15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNicolae Sarcină, călcat de mascaţi

Nicolae Sarcină, călcat de mascaţi

Controversatul om de afaceri Nicolae Sarcină, patron al firmei SC Succes Nic Com Runcu, Gorj, a intrat în vizorul anchetatorilor pentru evaziune fiscală. Procurorii Parchetului General, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Târgu Jiu, au efectuat vineri percheziţii simultane în 31 de locaţii din judeţele Gorj şi Mehedinţi. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală privind o societate comercială care este împlicată în activităţi care au legătură cu evaziunea fiscală de mare amploare. Conform aceleiaşi surse, acuzaţiile vizează sustragerea de la plata parţială a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, prin neevidenţierea tuturor tranzacţiilor comerciale cu produse agroalimentare, în special de panificaţie. În cauză, procurorii beneficiază de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Descindere la firma Grimex

Mascații și inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă au descins vineri în mai multe locaţii din Târgu Jiu, ajungând, între altele, la brutăria lui Nicolae Sarcină, din zona 9 Mai. O altă echipă de anchetatori a ajuns şi la sediul din Târgu Jiu al firmei Grimex, fostă uzină de reparaţii pentru mineritul Olteniei. Acţiunile în forţă ale oamenilor legii au vizat şi sedii de firme, din judeţul Mehedinţi, controlate de omul de afaceri gorjean, Nicolae Sarcină. Potrivit unor surse judiciare, la ora descinderilor, vineri după-amiază, afaceristul se afla în trafic, fiind luat de oamenii legii şi condus la sediul firmei Grimex, pentru a da explicaţii. În zonă au rămas până spre seară mai multe maşini de poliţie şi dube, folosite de oamenii legii pentru a ridica documente şi alte tipuri de echipamente, necesare anchetei în dosarul penal care vizează infracţiunea de evaziune fiscală. Activitatea omului de afaceri a fost monitorizată în ultima perioadă, dat fiind faptul că deja există un dosar de cercetare penală, iar vineri au fost dispuse percheziţii pentru strângerea unor documente şi a altor tipuri de probe.

Considerat cel mai bogat gorjean

Omul de afaceri Nicolae Sarcină era considerat până recent cel mai bogat gorjean de topurile de specialitate. Potrivit Capital, averea lui ajungea în 2012 la 55-56 de milioane de euro, ceea ce îi asigura locul 99 în topul celor mai bogaţi 300 de români. În ultimii doi ani, afacerile milionarului Sarcină au început să nu mai meargă ca altădată. De o lună au apărut câteva indicii că urmează să se întâmple ceva în ceea ce priveşte afacerile lui Nicolae Sarcină. Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, a cerut vehement ca Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu să facă demersurile necesare pentru a rezilia contractul de deszăpezire încheiat cu firma lui Nicolae Sarcină, SC Coremi Inter. Societatea nu a putut prezenta la timp utilajele prevăzute în contractul în valoare de 8,3 milioane de lei. De asemenea, în această săptămână, câteva zeci de salariaţi ai firmei de pază controlată de Nicolae Sarcină au protestat pentru că nu şi-au mai încasat salariile de câteva luni. În urma descinderilor de vineri, angajaţii din magazinele din Târgu Jiu, deţinute de afacerist, nu şi-au ascuns îngrijorarea în legătură cu ceea ce se întâmplă.

Afaceri spectaculoase la nici 45 de ani 

Omul de afaceri Nicolae Sarcină, de 45 de ani, a fost o enigmă şi pentru apropiaţi. Nimeni nu a reuşit să afle cine controlează reţeaua de peste 150 de magazine deţinute de firma Succes, de exemplu. În funcţie de schimbarea regimurilor politice, au tot fost făcute asocieri cu diferiţi politicieni din Bucureşti. Compania Succes a fost înfiinţată în 1994 şi are peste 150 de puncte de vânzare, magazine şi supermarketuri în şapte judeţe ale României (Argeş, Constanţa, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea şi municipiul Bucureşti). Firma are şi şapte benzinării în Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea. Gama afacerilor este variată şi mulţi se întreabă cum a reuşit Sarcină să controleze atâtea domenii de activitate: exploatări forestiere, brutării, carmangerii, comerţ cu produse agroalimentare, trust de presă (radio, ziar şi post de televiziune), servicii de pază, şcoală auto, reparaţii utilaje miniere, producţie publicitară, construcţii etc. În 2011 a preluat un magazin PIC al fraţilor Penescu de pe Autostrada A1. În acelaşi timp, sunt şi multe semne de întrebare în ceea ce priveşte afacerile derulate de Nicolae Sarcină în ultimii ani, multe firme controlate de acesta având datorii sau intrând în faliment: TPSUT Rovinari, Smauc Bâlteni, Amorim SA, şantierul 4 Târgu Jiu, Lactin SA. O altă controversă legată de afacerist se referă la faptul că firma Succes, de exemplu, a fost trecută mulţi timp pe numele primei soacre a lui Sarcină, Genoveva Ungurici. A doua oară, Sarcină s-a însurat cu o judecătoare. Acum câţiva ani, omul de afaceri a fost filmat în timp ce încerca să convingă un poliţist să nu îi dea amendă pentru depăşirea vitezei legale. De precizat că majoritatea firmelor sunt trecute pe numele unor apropiaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS