9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTinerii fără experienţă în muncă îngroaşă rândurile şomerilor

Tinerii fără experienţă în muncă îngroaşă rândurile şomerilor

Tinerii încep goana după un loc de muncă încă de pe băncile şcolii
Tinerii încep goana după un loc de muncă încă de pe băncile şcolii

În timp ce, în majoritatea ţărilor europene, ucenicia la locul de muncă este extrem de solicitată, în România puţini angajatori încheie contracte cu tineri fără experienţă, luaţi de pe băncile şcolii. În judeţul Dolj, în 2013 şi 2014, angajatorii au încheiat doar şase contracte de ucenicie.

Ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor cu vârste peste 16 ani, care doresc să îşi completeze bagajul de cunoştinţe teoretice, pornind de la situaţii profesionale reale, direct la locul de muncă. „Pe de altă parte, ucenicia se adresează angajatorilor care doresc să îşi asigure forţă de muncă, de calitate, calificată, în funcţie de cerinţele proprii. Ucenicia la locul de muncă se realizează în baza unui contract individual de muncă de tip particular încheiat pe durată determinată prin care ucenicul se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unui angajator care are obligaţia să îi asigure salariu şi toate condiţiile necesare formării profesionale“, a menţionat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.

Pentru fiecare ucenic, angajatorul primeşte 300 de lei de la stat

Formarea profesională a ucenicului cuprinde pregătirea teoretică şi practică sau, după caz, numai pregătirea practică, şi are ca rezultat dobândirea unui certificat de competenţe profesionale. Este important de menţionat că angajatorii care încheie contracte de ucenicie cu tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani beneficiază de anumite drepturi. „Astfel, cei care încheie contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia pot solicita şi beneficiază, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă. Valoarea acestui indicator este în prezent de 500 de lei, deci primesc pentru fiecare ucenic 300 de lei. În baza noastră figurează doar şase contracte de ucenicie, trei derulate în 2013, iar alte trei în acest an, toate pentru meseria de mecanic agricol“, a completat Alina Ghercioiu. Din bugetul anual de 2.900.000 de lei prevăzut pentru promovarea măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă au fost repartizate, spre exemplu, fonduri de peste 660.000 de lei numai pentru stimularea angajatorilor doljeni care încadrează absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ. În situaţia în care nu există solicitări din partea agenţilor economici doljeni, fondurile alocate se redistribuie pentru celelalte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă prevăzute de lege, pentru care există un număr mai mare de solicitări sau pot fi redistribuite către alte judeţe, la solicitarea acestora.
În ceea ce priveşte durata contractului de ucenicie, aceasta se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Astfel, dacă practicantul doreşte dobândirea unei calificări de nivel 1, perioada de ucenicie nu trebuie să fie mai mică de 12 luni, dacă acesta urmăreşte dobândirea unei calificări de nivel 2, perioada de pregătire nu trebuie să fie mai mică de 24 de luni, iar dacă acesta are în vedere obţinerea unei calificări de nivel 3, termenul de pregătire nu trebuie să se situeze sub 36 de luni.
Salariul de bază lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă, este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS