10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcesul lui Nixon se mută la Pitești

Procesul lui Nixon se mută la Pitești

Pe 9 mai, procurorii DNA au dispus efectuarea unei percheziții la locuinţa lui Nixon  de pe strada Alexandru cel Bun (FOTO: Arhiva GdS)
Pe 9 mai, procurorii DNA au dispus efectuarea unei percheziții la locuinţa lui Nixon
de pe strada Alexandru cel Bun (FOTO: Arhiva GdS)

Magistrații de la Tribunalul Dolj au hotărât ca Ionel Călin, zis Nixon, și concubina sa, Ștefania Călin, să fie judecați la Curtea de Apel Pitești, alături de avocatul pe care l-au șantajat și amenințat.

Procurorii Direcției Naționale Antico-rupție (DNA) Craiova au reținut că, în cursul anului 2013, Bogdan Mitrache, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, fiul avocatului Vasile Mitrache şi fratele judecătorului Andrei Mitrache de la Curtea de Apel Craiova, i-a cerut suma de 29.000 de euro lui Ionel Călin, zis Nixon, bani pe care i-a primit în trei tranşe.
În schimbul banilor, avocatul Mitrache i-a promis lui Nixon că „are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova şi că îi poate determina să nu dispună şi să nu menţină arestarea preventivă a lui Călin Ionel şi a celor doi fii ai săi în dosare ale Tribunalului Dolj în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora. Pentru a fi cât mai convingător, Mitrache Bogdan s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova“, au precizat procurorii anticorupție.
Din probele strânse de procurori în acest dosar s-a mai stabilit că, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, Nixon a început să-l ameninţe pe avocatul Mitrache, pentru a-i înapoia cei 29.000 de euro, plus o dobândă de 8.500 de euro. De asemenea, Nixon l-ar fi amenințat pe Bogdan Mitrache că, dacă nu înapoiază banii și dobânda, va exercita acte de violenţă asupra sa şi a membrilor familiei sale. Deși știa că va fi acuzat de trafic de influență, ca să scape de amenințări, avocatul Mitrache a hotărât să-i denunțe pe cei doi, nu înainte de a le da 3.000 de euro, un autoturism VW Touareg evaluat la 6.500 de euro, un teren în localitatea Drăgăşani, evaluat la 15.000 de euro, dar şi suma de 4.000 de lei. Ulterior, pe 9 mai, în urma unei acțiuni de prindere în flagrant, Ionel şi Ștefania Călin au fost arestați preventiv, iar o lună mai târziu au și fost trimiși în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.
În aceeași zi, avocatul Mitrache le-a cerut procurorilor încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, care a fost avizat la începutul lunii iunie de procurorul- şef al DNA Craiova. Procurorii craioveni au mai comunicat că, „de la momentul sesizării instanței cu acordul de recunoaștere a vinovăției și până la 7 iulie 2014, termenul la care urma să se judece acesta, inculpatul Mitrache Ion Bogdan a săvârșit o nouă infracțiune de trafic de influență, într-o manieră absolut identică, pentru care a şi fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. Urmare a săvârșirii acestei noi infracțiuni, Curtea de Apel Craiova a respins acordul de recunoaștere a vinovăției, împrejurare ce a avut ca rezultat trimiterea în judecată a inculpatului, în prezenta cauză“. Dosarul avocatului Mitrache a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Pitești, iar, la sfârșitul lunii noiembrie, Tribunalul Dolj a hotărât să trimită dosarul lui Nixon și al Ștefaniei Călin la Curtea de Apel Pitești, pentru ca ambii să fie judecați împreună cu Bogdan Mitrache, avocatul pe care l-au șantajat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS