17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSolicitare organizare referendum cu privire la Centrala de la Kozloduy

Solicitare organizare referendum cu privire la Centrala de la Kozloduy

Către,
CONSILIUL JUDEŢEAN DOLJ
CONSILIUL JUDEŢEAN MEHEDINŢI
CONSILIUL JUDEŢEAN OLT
CONSILIUL JUDEŢEAN TELEORMAN
Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – CLUB CRAIOVA cu susţinerea Asociaţiei C.R.O.N.O. – Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia, Fundaţiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (F.D.E.S.), Asociaţiei Dăbuleni Împreună pentru Viitor, Tineri în Europa – Călăraşi, Institutului Român pentru Promovarea Femeii şi Asociaţiei EUROAGORA, în temeiul Legii nr.3/2000 privind
organizarea şi desfăşurarea referendumului, vă adresează solicitarea de a organiza în judeţul dvs. un referendum local cu privire la funcţionarea Centrale Nucleare de la Kozlodui.
Vă informăm că reprezentanţii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui au organizat în luna noiembrie câteva dezbateri publice cu privire la funcţionarea şi „modernizarea” Centralei Nucleare de la Kozlodui. În cadrul acestor dezbateri, care au avut doar un caracter formal, au fost prezentate analize tehnice realizate de oficialii bulgari, fără a se oferi garanţii reale că funcţionarea aceste iinstalaţii nu va afecta sănătatea populaţiei româneşti şi bulgare, precum şi mediul înconjurător.
De fapt, se repetă situaţia dezbaterilor organizate de oficialii bulgari, în anul 2011, pe tema construirii unui mega – depozit de deşeuri
radioactive la Kozlodui, când opiniile exprimate de autorităţile româneşti, de reprezentanţii comunităţilor şi ai societăţii civile nu au avut vreun impact major asupra iniţiativei oficialilor bulgari.
Organizarea unui referendum în Judeţul dvs., în care cetăţenii să răspundă prin DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu  funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui – Bulgaria?”, poate oferi oportunitatea de a opri această instalaţie care pune în pericol sănătatea cetăţenilor dvs. şi mediul înconjurător.
Legislaţia europeană oferă cetăţenilor europeni posibilitatea de a-şi exprima opiniile cu privire la problemele majore din regiunea unde locuiesc, referendumul reprezentând unul dintre cele mai importante mecanisme de consultare democratică.
Funcţionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui a fost mereu afectată de incidente şi probleme de exploatare.
Considerăm că toate acestea au afectat starea de sănătate a populaţiei din Judeţul dvs., mai ales dacă luăm în considerare incidenţa cazurilor de cancer.
Rezultatul referendumului local va fi comunicat Parlamentului şi Guvernului României, Guvernului Bulgariei, precum şi Parlamentului European şi Comisiei Europene, pentru a face cunoscută opinia cetăţenilor Judeţului dvs. cu privire la funcţionarea Centralei Nuc
leare de la Kozlodui, instalaţie care în opinia noastră este o adevărată „Bombă Nucleară cu ceas a Balcanilor”.
În speranţa unui răspuns pozitiv,în spiritul respectării dreptului la sănătate şi dreptului la un mediu curat al cetăţenilor Judeţului dvs.
Cu stimă,
Carla Stoica, Preşedinte APD –Club Craiova
Pr. Marcel Răduţ Selişte, Coordonator Programe APD – Club Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS