14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCod Portocaliu pe râurile din judeţul Mehedinţi

Cod Portocaliu pe râurile din judeţul Mehedinţi

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de Cod portocaliu pentru râurile din judeţul Mehedinţi, începând de astăzi, 9 decembrie, ora 6.00 şi până joi, 11 decembrie, ora 14.00. În această perioadă vor fi creşteri de debite şi niveluri pe râurile Drincea, Desnăţui, Motru şi unii afluenţi mici ai Jiului.
Pentru a monitoriza permanent situaţia şi a lua măsuri de protecţie a populaţiei în cazul revărsării acestor râuri, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a fost activată, începând din această dimineaţă, de la ora 6.00, grupa operativă judeţeană, sub conducerea prefectului judeţului Mehedinţi. În cadrul grupei operative judeţene se află reprezentanţi ai structurilor MAI, Instituţiei Prefectului, dar şi Secţiei de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, care, pe toată perioada manifestării codurilor, vor monitoriza punctele critice care ar putea genera situaţii de urgenţă.

În scopul evitării producerii unor situaţii de urgenţă, ca urmare a manifestării fenomenelor  hidro-meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a transmis înştiinţări tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) din judeţul Mehedinţi, dar şi reprezentanţilor instituţiilor cu rol în gestionarea acestor fenomene periculoase, pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) au obligaţia de a avertiza populaţia aflată în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, de a analiza situaţiile potenţiale de pericol şi menţine serviciul de permanenţă la sediul primăriei, de a pregăti şi verifica forţele şi mijloacele pentru intervenţie de la nivelul localităţilor, de a îndepărta materialele ce pot obtura cursurile de apă, de a supraveghea permanent, pe durata avertizării, podurile, podeţele şi alte secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării cu plutitori, de a afişa măsurile ce trebuie luate de fiecare cetăţean pentru a-şi apăra viaţa şi bunurile din gospodărie, dar şi de a menţine un contact permanent cu operatorii de distribuţie a energiei electrice.

Totodată, CLSU trebuie să informeze, operativ, dispeceratul I.S.U. „Drobeta” despre apariţia unor evenimente, dar şi despre măsurile luate ca urmare a manifestării acestor coduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS