q = mc/s; tendinţa staţionară
Jilţ /Turceni H = 384 cm (CA + 134 cm); Q = mc/s; tendinţa creştere
Coşuştea /Corcova H = 270 cm (CĂ + 20 cm); Q = mc/s; tendinţa scădere
Datorită precipitaţiilor înregistrate însemnate cantitativ, şi a scurgerilor de pe versanţi s-au produs creşteri de niveluri şi şi debite pe unele sectoare de râuri cu depăşirea COTELOR DE APĂRARE, fiind inundate din revărsare şi scurgeri de pe versanţi, suprafeţele riverane situate în zonele joase predispuse la inundaţii în cazul revărsării apelor în albia minoră, gospodării, anexe gospodăreşti, drumuri judeţene şi comunale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS