9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova are un nou monument

Craiova are un nou monument

Alteţa Sa Regală Principele Radu, la ceremonia prilejuită de dezvelirea bustului Regelui Mihai I al României
Alteţa Sa Regală Principele Radu, la ceremonia prilejuită de dezvelirea bustului Regelui Mihai I al României

Alteţa Sa Regală Principele Radu a fost prezent ieri în Cetatea Banilor, cu ocazia ceremoniei prilejuite de dezvelirea bustului Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Monumentul este amplasat în Piaţa Tricolorului din vecinătatea Universităţii din Craiova, una dintre instituţiile din Bănie fondate prin semnătura Suveranului.
„Sunt nespus de bucuros că aveți atât de multe edificii cărora le sărbătoriți o vârstă respectabilă, instituții fondate acum un secol, care fac astăzi mândria locului alături de extraordinara zestre arhitectonică și de toată tradiția economică și de bunăstare pe care o aveți. Faptul că le și onorați așa cum se cuvine la o distanță atât de mare de la momentul fondării lor nu vă face decât cinste. Vă transmit bucuria și mulțumirea Majestății Sale Regele că de aici încolo va veghea simbolic asupra urbei, așa cum cu sufletul a făcut-o întotdeauna de la momentul fondării acestor edificii și până astăzi“, a precizat Alteţa Sa Regală, Principele Radu.
Sculptura a fost realizată de artistul craiovean Marcel Voinea, fiind „un vis împlinit“ pentru creatorul ei. „Când am venit în Craiova, după ce am terminat sculptură monumentală am vrut să fac cel puțin două, trei monumente pentru oraș. Lucrarea mea de diplomă a fost un Litovoi, statuie ecvestră, un cal cu călăreț care era conceput pentru o piață din Craiova. Visul meu de a deveni realitate s-a prelungit până când am fost rugat să realizez nu această lucrare, ci bustul Regelui Mihai I al României“, a precizat artistul.
Majestatea Sa Regele Mihai I al României este, din anul 2013, Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova, „în semn de recunoştinţă pentru complexa sa personalitate, pentru eforturile întreprinse de-a lungul istoriei pentru a menţine România liberă, pentru loialitatea pe care a arătat-o poporului român, pentru propriul sacrificiu, pentru toate activităţile şi proiectele sale care au promovat imaginea pozitivă a ţării noastre şi îndeosebi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea oraşului“.
După ceremonie, Alteţa Sa Regală Principele Radu a susținut o prelegere la Colegiul „Carol I“ în cadrul Simpozionului „Moștenirea Regelui Carol I – România modernă“. De pe agenda zilei de vizită a făcut parte și lansarea la Opera Română Craiova a cărților „Eticheta Regală“, „Crăciunul Regal“, o carte-document despre cum se petreceau sărbătorile de iarnă la Curtea Regală a României, și „Calendarul Regal“.
Vizita la Craiova s-a încheiat cu participarea la Festivalul Internațional „Craiova Muzicală“, eveniment care se desfășoară în aceste zile sub înaltul patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS