11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinanţele publice au stabilit un nou prejudiciu la RAAN

Finanţele publice au stabilit un nou prejudiciu la RAAN

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin se scufundă în datorii. La cele două sute de milioane de euro strânse la intrarea în insolvenţă se adaugă acum încă zece milioane de euro, un prejudiciu pe care Administraţia Finanţelor Publice Mehedinţi l-a constatat în urma unui control de fond. Compania a prejudiciat bugetul statului şi cel al asigurărilor de sănătate cu această sumă în perioada 2008 – 2013. Banii nu pot fi recuperaţi deocamdată, aşa că ANAF îi adaugă la creanţele precedente cu care s-a înscris la masa credală. În fapt, statul este printre principalii creditori ai companiei din Severin.
Administraţia Finanţelor Publice a finalizat lunile trecute cel mai recent control la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.
„Începând  cu luna februarie, s-a desfăşurat la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare un control de fond, pe o perioadă de şase ani: 1.01.2008 – 31.12.2013. Controlul s-a desfăşurat din februarie până în august şi a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ zece milioane de euro, pe surse acesta fiind 14 milioane de lei – debit şi dobânzi la impozit pe profit, 25 de milioane de lei TVA plus dobânzi şi 2,3 milioane la CAS-uri“, a explicat directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi, Cosmin Durac.
Debitul la impozitul pe profit, TVA plus dobânzi şi contribuţiile la asigurările de sănătate neplătite în cei şase ani care au fost verificaţi însumează un prejudiciu de 41,3 milioane de lei. Prefectul de Mehedinţi susţine că trebuie depistaţi cei care au contribuit la crearea acestuia.
„Dânşii au organizat câteva controale pe o perioadă mai lungă de timp şi au descoperit un prejudiciu de aproximativ zece milioane de euro. Am vrut să mă asigur că este finalizat controlul şi că documentaţia se află la organele responsabile pentru a-i trage la răspundere pe cei care au contribuit la producerea acestui prejudiciu“, a declarat săptămâna aceasta prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea.

Prejudiciul este greu de recuperat

Organele de control susţin că prejudiciul constatat la TVA s-a creat prin nerespectarea calităţii cărbunelui din contract. Astfel a fost adusă la termocentrală materie primă de o calitate proastă, iar finanţiştii au scăzut valoarea TVA, în timpul controlului.
Un exemplu în acest sens, care a ajuns şi pe masa procurorilor, este un contract de 100 de mii de tone de cărbune pe care SC Grup Star Import Export SRL l-a încheiat cu RAAN. În spatele acestei firme sunt mai mulţi romi de la Strehaia, care, după încheierea contractului, în loc să transporte cărbune energetic de bună calitate la Termocentrala de la Halânga (Romag Termo), a adus un şlam cărbunos produs dintr-un deşeu de depozit industrial de lângă Reşiţa. Ulterior, au apărut şi probleme la morile de măcinat ale termocentralei fiindcă acest deşeu conţinea bulgări de zgură şi plase de sârmă. După ce au văzut contractul, procurorii au început urmărirea penală împotriva a cinci persoane din Strehaia, care conduc firma respectivă.
Între timp, statul încearcă să recupereze prejudiciul, dar procedura este extrem de dificilă, dat fiind faptul că Regia este în insolvenţă.
„Vom încerca recuperarea acestor sume, dar
RAAN-ul este în insolvenţă. Noi ne-am înscris şi la masa credală, iniţial, cu o sumă de 107 milioane de lei, ne mai înscriem şi cu cei 41 de milioane de lei stabiliţi în urma controlului şi urmează procedura de insolvenţă“, a mai spus Durac.
Situaţia financiară a RAAN este în continuare dificilă. Angajaţii nu şi-au primit lichidarea pe 23 noiembrie, iar dacă banii nu vor fi achitaţi, sindicaliştii pregătesc noi forme de protest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS