14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFBI oferă recompensă pentru prinderea a doi români

FBI oferă recompensă pentru prinderea a doi români

Departamentul de Stat al SUA oferă până la 1,75 milioane de dolari recompensă pentru informaţii care să ajute la prinderea a doi români, un vâlcean și un teleormănean, suspectaţi că au fraudat mii de cetățeni americani prin internet.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA a anunțat ieri că Programul de Recompense pentru Informaţii despre Organizaţiile Infracţionale Transfrontaliere al Departamentului de Stat al Statelor Unite oferă recompense pentru informaţii care să conducă la arestarea şi/sau condamnarea a doi români, autorii unor fraude de proporții prin intermediul internetului.
Este vorba de Nicolae Popescu, născut în 1980 în Alexandria, şi de Dumitru Daniel Bosogioiu, născut în 1981, în comuna vâlceană Orleşti.
În cazul lui Nicolae Popescu, cunoscut și ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, „Nae“ sau „Stoichiţoiu“, căutat pentru comiterea infracţiunilor de transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals ori trafic cu mărci înregistrate false se oferă o recompensă de până la un milion de dolari. În schimb, pe capul lui Bosogioiu a fost pusă recompensă suma de 750.000 de dolari, vâlceanul fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de complicitate la comiterea infracţiunii de transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals, dar și trafic cu mărci înregistrate false.
Astfel, potrivit FBI, cei doi români sunt căutați pentru posibila lor participare la o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet. Un grup de români, printre care se numără Popescu și Bosogioiu, a postat anunţuri pe site-uri de licitaţie (eBay, Cars.com, AutoTrader.com, CycleTrader.com) pentru vânzarea de autoturisme, motociclete, bărci şi alte obiecte cu valoare mare (cu preţuri cuprinse între 10.000 şi 45.000 de dolari) care nu existau în realitate. Dându-se drept vânzători, suspecții negociau prin e-mail cu diverși cumpărători din Statele Unite ale Americii, după care le trimiteau victimelor facturi false ce păreau a proveni de la servicii legitime de plată pe internet, cu instrucţiuni pentru depunerea plăţilor în conturi bancare deţinute de alţi „asociaţi“ care locuiau în SUA. Aceştia din urmă au deschis conturi bancare în SUA sub identităţi false, folosind paşapoarte falsificate în Europa. Nicolae Popescu este considerat liderul grupării care ar fi păgubit cetățenii americani cu zeci de milioane de dolari.
Pe 20 decembrie 2012, magistrații din New York au emis un mandat federal de arestare pe numele celor doi suspecți, Popescu și Bosogioiu, iar ieri FBI a anunțat că autoritățile americane sunt dispuse să plătească până la 1,75 milioane de dolari pentru prinderea celor doi români. Tot ieri , FBI l-a pus pe Popescu pe lista celor mai căutaţi infractori cibernetici (Cyber’s Most Wanted). Cu recompensa de un milion de dolari, românul se află în fruntea listei, pentru prinderea celorlalți 26 de suspecți fiind oferite sume de până la 50.000 de dolari.
FBI le recomandă celor care dețin orice informație despre locul în care se află cei doi suspecți să anunțe imediat cea mai apropiată ambasadă sau consulat al SUA. De asemenea, se pot trimite informații online, la adresa tips.fbi.gov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS