DNA sapă după retrocedările ilegale de la primărie



DNA Craiova a început urmărirea penală împotriva unui fost consilier juridic al Primăriei Craiova care a întocmit mai multe documente prin care s-a retrocedat ilegal, în 2007, o clădire de 300 de metri pătrați și un teren de 1.300 de metri pătrați din curtea Spitalului „Filantropia“, unde a funcționat în anii ‘50 Casa Copilului. DNA  o acuză pe Carmen Liana Grigorie de abuz în serviciu în formă continuată, iar prejudiciul estimativ se ridică la 660.000 de euro. Primăria Craiova a decis și ea să se constituie parte civilă în dosarul penal și a propus de urgență consilierilor locali să aprobe o hotărâre în ședința extraordinară de mâine. 

Povestea retrocedării ilegale începe în anul 2001, atunci când Gabriela Cîmpeanu, domiciliată în Târgu Jiu, a solicitat Primăriei Craiova să-i retrocedeze în natură imobilul situat pe bulevardul Nicolae Titulescu, nr. 38B, acolo unde în prezent se află birourile administrative ale Spitalului „Filantropia“. Anii au trecut, iar în 2005 de notificare s-a ocupat consilierul juridic Carmen Liana Grigorie, angajat al Direcției Contencios Juridic și Asistență de Specialitate din cadrul primăriei.

Potrivit DNA Craiova, aceasta și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu menționate în fișa postului „privind analizarea și soluționarea dosarelor formulate în conformitate cu Legea nr. 10/2001 cu scopul obținerii de către Gabriela Cîmpeanu a imobilului din Craiova, bulevardul Nicolae Titulescu nr. 38B (fost Calea Severinului nr. 46)“.

Ce a descoperit DNA

Procurorii anticorupție spun că fostul consilier juridic nu a consemnat în referatul adresat Comisiei de Aplicare a Legii nr. 10/2001 rezultatul verificării actelor juridice prezentate de Gabriela Cîmpeanu pentru atestarea calității de moștenitor a proprietarului imobilului, nu a consemnat rezultatul real al verificării actelor juridice privind modul în care imobilul a fost preluat de stat și nici pe cel al verificării actelor juridice prezentate de Gabriela Cîmpeanu, care să ateste deținerea proprietății de către ascendentul/testatorul solicitantei. Procurorii au descoperit că, de fapt, imobilul revendicat de Cîmpeanu nu aparținuse tatălui ei, ci fratelui acestuia, și nici nu fusese naționalizat de stat, ci donat statului. „Din actele de urmărire penală (…) a rezultat că imobilul (…) nu putea face obiectul retrocedării în baza Legii nr. 10/2001, nefiind preluat abuziv de stat în perioada 6.03.1945 – 22.12.1989, ci fiind donat prin act autentic statului român la 3.12.1951, actul de donație fiind autentificat la gref Tribunalului Dolj. A rezultat, de asemenea, că imobilul nu a aparținut tatălui adoptiv al solicitantei Cîmpeanu Gabriela, Urdăreanu Ion, ci fratelui acestuia, Urdăreanu Constantin“, se arată într-o adresă a DNA Craiova trimisă Primăriei Craiova înregistrată pe 21.11.2014. Cu toate acestea, spun procurorii, fostul consilier juridic Carmen Grigorie „a atestat faptul neadevărat“ că imobilul a fost naționalizat în baza Decretului nr. 92/1950, aspect preluat ca atare de Serviciul Registrului Agricol și Patrimoniu al primăriei care a întocmit procesele-verbale privind starea de fapt a imobilului. Pe baza acestor procese-verbale s-a emis dispoziția de restituire în natură a imobilului. Carmen Grigorie nu s-a rezumat la acest lucru. Tot ea a întocmit și referatul fără număr și dată prin care propunea Comisiei de Aplicare a Legii nr. 10/2001 retrocedarea în natură a imobilului către Gabriela Cîmpeanu. Fără ca membrii Comisiei să fi întocmit raportul cu propunerea de soluționare a revendicării, Carmen Grigorie a întocmit și dispoziția de restituire în natură în iulie 2007 în care scria în mod fals că decizia a fost luată în baza unui referat al Comisiei. În realitate, referatul nu a existat. Dispoziția a fost semnată de primar pe 19 iulie 2007, iar ea o făcea proprietară pe Gabriela Cîmpeanu pe o suprafață de 1.310 metri pătrați de teren dintr-un total de 1.520 de metri pătrați și o clădire cu o suprafață construită de 330 de metri pătrați. Pentru diferența de 210 metri pătrați, Cîmpeanu a fost propusă la despăgubiri.

Cinci luni mai târziu, în decembrie 2007, Cîmpeanu a vândut clădirea și terenul firmei Mitliv Exim pentru suma de 660.000 de euro. Directorul Mitliv, Liviu Cioană, a precizat pentru GdS că dosarul DNA nu implică firma. „Noi suntem cumpărători de bună-credință. Am dat o declarație de martor în acest dosar. Clădirea pe care am cumpărat-o este fosta spălătorie a spitalului, iar atunci când am făcut achiziția, în 2007, ne-a interesat terenul. De aceea, nici nu am investit în clădire. Apoi a venit criza și lucrurile au rămas la fel“, a explicat Liviu Cioană.

Primăria își vrea banii înapoi


DNA Craiova a solicitat primăriei să-i comunice dacă se constituie parte civilă în dosarul penal, iar municipalitatea a răspuns afirmativ.

„Se aprobă constituirea ca parte civilă a Municipiului Craiova, cu suma de 660.000 euro, în Dosarul nr. 154/P/2013 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova. Se împuterniceşte primarul Municipiului Craiova să semneze cererea de constituire ca parte civilă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre (…). În vederea fundamentării cererii de constituire ca parte civilă a fost întocmit un raport de evaluare care determină valoarea de piaţă la data de 2.12.2014 de 411.500 euro (…). Dat fiind faptul că valoarea determinată prin raportul de evaluare este mai mică decât valoarea ce a constituit preţul vânzării, propunem ca suma de 660.000 de euro să constituie contravaloarea prejudiciului suferit de autoritatea locală şi cu această sumă Municipiul Craiova să se constituie parte civilă.

Precizăm faptul că valoarea prejudiciului a fost estimată provizoriu în raport de valoarea de vânzare a imobilului la nivelul anului 2007, urmând să fie determinată în mod cert pe baza unui raport de expertiză ce se va efectua în etapa judiciară a procesului penal“, se arată în proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării în ședința extraordinară de mâine.

Grigorie, oficial fără avere

Potrivit declarației de avere completată în octombrie 2010, Carmen Grigorie nu deținea atunci nici un bun imobil, autoturism sau cont bancar. Singurele venituri au provenit de la primărie, circa 23.000 de lei. Surse apropiate subiectului spun că este posibil ca fostul consilier juridic să locuiască în capitala Regatului Unit, Londra. GdS a solicitat DNA un punct de vedere oficial în acest sens, dar până la închiderea ediției nu a primit nici un răspuns.



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 10 decembrie 2014

Actualitate

» Horoscop
» Craiova: Declaraţii ale fostului primar Solomon la eliberarea din penitenciar – VIDEO
» Guvernul a aprobat creșterea salariului de bază minim brut pe ţară
» Vremea rece a umplut spitalele din Gorj
» Guvernul a declarat datele de 24 şi 31 decembrie drept zile libere
» Craiova: Antonie Solomon a ieşit din penitenciar
» Vremea se-ncălzeşte
» Gospodării şi locuinţe sociale inundate în judeţul Vâlcea
» Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, eliberat

Local

» Îmbulzeală la alimentele de la Uniunea Europeană
» Olt: Proiectul noului regulament de parcare din Slatina, suspendat
» Coadă la ajutoare de la UE
» Premii de la Primăria Vâlcea pentru 22 de cupluri care şi-au aniversat Nunta de Aur
» Mehedinţi: Îmbulzeală la alimentele de la UE

Dolj

» De ce a cerut Ministerul Culturii amânarea chermezei de la Bruxelles
» România vrea spital de 200 de milioane de euro la Craiova
» Antonie Solomon: Nu regret că am fost primarul Craiovei
» Inundații cu scandal la Teasc
» Sute de hectare de teren acoperite de ape
» Şirul luminii lui Amza Pellea, la Băileşti
» Profesorii fug de examenul de definitivat
» Școlile nu mai pot face angajări fără să anunțe public posturile
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Polițist acuzat că „sifona“ informații din dosarele colegilor
» 350.000 de euro pentru demolarea stadionului „Oblemenco“
» Monografia „Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România“, lansată astăzi la Craiova
» Terenuri agricole inundate în Dolj
» Lacul Florilor le-a inundat grădinile
» Profesorii se pregătesc de examen
» Autoritățile, în alertă din cauza precipitațiilor
» Expoziţie comună de pictură pentru zece elevi craioveni
» Dolj: Nouă şoferi au rămas pietoni în urma unei acţiuni a poliţiştilor de la Rutieră

Gorj

» Inundaţii la Bengeşti-Ciocadia
» Bătaie pe locurile de muncă din străinătate
» Profesoară spulberată pe trecerea de pietoni
» Zăpadă de 50 de centimetri la Rânca
» Gorj: Traficant de droguri, condamnat la muncă în folosul comunităţii
» Gorj: Marin Condescu şi Viorel Temelescu nu scapă de controlul judiciar
» Gorj: Profesoară accidentată grav pe trecerea de pietoni

Mehedinţi

» Preot pedepsit de… poliţişti

Sport

» Pârvuț a înlocuit-o pe Ada Nechita
» Alex Coman a vrut să facă fotbal, dar este numărul 1 în tenis
» Fotbal – Liga Campionilor
» Polo – Ungaria – România, scor 20-10, în Liga Mondială
» Felix Grigore: ” Nu ne-am propus să jucăm în Europa”
» Alex Coman – ” Djokovic” din Bănie
» Handbal (m) – Liviu Andrieș: Încheiem anul 2014 cu o deplasare foarte grea
» Fotbal – Dan Matei, noul antrenor al echipei Gaz Metan Mediaş

Bani & Afaceri

» Olt: Taxele şi impozitele locale nu se modifică în 2015 pentru slătineni

Magazin

» Bancul zilei

Top