13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj"Otello" revine pe scena Operei Române Craiova

„Otello” revine pe scena Operei Române Craiova

otello_web

Opera “Otello” revine pe scena Operei Române Craiova în regia artistică a lui Rareș Zaharia, după succesul extraordinar repurtat de premiera din stagiunea trecută. Spectacolul va avea loc joi, pe 11 decembrie, începând cu ora 19:00. Îşi vor da concursul Orchestra și Corul Operei Române Craiova, iar conducerea muzicală îi va fi încredințată maestrului Gheorghe Stanciu. Lucrarea „Otello” va capăta viață datorită distribuţiei alcătuită din Efe Kislali – Turcia (Otello), Ștefan Ignat – Bucureşti (Iago), Florin Ormenișan (Cassio) , Bogdan Olaru (Roderigo), Renata Vari (Desdemona), Antoaneta Bucur – Bucureşti (Emilia), Sorin Drăniceanu (Lodovico), Dragoș Drăniceanu (Montano) şi Adrian Grădinaru (un sol).

„Otello” este opera în patru acte scrisă de Giuseppe Verdi pe un libret italian de Arrigo Boito. Având la bază piesa „Othello” a lui William Shakespeare, penultima dintre lucrările lui Verdi a avut premiera pe 5 februarie 1887 la Teatrul Scala din Milano. Inițial Verdi alesese pentru operă numele de “Iago”, deoarece planul malefic al acestuia determină întreaga acțiune, dar și pentru că exista deja în operă un “Otello”, cel al lui Rossini. În final însă Giuseppe Verdi s-a răzgândit, explicând: “Prefer să se spună că am luptat cu gigantul și am fost înfrânt, decât să mă ascund în spatele altui titlu”.

Opera “Otello” își are acțiunea la sfârșitul anilor 1400 într-un orășel de pe coasta insulei Cipru și evocă drama iubirii dintre maurul Otello și frumoasa Desdemona. Încercarea perfidă a lui Iago de a-i despărți pe cei doi și de a-l îndepărta de la conducere pe Otello, guvernatorul Ciprului, pentru a-i lua locul, se sfârșește într-o tragedie ce a dus la crearea uneia dintre cele mai frumoase și renumite opere, o adevărată capodoperă a compozitorului Giuseppe Verdi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS