6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul Istoric, pregătit pentru sosirea iernii

Centrul Istoric, pregătit pentru sosirea iernii

Centrul Istoric al Craiovei va fi iluminat cu noii stâlpi de secol XIX cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cel puțin asta și-a propus constructorul RECON SA, care mai are doar câteva detalii de rezolvat până să intre pe ultima stradă neatacată din proiect, C. Nicolaescu-Plopșor. Până atunci, va începe lucrul la terenul din spatele blocurilor de pe Theodor Aman, strada amintită va fi pavată, la fel și zonele din jurul blocurilor. Iar pe timp de seară, în curând, trecătorii vor putea admira iluminatul arhitectural montat recent pe Biserica „Sfântul Ilie“.

Cei care se vor plimba după 20 decembrie prin Centrul Istoric al Craiovei o vor face în lumina noilor stâlpi de secol XIX. Cel puțin asta își dorește constructorul RECON SA, care nu s-a oprit din lucru în ciuda frigului și nu o va face nici măcar între Crăciun și Revelion.

Se pregătește terenul pentru piațeta din spatele blocurilor

Următorii pași pentru cei care se ocupă de revitalizarea Centrului Istoric al Băniei sunt lucruri de detaliu, care vor duce, inevitabil, la mutarea lucrărilor pe strada C. Nicolaescu-Plopșor, singura rămasă neatacată din proiect. Până atunci, „pentru aceste zile, avem promisiunea că cei de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova vor începe lucrările de amenajare a spațiului din spatele blocurilor de pe Theodor Aman. Zona nu a fost inclusă în proiectul de revitalizare, așa că nu o putem reface noi. Ceea ce am făcut, însă, a fost să pregătim terenul pentru sosirea lor. Aici se dorește a fi o piațetă cu pavele, băncuțe, o zonă de recreere pentru locatari“, a spus ing. Victor Golfiță, șef de șantier din partea constructorului. Tot în aceste zile încep lucrările și la pavajul din jurul blocurilor, inclusiv la alei, iar stâlpii vechi pot fi oficial dați jos, pentru că toate racordurile noi au fost mutate pe noii stâlpi.

Încep lucrările și la toaletele publice din English Park

Fiindcă mașinile cu tonaj greu care ar fi trebuit să transporte materiale de construcții la casele de pe strada Lipscani și-au terminat, aproximativ, treaba, în două săptămâni va începe și pavarea definitivă cu granit a străzii Theodor Aman. Așa cum a fost relatat în mai multe rânduri, accesul auto al riveranilor în spatele blocurilor și în curți va fi făcut prin intermediul unor bolarzi retractabili, amplasați în trei puncte strategice ale perimetrului: pe străzile Nicolaescu-Plopșor, Panait Moșoiu și Theodor Aman. Totodată, în vreme ce unii dintre muncitori vor lucra la pavajul amintit, alte echipe se vor concentra pe lucrările de reamenajare a toaletelor publice din English Park. „În funcție de cum este vremea, pe lângă toalete vom încerca să lucrăm și la carosabilul din jurul English Park, pe câte o bandă. În acea zonă, trebuie să coborâm instalațiile în pământ și să reabilităm carosabilul“, a precizat Golfiță.

„Toate casele din perimetrul Centrului Istoric vor fi renovate“

În ceea ce privește fațadele caselor din Centrul Istoric, constructorul are promisiuni de la toți proprietarii și asigură că toate casele vor fi renovate până la 15 mai 2015. „Din discuțiile pe care le-am avut cu proprietarii, putem să spunem că până la data oficială de încheiere a lucrărilor, la anul, pe 15 mai, toate casele din perimetrul Centrului Istoric vor fi renovate. În ceea ce privește casele aflate în proprietatea RAADPFL, în momentul de față se execută lucrări la două case din opt ale regiei. Nu știu, însă, ce se va întâmpla cu casa de pe strada Olteț (casa cu copac – n.r.). În rest, a mers puterea exemplului. Oamenii au văzut cum arată o casă renovată și s-au convins singuri“, a mai spus șeful de șantier.
Legat de o altă parte importantă a proiectului, pentru Biserica „Sfântul Ilie“ s-a obținut autorizația de demolare a gardului care o înconjoară. Lucrările nu pot începe, însă, până când nu se va intra și pe strada Nicolaescu-Plopșor. Până atunci, constructorul RECON a montat deja iluminatul arhitectural pe lăcașul de cult, însă acesta nu este pornit oficial, fiind făcute doar probe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS