6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUtilajele de deszăpezire, plătite cu sute de lei să stea

Utilajele de deszăpezire, plătite cu sute de lei să stea

Utilajele sunt plătite şi pentru staţionare
Utilajele sunt plătite şi pentru staţionare

Primăria Târgu Jiu va plăti sume importante pentru utilajele de deszăpezire care vor staţiona atunci când nu se vor afla pe teren, să curăţe străzile. Potrivit contractului, utilajele de deszăpezire beneficiază de două tipuri de tarife. Unul a fost calculat pentru perioada de staţionare, adică pentru zilele când nu se intervine, întrucât nu e cazul, iar al doilea tarif vizează zilele când se acţionează. Potrivit conducerii SC Edilitara Public, firma primăriei care asigură deszăpezirea în Târgu Jiu, tarifele care vor fi plătite pentru utilajele ce staţionează sunt între 20 şi 30 de lei pe oră, pentru maximum opt ore. Tariful plătit pe o zi întreagă, respectiv de opt ore de staţionare, va varia între 160 şi 240 de lei. De asemenea, tariful pentru fiecare oră de funcţionare va fi de 110 lei, pentru maximum de opt ore plătite pe zi. Pentru serviciile de deszăpezire din acest sezon de iarnă, respectiv pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie, a fost alocată suma de două milioane de lei. Anul trecut, a fost cheltuită suma de 1,5 – 1,6 milioane de lei.

Vor interveni şi la Rânca, la nevoie

Alexandru Zaharia, şeful Edilitara Public SA, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că pentru deszăpezirea din acest an sunt disponibile 16 utilaje, din care opt au fost închiriate. De asemenea, mai sunt de rezervă alte patru utilaje. „Pentru anul acesta am reuşit să achiziţionăm echipamentul necesar, lamă şi sărăriţe, să dotăm un utilaj. Încet-încet, ne vom face baza noastră. Acum jumătate le avem închiriate. Tariful este între 20 şi 30 de lei pe oră pentru opt ore la staţionare şi 110 lei ora pentru opt ore la funcţionare. Unele preţuri au mai scăzut, altele s-au mai echilibrat, prin scăderea CAS. Banii care nu vor fi cheltuiţi vor rămâne la bugetul local. Deszăpezirea în oraş şi prin cartiere este mult mai dificilă decât pe drumurile drepte, din afara localităţilor. Noi suntem pregătiţi ca în funcţie de vreme şi la solicitările Drumurilor Naţionale să mergem să ajutăm la deszăpezire la Rânca“, a precizat Alexandru Zaharia, şeful Edilitara Public.

Vin utilajele şi pentru Drumurile Naţionale

Ion Tudor, directorul Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că în judeţ au început să sosească utilaje de la secţiile din Dolj, Olt şi Mehedinţi. Secţia de la Târgu Jiu se află în situaţia de a nu avea o societate care să deszăpezească drumurile naţionale din judeţ, după ce a fost reziliat contractul cu firma Coremi Inter. Societatea care câştigase licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu a reuşit să prezinte utilajele de deszăpezire prevăzute în contract. Valoarea bugetului pentru deszăpezirea din acest sezon de iarnă pe drumurile naţionale din Gorj este de cinci milioane de lei. Pentru a nu fi prinşi pe picior greşit până la organizarea unei licitaţii sau până la identificarea unor societăţi de profit, drumarii din Gorj au solicitat trimiterea de utilaje de la secţiile din judeţele vecine. Primele dintre acestea au ajuns ieri la Târgu Jiu. Deja în zona submontană a judeţului Gorj a început să ningă şi este nevoie de intervenţia utilajelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS