Omul de afaceri Ion Fotescu face pușcărie

Magistrații bucureșteni au hotărât ca omul de afaceri craiovean Ion Fotescu să facă aproape șapte ani de pușcărie pentru restituirile ilegale de TVA obținute între anii 2003 și 2004 (FOTO: Arhiva GdS)
Autori


Magistraţii Curții de Apel București l-au condamnat ieri la șase ani și opt luni de închisoare pe omul de afaceri craiovean Ion Fotescu, proprietarul Hotelului Restaurant Bavaria, acuzat că a obţinut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de peste 6,7 milioane de lei, bani pe care trebuie să-i înapoieze statului. Alți inculpați din dosarul care se află pe rolul instanțelor de judecată din februarie 2006 au primit pedepse cu suspendare.

Pe 18 martie 2005, procurorii DIICOT Bucureşti, însoţiţi de mai multe echipaje de jandarmi, descindeau la Hotelul Bavaria din Craiova pentru a pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele omului de afaceri craiovean Ion Fotescu. Acesta a fost prins însă abia pe 22 martie, în Bucureşti, şi, ulterior, a fost arestat preventiv. A fost eliberat din arest pe 1 iunie 2005, printr-o hotărâre a magistraților de la Curtea de Apel Bucureşti, aceeași instanță care l-a condamnat ieri definitiv.

Cercetările în acest dosar au început în ianuarie 2005, când procurorii DIICOT au surprins în sediul Registrului Comerţului un bărbat care s-a prezentat cu un pașaport fals, pe numele Golam Reza Aslani. Bărbatul era însoțit de doi cetăţeni români, care îl ajutau la îndeplinirea formalităţilor de cesiune a părților sociale emise de mai multe societăți comerciale. Ulterior, în urma anchetei s-a stabilit că, între august 2003 şi noiembrie 2004, Ion Fotescu, în calitate de administrator al SC CONSTRUCT BAVARIA SRL, SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL Craiova, a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a obţine rambursări ilegale de TVA. Anchetatorii au reținut că, prin inducerea în eroare a inspectorilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, folosindu-se de documente falsificate emise de societățile comerciale MARIANTIC IMPEX SRL, ANGELO ALEXA SRL și MILCO COM 2003 SRL, toate din București, care atestau efectuarea unor operațiuni comerciale de vânzare-cumpărare a unor terenuri sau utilaje pentru investiții, grupul infracțional coordonat de Fotescu a obținut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de peste 6,7 milioane de lei. După obţinerea rambursărilor de TVA, părţile sociale ale SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL au fost cesionate în mod fictiv către persoane cu identitate falsă, cum ar fi Golam Reza Aslani și Nasser M. Fiad Hed, respectiv Marius Matei şi Iraj Saatehi. După finalizarea cercetărilor, la începutul lunii februarie 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Fotescu şi a altor nouă inculpaţi, printre infracţiunile de care au fost acuzaţi numărându-se constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, evaziune fiscală, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată ori fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Aproape șapte ani de pușcărie după mai bine de opt ani de judecată

Dosarul penal privind infracțiunile de care au fost acuzați Ion Fotescu, Anghel Gheorghe, Gelu Gheorghe, Milko Radivoi Scăluş, George Georgescu, Reza Pormand, Tabit Hussein Sultan, Abdol Kalegh Ghuni Baui, Nasser Bogdagy Hassan Moussa şi Aurel Gheţu a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti pe 9 februarie 2006. Cinci ani mai târziu, pe 1 februarie 2011, judecătorii bucureșteni s-au pronunţat.

Ion Fotescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, ca şi Scăluş şi Georgescu. Alţi cinci inculpaţi au primit şi ei pedepse cu suspendare: Reza – doi ani, Tabit – un an, Abdol Kalegh – un an, Nasser – şase luni, iar Gheţu, un an de închisoare cu suspendare. În schimb, Anghel Gheorghe şi Gelu Gheorghe au fost achitaţi.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de inculpaţi, iar la sfârşitul lunii ianuarie 2013, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis ca magistraţii de la Tribunal să-i judece din nou pe cei zece inculpaţi. Dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti în august anul trecut, iar magistraţii bucureşteni s-au pronunţat pentru a doua oară pe 13 mai. De data aceasta, omul de afaceri Ion Fotescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar Anghel Gheorghe a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, tot cu executare. Alţi şapte inculpaţi au primit pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare, iar Gelu Gheorghe a fost achitat.


Și de data aceasta, hotărârea Tribunalului București a fost atacată cu apel, iar ieri, Curtea de Apel București a dat o sentință definitivă în acest dosar. Ion Fotescu a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunilor de spălare de bani, înșelăciune, constituirea unui grup infracțional organizat și fals intelectual și a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, la care instanța a adăugat un spor de un an și opt luni de închisoare.

Din pedeapsa primită se scade perioada cât inculpatul a stat în arest, între 22 martie și 1 iunie 2005. Curtea de Apel București a mai hotărât să-i condamne la câte trei ani de închisoare, însă cu suspendare, pe George Georgescu, Milko Radivoi Scăluş și Anghel Gheorghe, iar restul inculpaților au rămas cu pedepsele date în mai de Tribunalul București.

Despăgubirile

Judecătorii de la Curtea de Apel București i-au obligat pe Ion Fotescu și Milko Radivoi Scăluş, împreună cu SC BAVARIA CONSTRUCT SRL, să achite ANAF suma de 6.786.950 de lei, plus obligaţiile fiscale de la data producerii prejudiciului.

De asemenea, instanța a hotărât să mențină sechestrul pus pe bunurile mobile aparţinând SC BAVARIA TURISM SRL, pe bunurile imobile ale SC CONSTRUCT BAVARIA SRL, dar și pe bunurile imobile ale inculpatului Gheorghe Anghel.

În schimb, judecătorii bucureșteni au dispus ridicarea sechestrului pus pe un apartament din Capitală, aparținând lui Gheorghe Anghel, dar și a sechestrului pus pe bunurile inculpatului Tabit Hussein Sultan.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 5 decembrie 2014

Actualitate

» Comori din adâncuri
» „În 1983 şi 1992, premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: Marin Sorescu“, de Ion Jianu – Editura EIKON Cluj 2014
» Marin Sorescu, 18 ani de nemurire
» Românii alocă, în medie, aproape 300 de lei pentru cadouri de Moş Nicolae
» România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea din 2014
» Spor de pedeapsă de şase luni pentru George Copos
» Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, cercetat sub control judiciar
» Gorj: CEO, monitorizat de Comisia Europeană
» Comisia Electorală Centrală a validat alegerile parlamentare din Republica Moldova
» „Condu Prudent! Alege viața!”
» Nu sunt bani pentru drumuri la Melinești
» Iarna în frig
» Case de marcat cu memorie electronică, nu cu rolă
» Gorj: Şeful Serviciului de Investiţii de la Primăria Târgu Jiu, pus sub control judiciar
» DNA cere ministrului Justiției o legislație urgentă referitoare la controlul judiciar, măsură declarată neconstituțională de CCR
» Gorj: Directorul Şcolii Padeş, în conflict de interese

Local

» Spectacolul “Crăciun Vienez”, pentru al doilea an consecutiv la Râmnicu Vâlcea
» Olt: Două femei din Corabia găsite moarte în casă, cel mai probabil din cauza unei scurgeri de gaze

Dolj

» CAO repară „eroarea“ de pe Aleea III Bariera Vâlcii
» Lucrările la cartierul chinezesc ar putea începe în ianuarie
» Clinica de Cardiologie crește văzând cu ochii
» Prof. dr. Eugen Moţa, șeful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova – „Ne lipsesc multe medicamente și materiale sanitare“
» Călărași, o comună aflată în continuă schimbare
» Șoferii craioveni au învățat că centura le poate salva viața
» Metoda „Accidentul“ l-a trimis zece ani la pușcărie
» Întreruperi energie electrică de luni
» Lipsesc sau nu bani de la CAR-ul Căminului pentru Persoane Vârstnice?
» Lucrările la Clinica de Cardiologie avansează
» Baniciu si Vintilă, în vizită la Radio Sud
» Craiova: Spectacol româno-macedonean la Colegiul Naţional “Ştefan Velovan”

Gorj

» Asistentă medicală, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă
» Şeful IPJ Gorj, acuzat de abuz în serviciu
» Anchetă internă la primărie după reţinerea şefului de la Investiţii
» Gorj: Schiorii au ieşit pe pârtie la Rânca

Sport

» Meciul 13 a fost cu ghinion pentru Săndoi şi Cârţu
» Şcoala de Fotbal „Gică Popescu“ a falimentat
» Petre Grigoraș, la ultimele două jocuri pe banca pandurilor
» Echipele craiovene evoluează în deplasare
» România porneşte spre titlul european
» Fotbal – Rezultate, clasamente
» Fotbal – Cinci juniori ai CSU Craiova, chemaţi la naţionala sub 17 ani
» Înfrângere dureroasă la despărţirea de “Oblemenco”
» Am învins Ungaria la Craiova
» Box – Jean Bedard: Nu va dura mult până când Lucian Bute se va vindeca

Bani & Afaceri

» Mehedinţi; Minerii primesc prime de Crăciun, angajaţii RAAN nu şi-au luat nici salariile

Educatie

» Olt: Colegiul “Nicolae Titulescu” din Slatina, la ceas aniversar

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Ochiul uman poate percepe lumina infraroşie

Top