7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensia administrată privat, un mizilic de câțiva lei pe lună?

Pensia administrată privat, un mizilic de câțiva lei pe lună?

Cei care cotizează la Pilonul II pot afla care este valoarea activelor acumulate în contul lor  de pensie administrată privat (FOTO: Claudiu Tudor)
Cei care cotizează la Pilonul II pot afla care este valoarea activelor acumulate în contul lor
de pensie administrată privat (FOTO: Claudiu Tudor)

Pentru mii de doljeni nu au fost virați banii în conturile fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II). Valoarea medie a activelor din conturile celor care cotizează la acest pilon este de 950 de euro de persoană. Dacă cineva ar ieși acum la pensie, ar încasa drept pensie administrată privat aproximativ 17,5 lei pe lună, timp de 20 de ani, potrivit unei simulări realizate de GdS, fără a ține cont de costurile fondului sau de randamentele acumulate, care ar putea influența această sumă estimativă.

Din 2008, de când au început să se vireze bani la fondurile de pensii administrate privat (Pilon II), şi până acum, în conturile doljenilor au ajuns peste 281 de milioane de lei. Potrivit datelor solicitate de GdS de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, în această toamnă s-au virat contribuțiile la sistemul public de pensii și, implicit, și în conturile aferente Pilonului II pentru 90.362 de doljeni. Totuși, există 4.138 de persoane în conturile cărora nu s-a virat nici un leu pe Pilonul II.
„În intervalul 2008-2014, un număr de 203.072 de persoane au aderat la Pilonul II de pensii, în această perioadă acumulându-se suma de 281.865.490 de lei. În anul 2014 s-a plătit suma de 56.750.399 de lei, pentru luna septembrie 2014 virându-se sume aferente pilonului II pentru 90.362 de persoane. În evidențele instituției noastre există 4.138 de persoane în conturile cărora nu s-au făcut viramente pentru Pilonul II“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.
Angajatorul care reține contribuțiile de la angajați trebuie să le vireze la Fisc (ANAF). Fiscul virează banii către fondul de pensii publice, iar de acolo se împart, în sensul că 4,5% din contribuția la fondul public de pensii ajunge la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II).
În cazul a 4.138 de persoane nu s-au virat bani în contul Pilonului II, acest lucru însemnând că angajatorii nu le-au virat banii aferenți contribuției la pensii publice. Persoanele care vor să afle dacă patronii le rețin și le virează contribuțiile la stat pot cere angajatorului să le comunice în scris acest lucru, respectiv care este ultimul ordin de plată cu care s-au plătit la Fisc respectivele contribuții. Reținerea de către angajator a contribuțiilor pe statul de plată și nevirarea lor către bugetul consolidat se consideră infracțiune, iar patronul se alege cu dosar penal. Neplata contribuției nu îl afectează pe angajat la pensia clasică, aceea la limită de vârstă, dar îl poate afecta la pensia administrată privat, pentru că omul respectiv acumulează mai puțini bani în cont decât ar fi trebuit să îi fie virați în mod normal. Există riscul ca printre persoanele cărora să nu le fie virați banii la Pilonul II să fie și oameni care nu mai lucrează o scurtă perioadă de timp. Când se vor reangaja cu acte în regulă, atunci noul angajator le va vira contribuția la pensii și de acolo banii vor ajunge și la Pilonul II.

Fondurile informează participanții o dată pe an

Chiar dacă angajatorul plătește sau nu contribuțiile reținute angajaților, persoanele care au conturi deschise pe Pilonul II pot afla de la fondurile de pensii administrate privat la care au aderat care este valoarea activelor acumulate în cont sau dacă firma la care lucrează le plătește sau nu contribuțiile. Fondurile trimit anual o informare la domiciliul titularului de cont, prin care acesta este informat despre valoarea activului net, în ce s-au investit banii și valoarea unității de fond.

În țară sunt 171.000 de persoane cărora nu li s-au virat banii la Pilonul II

La nivelul întregii țări, numărul participanților la fondurile de pensii administrate privat era în creștere în septembrie cu 4,19% față de aceeași perioadă a anului 2013, iar valoarea sumelor virate efectiv este și mai mare decât anul trecut (cu 27,52%).
„Pe 30 septembrie 2014 erau înregistrate 6,2 milioane de persoane ca participanți în sistemul pensiilor administrate privat (+4,19% față de perioada similară a anului trecut). Din cele 6,2 milioane de persoane înregistrate, aproximativ 171.000 de persoane nu au avut nici o contribuție virată de la începutul Pilonului II în România (mai 2008), numărul participanților cu cel puțin o contribuție fiind de 6,02 milioane“, au anunțat reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție care se ocupă de supravegherea pieței pensiilor private, a asigurărilor și a pieței bursiere.
Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private aferente Pilonului II a fost de 17,78 miliarde de lei (4,03 miliarde de euro), în creștere cu 27,52% față de 31 decembrie 2013.

Fiecare român cotizant la Pilonul II are în cont, în medie, 950 de euro

Din cele 6,2 milioane de oameni care au avut conturi deschise pe Pilonul II, doar 3,76 milioane de oameni mai au conturi active, iar dintre aceștia, doar pentru 3,19 milioane de oameni se virează lună de lună banii la pensiile publice, deci și la pensiile private.
Contribuția medie în luna septembrie a celor 3,76 milioane de participanți care mai au conturi active pe Pilonul II a fost de 89,84 lei, potrivit ASF. Valoarea medie a unui cont în Pilonul II pentru cei 3,19 milioane participanți care au avut contribuții lunare repetitive, în perioada mai 2008 – septembrie 2014, este de 4.189 de lei (aproximativ 950 de euro), în creștere cu 25% față de 31 decembrie 2013.
Potrivit site-ului desprepensii.ro, valoarea activului net a urcat în 2014 față de 2013 la cele mai multe dintre fondurile de pensii, iar randamentul este unul pozitiv.

Ce valoare ar avea acum pensia administrată privat?

Nu se știe însă ce valoare va avea pensia administrată privat a unei persoane care cotizează la Pilonul II, dar valoarea pensiei depinde de valoarea activului acumulat de fiecare cotizant la momentul ieșirii la pensie și de alte costuri ale fondului care administrează și ale valorii punctului de pensie privată. Dacă facem un calcul strict matematic, reiese că din activele nete de 950 de euro care se găsesc în conturile unui cotizant la Pilonul II, în cazul în care acea persoană ar ieși acum la pensie, ar însemna să primească aproximativ 3,95 euro pe lună timp de 20 de ani, de exemplu, fără să ținem cont de alte costuri de administrare. Ceea ce ar însemna ca o persoană care are acum drept de pensionare la limită de vârstă să mai încaseze, pe lângă pensia de stat, aproximativ 17,5 lei pe lună, de la fondul de pensii pe Pilonul II la care a cotizat (acest calcul efectuat de GdS este orientativ și nu reflectă valoarea unui punct de pensie administrată privat). În realitate, valoarea pensiei depinde nu doar de activul net, ci și de alte aspecte.
„Pensia privată se va calcula în funcție de valoarea acumulată în contul tău personal de pensie. Aceasta depinde de valoarea contribuțiilor și randamentul obținut de fondul de pensii pe toată perioada contribuțiilor, respectiv 20-40 de ani“, se arată pe www.desprepensii.ro.
Din sumele ce se plătesc la bugetul asigurărilor sociale, procentul alocat Pilonului II crește an de an cu 0,5%. Dacă în 2008 era de 2%, în 2016 ar trebui să ajungă la 6% din banii care se plătesc din contribuțiile angajaților către fondul public de pensii. Anul acesta, contribuția pentru Pilonul II a fost de 4,5%.

În ce investesc banii fondurile de pensii

La sfârșitul lunii septembrie 2014, aproape 94% din activele fondurilor de pensii (Pilonul II) erau plasate în România. Cele mai multe active au fost plasate în titluri de stat (67,74% din total), în acțiuni (19,01%), depozite bancare (5,04%). Restul activelor au fost investite în obligațiuni corporative și titluri de participare la organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) din străinătate.

Infobox

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS