13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMehedinţi; Minerii primesc prime de Crăciun, angajaţii RAAN nu şi-au luat nici salariile

Mehedinţi; Minerii primesc prime de Crăciun, angajaţii RAAN nu şi-au luat nici salariile

Sediul RAAN

Sărbătorile vin cu bucurie pentru unii angajaţi din sistemul energetic din Mehedinţi şi cu supărare pentru alţii. Dacă minerii de la Cariera Husnicioara vor primi câte 700 de lei, ca primă de Crăciun, angajaţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) nu şi-au luat nici salariile. În aceste condiţii, la RAAN se pregătesc proteste începând de săptămâna viitoare.

Cei 750 de mineri de la Cariera Husnicioara din judeţul Mehedinţi primesc anul acesta prime de Crăciun în valoare de câte 700 de lei. Chiar dacă valoarea este mai mică decât cea stabilită în contractul colectiv de muncă, aceştia sunt singurii angajaţi din sistemul energetic din Mehedinţi care primesc prime de sărbători, deşi situaţia financiară a Sistemului Energetic Oltenia nu este deloc roz. „Efortul financiar a fost destul de mare, au fost mai multe runde de negocieri. Până la urmă am ajuns la o înţelegere. Situaţia este într-adevăr incertă, o să vedem dacă până la urmă se vor reglementa şi vom ajunge la parametrii la care am fost. Noi în contract am avut negociat zece milioane, bani vechi, deci faţă de alte sărbători prima s-a diminuat puţin”, a declarat liderul Sindicatului Cartel Alfa din Mehedinţi, Norocel Ciorăscu. La Mina Husnicioara lucrează 750 de oameni, iar de Moş Nicolae, cei care au copii minori au primit şi câte o sută de lei în conturi pentru cadouri.

De partea cealaltă, la RAAN restanţele salariale se adâncesc. „Noi la ora actuală suntem în insolvenţă, avem un contract negociat cu administratorul judiciar, contract care nu se respectă nici el şi avem salariile neluate, lichidarea din luna octombrie. Deci nu s-a discutat sub nici o formă de prime. Tot în contract sunt salariile şi alte drepturi de natură salarială. Nici alte drepturi de natură salarială nu s-au respectat până acum”, a declarat liderul Sindicatului Romag Prod din cadrul RAAN, Florin Rogobete.

Angajaţii RAAN anunţă că ies în stradă

Pentru că nu au primit lichidarea pe luna octombrie, angajaţii de la RAAN, societate aflată în insolvenţă din luna septembrie a anului 2013, au anunţat că vor ieşi în stradă de săptămâna viitoare. „Luni vom organiza o manifestaţie la sediul RAAN, începând cu orele 13:00 până la orele 15:00, urmând să facem solicitare scrisă şi la ministrul delegat al Energiei, să ne spună clar situaţia noastră. Dacă unitatea îşi opreşte capacitatea, să demareze urgent un program de protecţie socială pentru salariaţi, rămânând ceilalţi salariaţi până la închiderea societăţii”, a mai declarat Rogobete.


 

Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS