13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-au încălzit puțin, plătesc puțin

S-au încălzit puțin, plătesc puțin

Marin Văduva, președintele Asociației nr. 24 Brazda lui Novac, spune că facturile pentru luna octombrie sunt acceptabile
Marin Văduva, președintele Asociației nr. 24 Brazda lui Novac, spune că facturile pentru luna octombrie sunt acceptabile

Pentru căldura primită în octombrie, craiovenii au de plătit facturi între cinci și 107 lei. Proprietarii care au dat consum zero tot au de plătit pentru părțile comune și pentru calculul făcut de firmele de repartitoare. Reprezentanții asociațiilor de proprietari din Craiova spun că în octombrie a fost un consum mic de gigacalorii și, implicit, facturi mici.

Pentru căldura consumată în luna octombrie, craiovenii au de plătit sume modice. În funcție de consum, proprietarii au de achitat facturi cuprinse între cinci și 107 lei. Cele mai mici facturi le au locatarii cu repartitoare, dar costul nu reprezintă valoarea consumului de căldură dintr-un apartament, ci consumul pe părțile comune și prețul către firmele de repartitoare pentru calculație.
„Avem apartamente cu un consum individual zero, dar pe părțile comune vedem că este un consum în valoare de 5,59 lei pe țevi, 13,12 lei pe părțile comune, în total 18,72 lei plus taxa de calcul de 11,16 lei. Per total, facturile sunt acceptabile. De exemplu, pentru o garsonieră avem factură de 32,09 lei, dar și 42,63 lei. Vorbim de apartamente cu repartitoare. Un apartament necontorizat are o factură la căldură în valoare de 50 lei/garsoniera, dar 94 de lei și 79 de lei pentru un apartament cu două camere. Cea mai mare valoare este de 107 lei pentru un apartament cu două camere, necontorizat“, a explicat Petru Becheru, președintele Asociației de Proprietari „Romarta“.
Tot de ordinul câtorva zeci de lei sunt și facturile proprietarilor din Asociația de Proprietari nr. 19 Brazda lui Novac. „Nu sunt facturi mari pentru luna octombrie. Avem la un apartament cu două camere, costuri diferite pentru că acum se ține seama de SET (suprafața echivalentă termic) cum ar fi 38 de lei, 11 lei, 49 de lei, dar și 68 de lei. La cele cu repartitoare, costurile sunt mai mici pentru că locatarii și-au închis robineții. Aici avem facturi de 28 de lei, 45, 30, 26 de lei în funcție de consum pentru apartamente de trei camere. În schimb, cei care sunt la paușal și tot la trei camere au de plată doar pe componenta căldură 62 de lei, 67 de lei și 99 de lei“, a spus președintele Asociației de Proprietari nr. 19, Brazda lui Novac, Gheorghe Irimescu.

Consum mic, factură mică

Judecând după factura primită de la SC Termo Craiova SRL, asociațiile care încă nu au făcut distribuirea pe fiecare apartament spun același lucru: consum mic, factură mică.
„Este consum mic. Oamenii au mai făcut economie și, ca atare, și costurile cu energia termică sunt mici. Noi avem, de exemplu, la un bloc cu apartamente cu două camere, U6, scara 1, 421 de lei. Este valoarea întregii facturi trimise de furnizor. În blocul U7 avem garsoniere și trei camere, iar factura este de 260 de lei. Avem și facturi pe un bloc în valoare de 300 de lei, dar și de 1.300 de lei“, a afirmat Marin Văduva, președintele Asociației nr. 24 Brazda lui Novac

„Arși“ de calculație

Proprietarii care au făcut economie și au închis repartitoarele de costuri au plătit mai mult calculația, calculul făcut de firma de repartitoare, decât căldura pe care au consumat-o. Au strâns robinetul la calorifer, dar plătesc ce le calculează firma de repartitoare. „Avem blocuri cu repartitoare, unde proprietarii au plătit mai mult pentru calcularea facturii decât ce au consumat ei. De exemplu, în blocul M7 avem consum de nouă lei, iar cost calculație – 13 lei, dar și cost căldură – 13 lei și calculație – 17 lei. Firmele au făcut calculul, au luat costul pentru fiecare repartitor, care se adaugă la lista de plată“, a explicat Gheorghe Albu, președintele Asociației de Proprietari 1 „Mircești“.
La fel de „arși“ au fost și proprietarii care au dat consum zero pentru că și-au închis repartitoarele, dar au plătit pentru țevile care le tranzitează locuința pentru părțile comune și taxa pentru repartitoare. Este și cazul unor proprietari din Asociația de Proprietari „Romarta“ care au un consum zero, dar plătesc pentru consumul comun 12 lei plus 5,58 lei, taxa pentru repartitor, cu un total de peste 17 lei, alții ajungând la 19 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS