5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj24 de utilaje de deszăpezire pentru drumurile naţionale

24 de utilaje de deszăpezire pentru drumurile naţionale

Utilajele acţionează cu precădere în zona Rânca
Utilajele acţionează cu precădere în zona Rânca

Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale a reuşit să suplimenteze numărul utilajelor care acţionează la deszăpezire. După ce a fost reziliat contractul cu firma Coremi Inter, patronată de omul de afaceri Nicolae Sarcină, Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu s-a văzut pusă în situaţia de a nu avea utilajele necesare pentru deszăpezirea drumurilor naţionale pe care le administrează. De amintit că firma din Rovinari nu a putut prezenta toate utilajele solicitate conform caietului de sarcini. Prin urmare, conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a recomandat la nivel local să fie reziliat contractul cu firma de deszăpezire Coremi şi să se găsească alte firme. Deocamdată, conducerea Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a reuşit să aducă în Gorj mai multe utilaje de la secţiile din judeţele Olteniei, respectiv Olt, Mehedinţi şi Dolj. Dacă va fi necesar, în Defileul Jiului vor fi solicitate utilaje şi de la secţia din Hunedoara. Trebuie precizat că firma care a câştigat iniţial deszăpezirea a câştigat şi o parte din modernizarea drumului naţional ce trece prin Defileul Jiului, alături de un constructor din Spania. Conform procedurilor, de deszăpezire se ocupă constructorul către care a fost predat drumul pentru a fi modernizat.

Sunt disponibile o treime din utilaje

Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că instituţia pe care o conduce are la dispoziţie în prezent 24 de utilaje de diferite tipuri. Acestea acţionează în principal în zona submontană şi montană. Momentan nu a fost necesară suplimentarea, însă cu siguranţă că dacă va ninge va fi nevoie de o suplimentare. Pentru cea mai grea iarnă posibilă, în Gorj ar fi necesar ca aproximativ 70 de utilaje să deszăpezească drumurile naţionale. În condiţiile iernii de anul trecut, necesarul a fost de doar 43 de utilaje: „Luni (ieri – n.r.) avem la dispoziţie 24 de utilaje care pot acţiona oricând şi unele dintre ele acţionează. A fost împrăştiat material antiderapant pentru a stopa poleiul. Probleme ne-a pus şi ploaia îngheţată. Cele mai multe intervenţii le-am avut şi le avem pe DN 67C, între Novaci şi Rânca, pentru a ţine drumul deschis. Încet-încet se apropie sărbătorile şi trebuie să acţionăm permanent să nu se acumuleze zăpadă şi gheaţă. Este tot spre binele drumarilor şi al şoferilor. Vom face şi o selecţie de ofertă, să găsim restul de utilaje la firme de specialitate. Ne este foarte greu pentru că oamenii au deja contracte şi lucrează în alte zone“, declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Cod galben de ninsori în Gorj

Potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie, ieri, la ora 14.00, a intrat în vigoare codul galben de ninsori, strat de zăpadă și intensificări ale vântului, valabil în 27 de județe, între care se numără și Gorjul. Avertizarea este valabilă până în această seară, marţi, la ora 22.00. „În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, unde local stratul de zăpadă nou-depus va depăşi 10…15 cm. Vântul va avea intensificări, cu viteze care vor depăşi la rafală 50…60 km/h în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, iar la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 km/h. Local şi temporar, zăpada va fi viscolită“, au anunțat reprezentanții Agenţiei Naţionale de Meteorologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS