14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu obținut credite de aproape 500.000 de lei cu acte false

Au obținut credite de aproape 500.000 de lei cu acte false

Procurorii DIICOT din Craiova au dispus trimiterea în judecată a 20 de inculpați, toți fiind acuzați că au obținut de la mai multe bănci credite de consum folosind acte false, prejudiciul total fiind de aproape o jumătate de milion de lei.

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 20 de inculpați, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din Craiova au reținut că „afacerea“ prin care au fost păgubite 13 bănci a fost pusă pe picioare de Mihaela Bucică (fostă Palamariuc) și de Irina Dimian.
Anchetatorii au reținut că, în cursul anului 2006, atât Mihaela Bucică, administratoarea unei societăți comerciale, cât și agentul de vânzări, contabilul sau șoferul firmei, au contractat o serie de credite de consum, folosind contracte de muncă și adeverințe de venit emise de societate.
În același an, două persoane care nu aveau legături de muncă efective cu firma au obținut credite de consum, folosind acte false, atât contracte de muncă semnate de ambele părți, cât și adeverințe de venit emise de inculpatele Mihaela Bucică și Irina Dimian în numele societății.
„Constatând eficiența unor astfel de manopere, respectiv ușurința cu care se pot obține credite de consum de la instituțiile bancare prin folosirea unor astfel de acte false (contacte fictive de muncă și adeverințe de venit emise de societate) în perioada 2007 – 2008 inculpatele Bucică Mihaela Vasilica și Dimian Irina dezvoltă o adevărată afacere, constând în obținerea unor sume importante de bani în acest mod. Cu ajutorul inculpaților Oprea Cornel și Constantin Titu Dumitrescu sunt recrutate o serie de persoane aflate într-o situație materială precară, cărora li se întocmesc acte false în vederea obținerii de credite de consum“, au reținut procurorii DIICOT din Craiova.
În urma anchetei, au fost identificate peste 40 de persoane cărora li s-au întocmit contracte de muncă fictive sau adeverințe de venit false, 24 obținând credite de consum în valoare totală de 480.558 de lei și 31.270 de euro. În cazul altor cinci persoane, băncile au refuzat acordarea de credite de consum.
Anchetatorii au mai stabilit că cea mai mare parte a banilor au ajuns la Mihaela Bucică, Irina Dimian, Cornel Oprea și Constantin Titu Dumitrescu, persoanele recrutate de ei primind practic un comision.
„Se reține că inculpatele Bucică Mihaela Vasilica și Dimian Irina au inițiat această activitate infracțională, alături de inculpatul Dumitrescu Titu Constantin, concubinul celei dintâi, recrutând persoane în vederea obținerii unor credite bazate pe acte false, activitate la care a aderat ulterior și inculpatul Oprea Cornel, care, la rândul lui, a recrutat alte persoane în același scop“, mai spun procurorii craioveni.

Un dosar cu 20 de inculpați

Anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpați pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Alte 16 persoane recrutate de cei patru, cele care au solicitat direct creditul, au fost deferite justiției pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune sau tentativă la înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, iar la termenul de pe 28 noiembrie, instanța a hotărât să amâne cauza pentru 16 ianuarie, când urmează să fie audiați trei inculpați care sunt plecați din țară.
BRD, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Cec Bank, Piraeus Bank, Unicredit Țiriac Bank și Raiffeisen Bank sunt părți vătămate în acest dosar penal, iar Kruk Internațional, BCR, OTP Bank, Romexterra Bank și ING Bank s-au constituit părți civile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS