15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSolomon mai stă după gratii

Solomon mai stă după gratii

Antonie Solomon  va afla abia pe 10 decembrie dacă va fi eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava
Antonie Solomon va afla abia pe 10 decembrie dacă va fi eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava

Fostul primar al municipiului Craiova, Antonie Solomon, va afla abia pe 10 decembrie dacă va fi eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava, unde execută o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru fapte de corupție.
Judecătoria Craiova a ad­mis pe 13 noiembrie propunerea de eliberare condi­ționată formulată de Penitenciarul Pelendava pentru Antonie Solomon, însă hotărârea instanței a fost contestată de procurorii anticorupție. Dosarul a ajuns abia ieri pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care va judeca contestația procurorilor pe 10 decembrie.
Pe 20 septembrie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Antonie Solomon la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și fals intelectual, alături de Cornel Penescu, fostul patron al firmei PIC și al echipei de fotbal FC Argeș. Solomon a fost arestat preventiv pe 3 martie 2010, când a fost acuzat de procurorii DNA că a primit 50.000 de euro mită de la omul de omul de afaceri Cornel Penescu, pentru emiterea a două autorizații. Este vorba despre autorizația de construire a hipermarketului PIC Craiova (40.000 de euro) și cea pentru prelungirea traseului nr. 13 al RAT până la magazinul PIC. Dosarul de corupție în care a fost judecat Solomon a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș, iar apoi strămutat la Tribunalul Galați. În septembrie 2010, fostul primar a fost eliberat din penitenciar, fiind judecat în continuare în stare de libertate. Ulterior, în iunie 2012, Antonie Solomon a candidat pentru un nou mandat de primar, însă a pierdut în fața Olguței Vasilescu, după care, în decembrie 2012, a candidat din partea PP-DD și a obținut un loc de senator. Cu această ocazie, dosarul de corupție în care era judecat a fost trimis magistraților Curții Supreme, care l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare în septembrie 2013.
Potrivit Codului Penal, o persoană condamnată înainte de a fi împlinit vârsta de 60 de ani poate fi eliberată condiționat dacă a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul pedepselor care nu depășesc zece ani. Potrivit legii, Antonie Solomon trebuia să execute 24 de luni de închisoare, însă comisia Penitenciarului Pelendava a admis eliberarea condiționată a fostului primar după ce acesta a executat numai 20 de luni de închisoare (Antonie Solomon a stat în arest preventiv șase luni, 3 martie – 8 septembrie 2010, și alte 14 luni în penitenciar). Potrivit reprezentanților Penitenciarului Pelendava, Antonie Solomon a beneficiat și de prevederile Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor. Astfel, în cazul deținutului major care prestează o muncă neremunerată se consideră patru zile executate din pedeapsă pentru trei zile de muncă. În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS