10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPăcăliți la impozit de stat

Păcăliți la impozit de stat

Contribuabilii sunt greu încercați de statul român
Contribuabilii sunt greu încercați de statul român

GdS a arătat deja cum au fost taximetriștii dublu impozitați de statul român. Cazul taximetriștilor se extinde la toate PFA-urile care aleg să fie impozitate la norma de venit. Acestea plătesc impozit inclusiv pe asigurările de sănătate. Astăzi vom vedea că dublu impozitate sunt și alte categorii de contribuabili, cum ar fi agenții de asigurări, experții contabili, tehnici și judiciari, dar și persoanele care obțin venituri din contracte de drepturi de autor sau convenții civile. În cazurile enumerate mai sus, statul le-a lăsat de ales: fie completează hârțoage și stau la coadă la Fisc, fie sunt dublu impozitați!

GdS arăta săptămâna trecută cum persoanele fizice autorizate (PFA) care optează pentru impozitarea la normă de venit plătesc contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) inclusiv pe sumele achitate la Fisc, ca impozit („Cum își bate statul joc de persoanele fizice autorizate“, 21 noiembrie 2014). Taximetriștii din Craiova, spre exemplu, care nu au achitat CASS în perioada 2008-2013 s-au trezit în situația să plătească penalități pentru întârzierea la plata CASS aplicat impozitului. Potrivit Legii nr. 95/2006 și Ordinului președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 617/2007, persoanele fizice cu activități din venituri independente trebuie să plătească o cotă de 5,5% aplicată „venitului net, determinat ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei și Finanțelor prin nomenclatorul activităților pentru care venitul se stabilește pe bază de norme de venit, în cazul persoanelor ale căror venituri sunt determinate pe bază de norme de venit“. Baza lunară de calcul atât în ceea ce privește cota CASS de 5,5%, cât și impozitul pe venit de 16% se raportează la cuantumul normei de venit. Apare deci o dublă impozitare: se plătește CASS pe impozit sau invers!

Plătești dacă vrei să eviți birocrația

Codul fiscal (art. 52) vorbește despre reținerea la sursă a impozitului reprezentând plăți anticipate pentru venituri din activități independente. Plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au datoria de a calcula, reține și vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate pentru mai multe categorii de venituri plătite. Este vorba de veniturile din drepturi de proprietate intelectuală; venituri din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum și a contractelor de agent (agenții de asigurări, spre exemplu); venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară. În cazul acestor categorii de venituri, se aplică o „cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă“. Avantajul acestui sistem de impozitare este că firma reține la sursă impozitul de 10% din venitul anticipat, dar ulterior contribuabilul trebuie să completeze Declarația 200 și să plătească diferența de 6% la venitul final. Cine vrea însă să completeze hârțoage și să stea la coadă la Fisc pentru a plăti impozite?
Din rațiuni evidente de evitare a birocrației, contribuabilii aleg aplicarea art. 52^1 din Codul fiscal, potrivit căruia aceștia pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca venit final. „Opțiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract și este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activității desfășurate pe baza acestuia“ (alin. 1). Impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul plății veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut (alin. 2). Impozitul calculat și reținut reprezintă impozit final (alin. 3). Așadar, dacă în cazul plăților anticipate, la cota de impunere de 10% se deduc contribuțiile sociale reținute la sursă, în cazul impozitului final de 16% baza de impunere este venitul brut, fără nici o referire la deducerea contribuțiilor. Cu alte cuvinte, pentru luxul de a evita birocrația cetățeanul plătește impozit și pe contribuțiile sociale!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS