6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBuluceală şi leşinuri la fasolea şi cârnaţii de 1 Decembrie

Buluceală şi leşinuri la fasolea şi cârnaţii de 1 Decembrie

Ziua Naţională a fost din nou un prilej pentru ca târgujienii şi nu numai să beneficieze de fasolea, cârnaţii şi vinul fiert oferite de autorităţi. O persoană a fost luată cu ambulanţa după ce a leşinat, iar alţi cetăţeni s-au simţit rău, după ce au fost prinși în înghesuiala de la restaurantul unde s-au servit fasolea cu cârnaţi şi vinul fiert. Înainte de a se înfrupta din bucatele tradiţionale oferite de Primăria şi Consiliul Local Târgu Jiu, aproximativ 700 de persoane au asistat la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie. Acestea au debutat la ora 10.00, în Piaţa Prefecturii din centrul municipiului Târgu Jiu. Aici au fost prezenţi preoţi, autorităţi locale şi judeţene, şefi de instituţii deconcentrate, militari, poliţişti şi jandarmi, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice. De asemenea, câteva sute de cetăţeni au venit să urmărească programul manifestărilor organizate de Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Târgu Jiu. Timp de aproximativ o oră şi un sfert, spectatorii au urmărit discursurile autorităţilor, fiind intonat la început Imnul Naţional.

Mitropolitul, prezent la Târgu Jiu

Între cei care le-au vorbit celor prezenţi în centrul oraşului s-au aflat prefectul de Gorj, Alin Văcaru, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru şi Mitropolitul Olteniei, Irineu Popa. A fost, de altfel, şi motivul pentru care slujba oficiată de un sobor format din peste zece preoţi a durat mai mult decât în ultimii ani. Manifestările dedicate Zilei Naţionale au continuat cu o festivitate de depunere de coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din zonă, un program artistic evocator, precum şi cu defilarea Gărzii de Onoare. Imediat după încheierea festivităţilor, cele peste 700 de persoane prezente în Piaţa Prefecturii au trecut strada la restaurantul Parc, unde Primăria Târgu Jiu a oferit tradiţionala fasole cu castraveciori muraţi şi cu vin fiert. Singura diferenţă faţă de anii trecuţi a fost că în locul ciolanului s-au pus cârnăciori.

Ambulanţă în loc de fasole

Nu pentru toată lumea Ziua Naţională a fost un prilej de sărbătoare şi de bucurie. Una dintre persoanele prezente la restaurant a leşinat. A fost chemată o ambulanţă, iar cetăţeanul care suferise o lipotimie a primit îngrijiri de specialitate şi a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. În sala restaurantului amintit erau numai 600 de locuri, iar cei care au ajuns mai târziu au fost nevoiţi să aştepte la uşă. Pentru ca oamenii să nu se calce în picioare şi să nu apară incidente, ordinea a fost asigurată de mai multe echipaje de poliţişti locali. Pentru autorităţi a fost, de asemenea, pregătită o sală de 200 de locuri. În total, de Ziua Naţională au fost servite 2.100 de porţii de fasole şi peste 400 de litri de vin fiert. „Toate costurile au fost suportate de către consiliul local. A fost aprobată pentru această acţiune suma de 27.000 de lei. Am avut disponibile 2.100 de porţii de fasole cu cârnăciori şi castraveciori muraţi, plus câte un pahar de vin fiert. Am avut 400 de litri de vin în total. Acţiunea este deja o tradiţie şi se organizează din anul 2000 încoace. Lumea deja ştie că la Târgu Jiu se serveşte fasole şi vin fiert. E o tradiţie de Ziua Naţională“, a declarat Teodora Ciobanu, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Târgu Jiu.
Primăria a arborat pe străzile din municipiu peste 500 de steaguri tricolore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS