24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj9 decembrie, Ziua Internațională Anticorupție

9 decembrie, Ziua Internațională Anticorupție

Ofițerii anticorupție sărbătoresc astăzi, pe 9 decembrie, Ziua Internaţională Anticorupţie, ocazie ce reprezintă un prilej pentru a ne „aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea și combaterea corupției“, după cum afirmă șeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, comisarul-şef Ionel Gone. 9 decembrie a fost declarată de Organizația Națiunilor Unite Ziua Internațională a Corupției și marchează semnarea, în decembrie 2003, a Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției.
Cu această ocazie, ofiţerii doljeni de la Serviciul Anticorupție au realizat o sinteză a activităților din cursul anului 2014, când au făcut mai multe acţiuni de prindere în flagrant şi anchete, printre „victime“ numărându-se polițiști, agenți de penitenciare ori medici.
De la începutul acestui an, poliţiştii anticorupţie au făcut cercetări în 62 de dosare penale și au organizat nouă acțiuni de prindere în flagrant, în urma cărora șase persoane au fost arestate preventiv, iar patru au fost arestate la domiciliu.
Potrivit șefului Serviciului Județean Anticorupție Dolj, comisarul-şef Ionel Gone, în 2014 au fost mai mulți polițiști care au sesizat ofițerii anticorupție că diverse persoane încearcă să-i corupă. Astfel, dacă anii trecuți polițiștii mai „uitau“ să anunțe că diverși indivizi încearcă să-i mituiască, în 2014 au fost șase cazuri în care oamenii legii au depus denunțuri.
Ultimul a fost al agentului Anton Constantinescu de la Postul de Poliție Bârca. La începutul lunii octombrie, acesta a anunțat ofițerii anticorupție că un bărbat căruia îi întocmise un dosar penal pentru conducere fără permis a încercat să-l corupă cu 400 de lei. Pe 15 octombrie, Ionuț Petrișor, cel care a încercat să-l mituiască pe polițist, a fost prins în flagrant, iar pe 11 noiembrie a și fost trimis în judecată. Vineri, 5 decembrie, bărbatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
La jumătatea lunii iunie, ofițerii anticorupție l-au prins în flagrant pe șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ Craiova, prof. univ. dr. Dragoș Gabriel Găman, care primea 500 de euro de la o persoană căreia îi promisese că o va ajuta să obțină o pensie pe caz de boală. În prezent, medicul Găman este judecat pentru trafic de influență și dare de mită. O lună mai târziu, oamenii legii l-au prins în flagrant pe agentul Marian Cristi Dinu, de la Postul de Poliție Castranova, care primea o șpagă de 700 de lei de la un denunțător. La sfârșitul lunii octombrie, agentul Dinu a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare.

Cum pot fi contactați ofițerii anticorupție

Serviciul Anticorupţie Dolj are sediul pe strada Amaradia din Craiova, iar ofiţerii anticorupţie pot fi găsiţi la numărul de telefon 0251.553.951 sau la adresa de e-mail [email protected]. Persoanele care vor să sesizeze fapte de corupţie pot folosi şi linia verde anticorupţie – 0800.806.806.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS