8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei școli din Dolj au redeschis șantierele pentru reabilitare

Trei școli din Dolj au redeschis șantierele pentru reabilitare

La Liceul Tehnologic „George Bibescu“, Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova și Liceul Teoretic Bechet s-au redeschis, în această perioadă, șantierele de construcție, reabilitare și modernizare a clădirilor. Potrivit directorilor, a fost nevoie ca lucrările să se reia în plin an școlar pentru că acum s-a găsit finanțare. Inițal, investițiile care prevăd atât construire de campusuri școlare, dar și reabilitare termică și modernizarea vechilor clădiri au fost începute în 2007, dar abandonate la scurt timp. Pe noile contracte, finanțate de această dată din fonduri europene, termenul de execuție este decembrie 2015. Pentru a putea respecta această dată, directorii spun că este nevoie să se lucreze chiar și pe perioada iernii. Totodată, aceștia au dat asigurări că șantierele nu vor reprezenta un pericol pentru elevi.

La Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova au început în 2007 investițiile pentru construirea unui campus școlar cu locuri de cazare destinate atât elevilor, cât și profesorilor. Proiectul a prevăzut însă și reabilitarea tuturor corpurilor de clădire pe care le deține școala. „Nu s-a realizat însă decât studiul de fezabilitate, proiectarea și am făcut licitațiile. În privința lucrului efectiv pe șantier în 2008, doar s-au deviat conducta de alimentare cu apă a Craioviței și canalizările care erau pe amplasamentul unde era construcția campusului“, a declarat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova. Din luna noiembrie a acestui an însă, utilajele au revenit în curtea unității de învățământ. „A apărut în curtea școlii un munte de pământ, ceea ce înseamnă că s-a creat spațiul pentru fundația campusului și urmează să se cofreze și să se treacă efectiv la lucrări. Se va construi o clădire cu 100 de locuri de cazare pentru elevi în 50 de camere, cantină, ateliere școală. După cum știți, suntem vitregiți pentru că atelierele sunt la Colegiul «Nicolae Titulescu». De data aceasta vom avea atelierele noastre, o bază sportivă în aer liber și un corp de zece garsoniere pentru cadrele didactice navetiste în ideea de a oferi condiții cât mai bune profesorilor cu performanțe. Ordinul de începere a lucrărilor a fost cu data de 10 noiembrie“, a subliniat managerul Petre Cauc.

Iarna, se va lucra la interior

Construirea noilor clădiri în curtea Liceului „George Bibescu“ din Craiova are ca termen-limită de finalizare data de 31 decembrie 2015, dar în câteva săptămâni aceste investiții ar putea fi întrerupte din cauza condițiilor meteorologice. Directorul liceului spune însă că investiția nu va fi stopată definitiv pe perioada iernii. „Proiectul este de reabilitare a grupului școlar ca școală de arte și meserii, adică transformarea unei locații cu destinație de școală generală, așa cum am preluat-o în 1997, într-o școală tehnologică, în care să existe condițiile necesare pentru pregătirea elevilor în acest domeniu. Prin urmare, odată ce va începe iarna, se va trece de la construirea clădirilor la modernizarea corpului existent al școlii.
Sunt prevăzute reabilitări în localul existent, anvelopare termică, refacerea teraselor. Se va moderniza atât localul actual al liceului, cât și sala de sport. Din 1997 nu s-au făcut decât lucrări de igienizare și întreținere și asta este vizibil. Pardoseala la sala de sport nu este într-o stare foarte bună. Va fi o perioadă grea și pentru elevi, și pentru profesori. Am decis să eliberăm pe rând câte un etaj pentru ca elevii să nu se intersecteze cu constructorii“, a declarat directorul liceului.

Se reabilitează laboratoarele de la Colegiul „Ștefan Odobleja“

S-au redeschis șantierele și la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Se reabilitează corpul de clădire în care sunt amenajate laboratoarele pentru practica elevilor. „De această lucrare vor beneficia 2.000 de elevi. Sunt 32 de laboratoare, 10 de informatică, 8 laboratoare tehnologice, două biblioteci, o sală de lectură, patru laboratoare de fizică, biologie, chimie, șapte săli specialitate. Amenajările au început deja la etajul III. Totodată, se lucrează și la anveloparea clădirii pe exterior. Termenul de execuție este de șase luni. Se va lucra și în sezonul rece, și ne așteptăm ca în vară să avem o clădire dotată la standarde europene“, a declarat Aurora Somin, directoarea Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Investiția de modernizare a laboratoarelor acestui liceu a început în 2009, când s-au alocat 200.000 de lei, bani care au fost însă utilizați pentru studiul de fezabilitate și pentru a achiziționa o parte din materiale.

S-au reluat lucrările și în Bechet

Situația este similară și la Liceul Teoretic Bechet, unde a reînceput construcția campusului, dar și reabilitarea clădirilor. „Noi suntem ceva mai avansați cu investițiile. S-au ridicat două niveluri la un nou sediu al școlii și este posibil ca până când se răcește vremea să se și acopere, avem deja primul etaj la blocul de garsoniere, fundația la clădirea în care va fi cantina și un club al școlii. Se lucrează intens și în weekend. Vom reabilita și o clădire veche a școlii, însă lucrarea la acest corp se va derula pe perioada vacanței de vară pentru că nu avem spațiile necesare să mutăm elevii“, a declarat Ileana Costa, directoarea Liceului Teoretic Bechet. În cazul obiectivului de investiții de la Bechet, termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2015, după cum a precizat managerul liceului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS