10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj şi Mehedinţi, judeţele în care exporturile sunt ca şi inexistente

Gorj şi Mehedinţi, judeţele în care exporturile sunt ca şi inexistente

Deficitul comercial a crescut în primele zece luni cu 267,2 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la 21,548 miliarde lei (4,856 miliarde euro), a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).
În primele zece luni din acest an, exporturile României au atins 44 miliarde euro (creştere de 6,8% faţă de perioada similară din anul trecut), iar importurile au înregistrat 48,9 miliarde euro (creştere de 6,2%). Problema nu este însă deficitul comercial, cât faptul că exportăm mărfuri cu valoare adăugată mică şi importăm produse cu valore adăugată ridicată (cu foarte puţine excepţii). De pildă exportăm mere brute şi importăm gem de mere. Sau exportăm lemn brut şi importăm produse fabricate din lemn şi mobilier.
13 judeţe din ţaraă importă mai mult decât exportă, în vreme ce celelalte sunt pe excedent comercial, potrivit datelor furnizate de INS. Argeşul de pildă e judeţul cu cel mai mare excenedent comercial, în vreme ce Capitală este campioană deficitului, ea importând mărfuri mult mai mult decât cele exportate. Întreaga zona a Moldovei (judeţele Neamţ, Suceava, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău şi Botoşani) exportă mai puţin decât judeţul Constanţa de pildă. Acest lucru este o consecinţă a lipsei investiţiilor în Moldova
Capitala, Argeşul, Constanţa şi Timişul sunt singurele ale căror exporturi au depăşit în decembrie 2013 cifra de 200 de milioane de euro. La capătul opus, Gorj, Mehedinţi Giurgiu, Vaslui şi Teleorman sunt judeţele în care exporturile sunt ca şi inexistente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS