16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum își bate statul joc de persoanele fizice autorizate

Cum își bate statul joc de persoanele fizice autorizate

Taximetriștii plătesc penalități la CASS-ul aplicat impozitului!
Taximetriștii plătesc penalități la CASS-ul aplicat impozitului!

PFA-urile care optează pentru impozitarea la normă de venit plătesc CASS și la impozit. Contribuțiile CASS au fost preluate de Fisc în 2012, dar legislația nu a fost schimbată pentru evitarea dublei impozitări. Taximetriștii din Craiova, spre exemplu, care nu au achitat CASS în perioada 2008-2013 s-au trezit acum în situația să plătească penalități pentru întârzierea la plata CASS-ului aplicat impozitului achitat la Fisc!
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj a emis în acest an decizii de impunere din oficiu pentru 11.500 de persoane care au obținut venituri din activități independente în perioada 2008-2013. CJAS pretinde accesorii (dobânzi și penalități) pe ultimii cinci ani, deși în această perioadă nu a informat asigurații asupra debitelor pe care le au. Justiția a arătat deja că, în lipsa înștiințării, impunerea accesoriilor încalcă Legea sănătății, Codul fiscal și Constituția. Scandalul accesoriilor pentru contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) a fost relatat pe larg în GdS. La sesizarea cititorilor, GdS a descoperit un alt aspect al problemei: CJAS Dolj s-a folosit de formularul 260 de la Fisc pentru a impune obligațiile CASS persoanelor fizice autorizate (PFA) la care venitul anual net s-a stabilit pe bază de norme pe venit. PFA-urile care au optat pentru norma de venit se află astăzi în situația de a plăti retroactiv CASS, cu dobânzi și penalități, inclusiv pe impozitul de 16% plătit deja Fiscului.

Taximetria, dublu impozitată

Înainte de 2012, CASS era gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și filialele sale din teritoriu. Potrivit Legii nr. 95/2006 și Ordinului președintelui CNAS nr. 617/2007, persoanele cu venituri din activități independente erau obligate să declare și să plătească, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, o cotă de 5,5% aplicată „venitului net, determinat ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei și Finanțelor prin nomenclatorul activităților pentru care venitul se stabilește pe bază de norme de venit, în cazul persoanelor ale căror venituri sunt determinate pe bază de norme de venit“. Categoriile de activități pentru care venitul net anual se stabilește pe bază de norme de venit au fost reglementate prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice (OMFP). Este vorba de OMFP nr. 1847/2003, abrogat prin OMFP nr. 2875/2011. Spre exemplu, la poziția T 160 se găsește „taximetria auto pentru mărfuri și persoane“. Cuantumul normei de venit anuale pe fiecare categorie profesională se stabilește e finanțe, în baza unor criterii. Utilizând formularul 260, taximetriștii au plătit la Fisc impozit de 16% aplicat la valoarea normei de venit anuale. Din cauză că nu s-au înregistrat la casa de sănătate, CJAS Dolj a folosit același formular 260 pentru impunerea contribuției CASS, baza de calcul fiind cuantumul normei de venit. CJAS Dolj s-a folosit de Legea sănătății și Ordinul președintelui CNAS nr. 617/2007.

Formulare noi, bază de impunere veche

Prin OUG nr. 125/2011, publicată în Monitorul Oficial (MO) în 2012, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată, iar contribuțiile CASS au trecut sub administrarea organelor fiscale. Baza lunară de calcul a CASS a fost definită ca „diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale, sau valoarea valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, și nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția“. Formularul 260 s-a modificat și au apărut rubrici pentru evidențierea contribuțiilor sociale și a CASS. Totuși, baza de calcul a rămas aceeași, atât pentru impozitul pe venit, cât și pentru contribuția CASS: norma de venit. Așadar, PFA-urile care optează pentru impozitarea la norma de venit plătesc impozit pe CASS. Sau invers! „Art. 49 din Legea nr. 571/2003 cu modificările și completările ulterioare privind stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit nu prevede noțiunea de deduceri“, informează Fiscul doljean. Așadar, contribuțiile sociale nu pot fi deduse de la impozitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS