8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDebut regizoral la Naționalul craiovean

Debut regizoral la Naționalul craiovean

Dragoș Mușoiu, tânărul regizor care va pune în scenă  la Naționalul craiovean piesa „Spargerea“
Dragoș Mușoiu, tânărul regizor care va pune în scenă
la Naționalul craiovean piesa „Spargerea“

Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova pregătește, pentru începutul de an, noi producții, printre care și spectacolul „Spargerea“, în regia tânărului Dragoș Alexandru Mușoiu.

Spectacolul „Spargerea“, dramatizare după nuvela „Jaf armat“ semnată de scriitorul Răzvan Petrescu, este proiectul câştigător din cadrul celei de-a IV-a ediții a concursului destinat tinerilor regizori şi scenografi în 2014 organizat de Naționalul craiovean. Regizorul care îl va pune în scenă este Dragoș Alexandru Mușoiu, reprezentația fiind primul său proiect într-un teatru profesionist.
„Am venit la Teatrul Național «Marin Sorescu» în urma unui concurs adresat tinerilor regizori. Competiția are niște cerințe foarte stricte. Trebuia să fie un text românesc, scris în ultimii zece ani, de preferat să nu mai fi fost jucat pe scenele din țară. Toate aceste cerințe limitează destul de mult posibilitățile de alegere. La noi nu se scrie teatru contemporan. Cine scrie o face pentru propriul spectacol. Nu doream să ratez concursul. E o șansă destul de rară pentru un proaspăt absolvent. În căutările mele am găsit absolut întâmplător, cu două-trei zile înainte de  expirarea termenului de trimitere a textelor, un volum al lui Răzvan Petrescu, «Rubato», în care am găsit povestirea «Jaf armat». Am citit-o și am știut că trebuie să o trimit cu orice preț. Mai erau câteva zile, trebuia să găsesc coechipierul, scenograful, care să mă ajute să fac schițele pentru a le trimite la Craiova. În timpul scurt pe care îl aveam la dispoziție trebuia să ne lămurim și noi despre ce este textul acesta, cam ce o să facem cu el, ce desenăm. Am găsit-o pe colega mea, Andreea Negrilă. Nu mai lucraserăm împreună. Ne știam de la niște cursuri comune de la masterat. Mi-a inspirat încredere. Am sunat-o. Ne-am întâlnit și o zi întreagă am întors textul pe toate părțile posibile și am reușit să structurăm proiectul pe care l-am trimis la teatru. Și am câștigat“, povestește tânărul regizor.
Claudiu Bleonț, Angel Rababoc, Adrian Andone, Iulia Lazăr Bleonț, Gabriela Baciu, Anca Dinu, Iulia Colan, Cătălin Vieru și Eugen Titu, actori ai Naționalului craiovean, ce fac parte din distribuție, vor construi o nouă producție alături de tânărul regizor Dragoș Alexandru Mușoiu. „Sunt oameni care aparțin aceleiași generații din care fac parte și personajele piesei. Au avut deschiderea de a privi de la vârsta de 25 de ani spre cea reală, a lor, încercând să pună cu mine în pagină raportul acesta de generații“, a precizat Dragoş Alexandru Muşoiu.
Spectacolul, primul pe care regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu îl face într-un teatru profesionist, va avea premiera în ianuarie 2015.
Detaliile se pun la punct. Se repetă, încep să se concretizeze idei, se pun la cap piesele ca într-un joc de puzzle. Se fac modificări. Se gândește deja un nou titlu pentru reprezentație. „Cred că ne vom opri asupra altui titlu «Spargerea». «Jaf armat», cel la care ne opriserăm inițial, te duce într-o singură zonă. «Spargerea» poate fi citit în multe feluri, iar din punct de vedere al percepției, spectacolul servește mai bine“, a dezvăluit regizorul.
Tânărul regizor crede în șansa sa și speră ca testul pe care îl va susține în fața publicului din Craiova să fie încununat de succes. „E debutul meu. Dați-mi măcar prima șansă! Este primul spectacol pe care-l fac în teatrul profesionist. O șansă trebuie să aibă toată lumea. La al doilea spectacol vom renegocia argumentele. Eu vreau să vină toată lumea, să vadă reprezentația“, a conchis regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS