21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCântă la nunţi din scaunul cu rotile

Cântă la nunţi din scaunul cu rotile

Robert Gavrilescu a reuşit ce şi-a propus şi din scaunul cu rotile
Robert Gavrilescu a reuşit ce şi-a propus şi din scaunul cu rotile

Târgujianul Robert Gavrilescu, de 39 de ani, este o persoană cu dizabilităţi care a reuşit să îşi facă o carieră în lumea muzicii populare, la nivelul judeţului Gorj. Aflat în scaunul cu rotile de peste 30 de ani, tânărul şi-a depăşit condiţia şi a devenit un model pentru ceilalţi. Este căsătorit, are un băiat de 14 ani şi reuşeşte să îşi întreţină familia cu banii pe care îi câştigă la nunţi, botezuri sau la petreceri, unde cântă alături de trupa sa. Robert Gavrilescu este cunoscut la nivel local, primind periodic invitaţii să asigure atmosfera la petreceri, alături de formaţia sa. Bărbatul povesteşte că s-a împăcat de mai mulţi ani cu soarta şi a decis să îşi ia destinul în propriile mâini şi să nu mai caute explicaţii care nu îi erau de nici un fel de ajutor. Deşi este de o viaţă în scaunul cu rotile, Robert Gavrilescu deţine un permis auto şi un autoturism adaptat, care îi permite să se deplaseze acolo unde are nevoie. Voinţa de fier a tânărului care a depăşit prejudecăţile semenilor săi şi propria condiţie este o sursă de inspiraţie şi pentru alte persoane imobilizate în scaunul cu rotile. Astfel, sfătuiţi de Robert Gavrilescu, doi tineri din Târgu Jiu au decis să meargă în Bucureşti, să îşi obţină permisul auto, pe maşini adaptate pentru persoanele cu handicap locomotor.

„Nu mi-aş da roţile mele pe picioarele lor“

Bărbatul povesteşte că este fericit în tot ceea ce face. „Noi, cei cu dizabilităţi, suntem împrăştiaţi prin judeţ şi am reuşit să ne strângem la Clubul persoanelor adulte cu dizabilităţi, deschis de doi ani la Târgu Jiu. Eu am ajuns în scaunul cu rotile pentru că la un an şi zece luni mi-a fost făcut un vaccin antipoliomielitic şi nu s-a verificat dacă eram sau nu bolnav. Am rămas cu sechele de poliomielită şi cu distrofie la picioare. De peste 30 de ani mă deplasez în scaunul cu rotile. Am făcut şcoala profesională, liceul, Şcoala Populară de Artă, cânt la orgă şi vocal, mai am un curs de calculatoare şi mi-am obţinut şi permisul auto. De când avem acest club, am reuşit să conving doi tineri cu probleme la fel ca mine că pot să îşi obţină permisul auto. Acum fac şcoala în Bucureşti. Eu am făcut şi Şcoala Populară de Artă. Mi-a dat Dumnezeu puţin talent. M-am integrat în comunitatea în care trăiesc. Am o familie, un copil, am o activitate din care ne întreţinem. Sunt fericit. Ceilalţi se uită la mine şi nu înţeleg cum am reuşit. Mă uit şi văd barurile pline, oameni care cad în patima drogurilor. Au mâini, au picioare, dar nu au nici un ţel. Eu nu mă simt diferit de ceilalţi. Am înţeles asta de mult. Nu mi-aş da roţile mele pe picioarele lor. Mă simt bine în pielea mea. Cei ca mine trebuie să se împace cu boala şi cu condiţia lor, altfel va fi o luptă surdă cu întrebările“, a spus Robert Gavrilescu.

Nemulţumit că bisericile nu sunt dotate cu rampe de acces

Una dintre principalele nemulţumiri ale lui Robert Gavrilescu o reprezintă lipsa accesului persoanelor imobilizate în scaunul cu rotile la bisericile din Târgu Jiu şi din judeţ. Dacă majoritatea instituţiilor au rezolvat de mult această problemă, în cele mai multe cazuri, unităţile de cult nu au găsit soluţii pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi. „La trecerile de pietoni s-au făcut acele minirampe şi este foarte bine. La toate instituţiile şi în magazine este la fel. Problema pe care o întâlnim este la biserici. Unii dintre noi merg destul de des la biserici şi accesul este foarte anevoios, mai ales acolo unde există trepte. Poate se va face ceva şi în sensul acesta. Nu suntem cu nimic diferiţi de ceilalţi, dar avem câteva nevoi speciale şi nu vrem mila nimănui sau o atenţie deosebită. Vrem un pic de ajutor. Poate şi când trecem strada sau când suntem la cumpărături mai avem nevoie de o mână care să ne ajute. E bine să fie iniţiativă din partea semenilor în sensul acesta, chiar dacă noi, de multe ori, nu cerem ajutorul, dar îl acceptăm“, a mai spus bărbatul.

Implicat în activitatea Clubului din Târgu Jiu

Robert Gavrilescu este implicat în activitatea Clubului „Christian“ din Târgu Jiu, alături de directorul instituţiei, Daniel Andrei, care este, de asemenea, un tânăr cu dizabilităţi. Cei doi şi ceilalţi peste 300 de membri ai clubului şi-au propus să strângă cărţi pentru o bibliotecă proprie. Au reuşit să colecteze 400 de volume, însă ţinta este de 2.000 de cărţi. Cei doi se tem că până pe 3 decembrie, când este sărbătorită Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, nu vor reuşi să strângă suficiente cărţi pentru a inaugura biblioteca. Atât Daniel Andrei, cât şi Robert Gavrilescu fac un apel la persoanele care pot să doneze o carte să îi contacteze la sediul clubului din Târgu Jiu. În acţiunea de colectare de cărţi au fost implicate şi unităţi de învăţământ din municipiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS