14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova și-a lansat candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în „Noaptea doamnelor“

Craiova și-a lansat candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în „Noaptea doamnelor“

foto craiovaculturala.ro
foto craiovaculturala.ro

GdS a abordat în ultimele zile acest subiect („Craiova Capitală Culturală Europeană – bani publici, interese private“ – 3 decembrie 2014 și „Scandalul Craiova Culturală – Selfie la Bruxelles“ – 4 decembrie 2014), arătând că autoritățile locale refuză să fie transparente în legătură cu cheltuirea banilor publici. Proiectul cultural se derulează prin Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ (ACCCE 2021), o persoană juridică „de drept privat“ subvenționată cu sute de mii de euro din bugetul local. În 2013, ACCCE 2021 a primit circa 240.000 de euro de la buget, sumă care a fost suplimentată în 2014 cu circa 270.000 de euro. În total, 510.000 de euro, bani publici.

Pentru că Primăria Craiova și ACCCE le-au refuzat craiovenilor dreptul de a fi informați despre modul în care se cheltuiesc banii pentru proiectul de capitală culturală europeană, GdS a adresat mai multe întrebări Ambasadei României la Bruxelles și conducerii clubului Cercle Royal Gaulois din Bruxelles, locul unde a avut loc respectivul eveniment. Atât ambasada, prin persoana ambasadorului Ștefan Tinca, cât și clubul din Bruxelles s-au dovedit transparente și au răspuns întrebărilor.

Ambasadorul României la Bruxelles: Au participat peste 100 de membri ai Cercului Gaulois

Iată ce am aflat de la ambasadă prin amabilitatea ambasadorului Ștefan Tinca, pe care l-am întrebat ce personalități au participat la eveniment, cine a suportat cheltuielile și cum a fost reflectat evenimentul în mass-media din Bruxelles, ținând cont de faptul că acțiunile Primăriei Craiova și ale ACCCE ar trebui să aibă o dimensiune europeană. Potrivit ambasadorului, circa 100 de persoane, toate membre ale clubului, au participat la eveniment, participarea a fost contra cost, mass-media locale (din Bruxelles) nu au fost invitate, deoarece, ca principiu, activitățile clubului nu se reflectă în presă, iar evenimentul s-a derulat sub denumirea generică de „Noaptea doamnelor“. Acest concept presupune că doamnele plătesc mai puțin sau deloc pentru participare. Participarea la cină a costat 55 de euro de persoană, iar banii se achită la sfârșitul lunii, plata urmând să fie confirmată.
„În calitate de ambasador în Belgia pot beneficia de facilitatea de a deveni membru al Cercului Gaulois din Bruxelles pe perioada mandatului.
Evenimentele de la Cercul Gaulois pot fi propuse sau patronate numai de membrii acestui club, iar invitațiile se publică în newsletter-ul lunar al clubului. Precizez că, în final, nu a mai participat corul din Moldova. Au răspuns, după estimarea proprie, peste 100 de membri ai Cercului Gaulois. După cum se poate constata din anexă, participarea la eveniment a fost contra cost. Sper că veți înțelege că nu pot pune la dispoziția dumneavoastră numele participanților. Vă pot confirma că printre aceștia s-au numărat medici, avocați, profesori, ofițeri, oameni de afaceri, adică reprezentanți ai elitei belgiene.
Mass-media locale nu au fost invitate și, ca principiu, activitățile în cadrul Cercului nu se reflectă în presă. În schimb, în ziua evenimentului, ambasada, la rugămintea Primăriei Craiova, a difuzat publicațiilor locale comunicatul de presă și pachetul cu informații privind lansarea candidaturii municipiului Craiova pentru Capitală Culturală Europeană 2021.
Ca o opinie personală, am participat la mai multe evenimente ale Cercului Gaulois în trecut și sunt avizat în legătură cu exigențele și standardele înalte impuse de acest club. Vă pot confirma că evenimentul din seara de 28 noiembrie s-a conformat acestor standarde, participanții au fost deosebit de impresionați de calitatea culturală și artistică și mai ales de programul inedit. Mai mulți belgieni care au fost prezenți și-au exprimat dorința de a vizita țara noastră în urma celor vizionate, și personal, consider că acesta este un câștig pentru România“, se arată în răspunsul ambasadorului României la Bruxelles, Ștefan Tinca.
Potrivit programului, pe 28 noiembrie, la Cercle Royal Gaulois a avut loc o seară românească începând cu ora locală 19.30. Iată cum este descris evenimentul în newsletterul lunar: „Excelența Sa, domnul ambasador al României de pe lângă Regatul Belgiei propune o «Noapte a doamnelor» cu câteva zile înainte de sărbătoarea națională a României, 1 decembrie. Va fi ocazia potrivită pentru doamna Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, să prezinte filmul candidaturii orașului său la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. După aceea, câteva manechine vor defila în rochii ale creatorului de modă Cătălin Botezatu. La cina care va urma se vor servi preparate românești tradiționale, însoțite de vinuri Domeniile Coroanei Segarcea, podgorie de renume situată în apropiere de Craiova. Un cor moldovenesc va încheia seara cu un recital muzical. Doamnele sunt așteptate să participe. Ținută obligatorie – smoking. Participarea la cină – 55 de euro, plătibili la finalul lunii (plata urmează să fie confirmată)“.
Și directorul general adjunct al clubului, Olivier Sermeus, a răspuns la întrebările GdS. „Am avut 132 de persoane la cină. Cele mai cunoscute dintre ele au fost președintele clubului, dl. Geofrroy Generet, ambasadorul român Tinca și membrii clubului. Informațiile despre cost sunt confidențiale, dar vă pot spune că fiecare grup a plătit partea sa“, a spus Sermeus.

Cercle Royal Gaulois, club privat cu circuit închis

Potrivit descrierii de pe pagina proprie de internet, Cercle Royal Gaulois este un club privat, cu circuit închis, destinat prin tradiție bărbaților, care găzduiește diverse întâlniri culturale, artistice și literare. Tot aici se organizează jocuri de bridge și șah sau se întâlnesc pasionații de automobile ori de vânătoare. El este condus de un Consiliu de Administrație, printre ai cărui membri se regăsește și Jan de Maere. Acesta este unul dintre consultanții pe care Primăria Craiova vrea să-i introducă pe statele de plată pentru a oferi sfaturi în competiția pentru titlul de capitală culturală europeană. Așa se explică, poate, și cuvintele frumoase pe care acesta le-a spus despre Craiova la evenimentul din 28 noiembrie de la Cercle Royal Gaulois, clubul al cărui director este. „De ce Craiova? Dintre toate orașele care au o reputație culturală în România, o țară extrem de bogată, Craiova, pentru cei care nu fac parte din acest oraș, nu este cea mai evidentă alegere. De ce toți acești experți și consultanți avem plăcerea de a susține acest proiect? Pentru că avem inima deschisă pentru a susține acest proiect adresat Craiovei, pentru că în Craiova, așa cum am văzut în ultimul an și jumătate, toate forțele instituționale ale județului și ale întregii Oltenii au devenit unul în încercarea lor de a susține lupta pentru acest titlu. Este adevărat, ne putem gândi și la alte orașe și prima întrebare pe care mi-o pun când sunt în România este „De ce Craiova? Am descoperit un oraș cu calități minunate, cu o istorie foarte bogată, cu clădiri foarte frumoase și cu o multitudine de probleme de rezolvat (…) Noi suntem acolo să dăm îndrumare și să venim cu competențele noastre atunci când este nevoie. Dar cred că pentru un număr foarte mare de oameni tineri din Craiova, acest proiect va fi proiectul secolului și sper că tot ceea ce se va schimba în România va fi cu ajutorul tinerei generații și astfel sperăm ca orașul Craiova să obțină acest titlu“, a declarat de Maer, potrivit lupamea.ro.
Un alt membru al clubului din Bruxelles este Armand de Decker. El face parte din galeria membrilor de onoare și a ajuns în atenția publicului din România cu ocazia votului din Diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie. Ministru de stat, primar al comunei Uccle și fost președinte al parlamentului din Bruxelles în perioada 1995-1999, De Decker s-a declarat mirat de cozile pe care românii le făcuseră la Ambasada României din Bruxelles. „I-am spus ambasadorului că ar trebui să accelereze procesul în secţiile de votare pentru ca lucrurile să meargă mai repede şi cât mai mulţi oameni posibil să voteze cât mai repede“, spunea el atunci, din calitate de primar.

Gazeta de Sud susține proiectul „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“, dar consideră că Primăria Craiova și Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană trebuie să cheltuiască transparent banii publici pentru evenimentele pe care le organizează în acest scop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS