12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Dolju-n bucate

 Bunicuțele din Dăbuleni vor dezvălui metodele de pregătire a bucatelor de post tradiționale
Bunicuțele din Dăbuleni vor dezvălui metodele de pregătire a bucatelor de post tradiționale

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează vineri, 21 noiembrie, de la ora 13.00, la sediul instituției, ediţia-pilot a proiectului „Dolju-n bucate“.
Evenimentul încearcă să reediteze o șezătoare pe care o plasează în context urban prin film, fotografii, bucate de post pregătite de bunicuţe din Dăbuleni. Despre cum era odată în sat va povesti publicului Mariana Stănică, una dintre bătrânele de la şezătoare.
Pentru ca tabloul să fie întregit, cei care vor trece pragul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vor putea admira și o machetă de casă de la ţară, realizată de studente ale Facultăţii de Litere din Craiova împreună cu Lila Gima, muzeograf la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei.
„«Dolju-n bucate» s-a născut din dorința de a face cunoscută publicului gastronomia tradițională din zona Olteniei, pentru că există voci care contestă bogăția sa. Noi venim să contrazicem aceste vorbe și propunem publicului cel puțin trei – patru întâlniri de acest gen care vor vorbi despre diversitatea produselor tradiționale oltenești. De asemenea, ne propunem editarea unei cărți de bucate care să reunească rețete tradiționale pe care noi le știm de la bunicile noastre sau pe care le-am aflat în cursul programelor noastre de cercetare din județ“, a precizat Amelia Etegan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Dolj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Primăriei Dăbuleni, Muzeului Olteniei, Alto Media şi Facultăţii de Litere Craiova, sub egida Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS