12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjElevi din cinci ţări au pregătit meniul pentru Parlamentul European

Elevi din cinci ţări au pregătit meniul pentru Parlamentul European

Meniul va fi servit europarlamentarilor din statele UE (Foto: Eugen Măruţă)
Meniul va fi servit europarlamentarilor din statele UE (Foto: Eugen Măruţă)

Patru delegații ale unor licee din Franţa, Italia, Polonia şi Grecia, formate din nouă profesori și 24 de elevi, au participat la sfârşitul săptămânii trecute la un proiect Comenius „L’Europe est servie“, desfășurat la Liceul Tehnologic „General Constantin Şandru“ din Bâlta, comuna gorjeană Runcu. Elevii străini au fost cazaţi în comuna Runcu la familiile elevilor de la Liceul Tehnologic Bâlta, în acest fel realizându-se şi implicarea partenerilor locali (Consiliul Local Runcu şi Primăria Runcu, restaurantul „Rebecca“ şi comunitatea din Runcu), legându-se prietenii strânse, atât între tinerii participanţi la proiect, cât şi cu ceilalți membri ai comunităţii. La restaurantul „Rebecca“ din Târgu Jiu, elevii români şi străini au gătit împreună un meniu european, care va fi servit în luna mai 2015 la restaurantul Parlamentului European de la Strasbourg din Franţa. Meniul a constat în: felul I „european ravioles“; cupă cu ficat de gâscă, cu dulceaţă de ceapă, cremă de ardei şi brânză de capră, felul II: ruladă cu sos şi paste, iar ca desert: prăjitură cu castane şi spumă cu trei arome. De asemenea, elevii participanţi la proiect au adus ornamente tradiţionale specifice fiecărei ţări pentru a decora masa festivă şi au realizat împreună pliantul meniului.
„Au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, respectiv cu Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu, precum şi cu Ion Işfan, inspector şcolar general. Au fost vizitate obiective turistice din judeţul Gorj, cum ar fi: Ansamblul Monumental din Târgu Jiu, Muzeul Satului de la Curtişoara, Mănăstirile Tismana şi Lainici, precum şi Peştera Bolii şi Castelul Corvinilor din judeţul Hunedoara. La final, au fost stabilite obiectivele următoarei mobilităţi care va avea loc în luna mai 2015, în Franţa. Obiectivele generale ale proiectului au constat în promovarea dimensiunii europene prin cunoaşterea reciprocă a culturilor, tradiţiilor şi sistemelor educaţionale diferite, promovarea lexicului limbii engleze în domeniul serviciilor turistice, cu accent pe latura practică, aplicativă, din domeniul turistic, cultural şi gastronomic, produsul final fiind constituit dintr-un meniu comun european“, a precizat profesorul Daniel Giorgi, coordonatorul proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS